• 29-01-2026, 07:45:09
    #10
    Karabasan bir halk efsanesidir. İnsanlar gerçeği açıklayamadığı için ruhani varlık olarak yorumluyor. Yani yaşanan şey aslında nörolojik bir durum. Uykunun yoğun olduğu dönemde aniden uyanma ile geçici kilitlenme oluşuyor. Zihin açık ancak beyin o an vücudu koruma moduna aldığı için geçici süre vücudu kilitliyor. Bu süreçte kişi çevresinin farkında oluyor ancak aslında rüya modunda oluyor. Yani gördüğünü sandığı şey aşırı gerçekçi bir halisünasyon. Gölge,karanlık,sesler gerçek olarak algılanıyor ve sanki nefesi kesilmiş gibi hissediyor. Aslında bu gerçek değil.

    Bu durum farkındalığı önemli. Paniklemezseniz kısa süre içinde geçer ve beyinde dalgalanmaların olduğunu hissedersiniz. Nerden biliyorum? Çünkü defalarca yaşadım ve farkına varınca mükemmel eğlenceli oluyor. Lucid kadar olmasa bile bu aslında eğlenceli bir durum.

    Yani özetle kötücül ruhani bir varlık gögsünüze baskı uygulayıp nefesinizi kesmiyor. Aslında olan şey tam olarak açıkladığım gibi. Nörolojik bir olay. Karabasan da bir halk efsanesidir.
  • 29-01-2026, 07:50:13
    #11
    Çözüm ayetel kürsi
  • 29-01-2026, 07:51:09
    #12
    Üyeliği durduruldu
    Migrobad adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Evet Var.kimisi uyku felci der,kimisi dediğin gibi karabasan der.bilimsel açıklamaları olabilir,doğa üstü açıklamalarıda olabilir.kişinin inancına bağlı artık bu olay.Ben karabasana inananan taraftayım.dediğin gibi bendede oluyor yada oluyordu.ama o kadar çok alıştımki kontrol etmesini %90 öğrendimmi diyeyim tam olarak açıklaması mümkün değil bu olayı.ilk bana sana benzer olayın gerçekleştiğinde ilkokul 1 yada 2 deydim 7-8 yaşlarındaydım.o kadar çok korkmuştumki.sırt üstü yatarken göğsüme birşey bastırdı yatağa gömüldüm sanki,gözümü açtım odayı görüyorum ama kımıldayamıyorum Anne diye bağırmaya çalışuyorum ama sesimde çıkmıyor çok korkmuştum.Sonra sonra ayda 2-3 kez olmaya başladı yine korkuyordum ama yaşım küçük olduğu için anlattığımda kim ne derse ona inanıyordum karabasan o dediler mahalledeki büyükler abiler ablalar.sene 1992 filen di.şu an 42 yaşındayım çok nadir evet karabasan diyorum ben buna geliyor ama gitmesi 5-10 saniye sürmüyor ve hareketsiz kalmıyorum sadece tüm vucudumu elektirik çarpmasına benzer bir baskı hissediyorum ve geldiğini yada olayın gerçekleştiğini hissitiğim an o kadar çok inanıyorumki senden güçlü olduğuma deyip yatakta doğruluyorum biraz sanki biri tutuyor gibi oluyor ama kalkabiliyorum sonra tuhaf bir his işte anlatamıyorum atmosfer basınç kulağımda sanki odada bişi var gibi hissediyorum ama hiç korkmuyorum dediğim gibi 42 yaşındayım 7-8 yaşından beri alıştım artık.Ama şunu söyleyenler olabilir sen uyku felci geçiriyorsun evet olabilir yada sana karabasan geliyor diyenler olabilir iki seçenek var hangisi olduğuna inanmak senin elinde.sadece eğerki karabasan ise bu ben ondan güçlü olduğuma inandım lise çağlarında 15 li yaşlara kadar korktum sonra ondan güçlü olduğuma istemsizce inanmaya başladım.önceleri uzun süren bu olay dediğim gibi artık olursa en fazla 5-10 saniye sürüyor en fazla.%100 kanıt yok delil yok ben buna inanıyorum yada psikolojik bir sorun.Yine söylüyorum ne olduğunu tam bilmesemde bi tarafı seç ve kabullen en azından kendini ona karşı soğuk kanlı olmaya alıştır daha rahat edeceksin.
    Bence bu olayın iki ihtimali var zaten. Ya beyin tam uykuya dalamadığı için vücut uyku felcine giriyor, bilinç açık kalıyor ama beden kilitleniyor; bu da göğüs baskısı, ses çıkmaması, odada bir şey varmış hissi gibi belirtiler yapıyor. Bilimsel açıklama bu yönde.
    Ya da kişi inancına göre bunu karabasan olarak yorumluyor, ona da saygı duymak lazım çünkü yaşayan için his gerçekten çok gerçek ve çok korkutucu.

    AyBilisim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Vücut uykuyu düzgün alamadığı için uyku felcine giriyorsun. Stres ve sıkıntı en büyük etken olmak ile beraber bir psikolojik destek almanı tavsiye ederim.
    Tükenmişlik Sendromu yaşıyor olabilirsin. ( Bende yaşıyorum )
    Elimden gelen desteğide vermek isterim.
    Düşünmen bile değerli, destek olmaya çalışman çok güzel. 🙏
  • 29-01-2026, 07:52:58
    #13
    Üyeliği durduruldu
    Vulcanist adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Karabasan bir halk efsanesidir. İnsanlar gerçeği açıklayamadığı için ruhani varlık olarak yorumluyor. Yani yaşanan şey aslında nörolojik bir durum. Uykunun yoğun olduğu dönemde aniden uyanma ile geçici kilitlenme oluşuyor. Zihin açık ancak beyin o an vücudu koruma moduna aldığı için geçici süre vücudu kilitliyor. Bu süreçte kişi çevresinin farkında oluyor ancak aslında rüya modunda oluyor. Yani gördüğünü sandığı şey aşırı gerçekçi bir halisünasyon. Gölge,karanlık,sesler gerçek olarak algılanıyor ve sanki nefesi kesilmiş gibi hissediyor. Aslında bu gerçek değil.

    Bu durum farkındalığı önemli. Paniklemezseniz kısa süre içinde geçer ve beyinde dalgalanmaların olduğunu hissedersiniz. Nerden biliyorum? Çünkü defalarca yaşadım ve farkına varınca mükemmel eğlenceli oluyor. Lucid kadar olmasa bile bu aslında eğlenceli bir durum.

    Yani özetle kötücül ruhani bir varlık gögsünüze baskı uygulayıp nefesinizi kesmiyor. Aslında olan şey tam olarak açıkladığım gibi. Nörolojik bir olay. Karabasan da bir halk efsanesidir.
    Hocam teorik anlatım süper, nörolojik açıklamaya da eyvallah ama eğlenceli oluyor ısmında koptum 😄
    Vallahi bana hiç eğlenceli gelmedi, size gelen karabasan bana da gelsin eğlenelim diyorsanız ben pası atıyorum, buyurun siz devam edin 😂
  • 29-01-2026, 07:58:30
    #14
    DijitaGhoost adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    biraz önce uykudan fırlayarak uyandım ve artık ciddi anlamda tedirgin olmaya başladım. Son 1 aydır uyku düzenim tamamen bozuldu. Genelde gece 3 gibi yatıyorum, 5 gibi uyanıyorum, sonra tekrar yatıyorum. 1–2 saat sonra yine uyanıyorum. Geceleri doğru düzgün uyuyamıyorum. Bu 1 aylık süreçte 3 kere karabasan tarafından rahatsız ediliyorum.

    Az önce olanı anlatıyorum:
    Uyurken bir anda sanki biri kafamı yastığa sımsıkı bastırdı, kalkmak istiyorum ama kalkamıyorum. Bağırmaya çalışıyorum, ağzımı kapatıyor gibi hissediyorum. 15–20 saniye sürdü ama o an kafam patlayacak sandım. Sonra bir anda geçti. Aşırı gerçekçi ve korkutucu oluyor. İşin ilginci tamamen uyanık gibiyim ama vücudum kilitli.

    Benimle aynı durumu yaşayan var mı? Çözüm nedir bilen varsa çok uygulayacağım artık uyumaktan korkuyorum acaba tekrar aynı şeyi yaşayacak mıyım diye.
    Hocam tam o esnada içinizden de olsa ayet el kürsüyü okuyun hemen gidecektir. Tecrübeyle sabit, gitmeme şansı yok.
  • 29-01-2026, 08:03:00
    #15
    karabasan denilen şey cinlerdir . cinlerin müslümanı olduğu gibi kafirleride vardır. aynı insan gibi insaflı mümin olan rahatsız etmez ama kafir müşrik münafık olanlar eder. abdest namaz uyumadan sure okumak faydası olur .
  • 29-01-2026, 08:04:30
    #16
    Çözüm psikolog.

    Geçmiş zaman komşumun akrabasına oluyormuş sık sık, o dönemler psikolog seansı olan 200 lirayı çok görüp; şifacı hoca çok iyi diyerek 3.000 lira vermişler.

    Bu tür durumlarda uzman bir psikologdan destek alın, iyi gelecektir.
  • 29-01-2026, 08:09:39
    #17
    sırt üstü uyumayın yüz üstü uyuyun hocam
  • 29-01-2026, 08:16:28
    #18
    Sırt üstü yatma.