Hocam merhaba , inşallah tez zamanda bırakabilirsiniz .
Rahmetli dedem , ben küçükken çok sigara içermiş . Kahve ortamlarına çok düşkün birisidir kendisi, köyün meydanına gider dostlarıyla oturur hasbihal ederdi . Aile olarak ağır bir imtihandan geçtiğimiz bir dönemde , son 7 yıldır sigarayı bıraktığını sandığımız dedem , gizliden gizliye içiyormuş uzun bir süredir . Bunu bilenler vefatından sonra söylese de , bir zaman canım dedeme sarıldığımda sigara kokusunu almıştım lakin soramadım . Bakkala girip bana bir gripin ver dermiş , (Chesterfield istermiş) şifrelemiş esnafa sigarayı . Eş dost duymasın diye koskoca adam gizlenmeye çalışmış uzun bir süre .
Neden anlatıyorum ? Hocam yaş kaç olursa olsun insan dert , tasa , kederden kurtulmak için bir şeylere sarılmak istiyor . Sigaraya alışmış biri için en kolay yoldan rahatlamak da haliyle bir sigara yakıp içmekten geçiyor . Rahmetli de çareyi sigarada aramış olsa gerek , tekrardan bırakamadı . Gençken de yaşlıyken de bu olay kafada bitmediği sürece , yani siz sigaraya açık bir kapı bıraktığınız her zaman kendinizi tekrar içerken bulabilirsiniz .
Sigara çok ciddi bir irade meselesi . Gerçekten çok ciddi bir karşı koyma gücü gerekiyor .
Rahmetli dedem , vefatından önceki süreçte ilk olarak koridorda yürürken bayıldı , hastaneye götürdüler ,taburcu oldu . Birkaç gün sonra tekrar bayıldı , bu sefer bazı kelimelere dili dönmüyordu ve hafif unutkanlıklar yaşamaya başladı . Sonrasında hastanede kalması kararlaştırıldı .İlerleyen süreçte beynine yeterince oksijen gitmediği için bilinci kapandı . Yoğun bakıma kaldırıldı . Gerçekten çok zor 2 hafta yaşadım . Dedeciğimi günde 5 dakika ziyaret edebildim . Tepki yok , sadece gözleri ve elleri bir şeylere tepki gösterdiğini anlamamızı sağlıyor . Konuşamıyor .
Ben konuşurken göz yaşları akıttı , defalarca . Elimi sıkı sıkıya tuttu . Söylediklerimi anlıyor ve tepki verebiliyordu başta . Gözlerinin içine 5 dakika baktım her gün . Sonrasında bilinci tamamen kapandı . Çaresizce konuştuk yanında . Bizi tanımadı . (Hocam bir çocuğum var dediniz , Allah bağışlasın . Vatana millete hayırlı bir evlat olsun inşallah . Soruyorum size , ailenize böyle bir yük bırakmak ister miydiniz ? )
En çok da dedem o haldeyken helallik istemek bana çok ağır geldi . Sigara bunların olmasına tek sebepti !
Allah ölümün de sıkıntısız , acısız ,dertsiz ve hayırlısını nasip etsin . Çok büyük sıkıntılar çekti hastaneye düşünce rahmetli dedem . 2 hafta yoğun bakımda , Allah bilir nasıl bir hesaplaşma yaşadı kendisiyle .
Dediğiniz gündelik yaşama etkisini geçiyorum , kimse böyle bir sonu hak etmez hocam .
Allah rahmet eylesin , mekanı cennet olsun . Rahmetliye bir dua da sizden beklerim .