Karabasan bir halk efsanesidir. İnsanlar gerçeği açıklayamadığı için ruhani varlık olarak yorumluyor. Yani yaşanan şey aslında nörolojik bir durum. Uykunun yoğun olduğu dönemde aniden uyanma ile geçici kilitlenme oluşuyor. Zihin açık ancak beyin o an vücudu koruma moduna aldığı için geçici süre vücudu kilitliyor. Bu süreçte kişi çevresinin farkında oluyor ancak aslında rüya modunda oluyor. Yani gördüğünü sandığı şey aşırı gerçekçi bir halisünasyon. Gölge,karanlık,sesler gerçek olarak algılanıyor ve sanki nefesi kesilmiş gibi hissediyor. Aslında bu gerçek değil.
Bu durum farkındalığı önemli. Paniklemezseniz kısa süre içinde geçer ve beyinde dalgalanmaların olduğunu hissedersiniz. Nerden biliyorum? Çünkü defalarca yaşadım ve farkına varınca mükemmel eğlenceli oluyor. Lucid kadar olmasa bile bu aslında eğlenceli bir durum.
Yani özetle kötücül ruhani bir varlık gögsünüze baskı uygulayıp nefesinizi kesmiyor. Aslında olan şey tam olarak açıkladığım gibi. Nörolojik bir olay. Karabasan da bir halk efsanesidir.
Hocam teorik anlatım süper, nörolojik açıklamaya da eyvallah ama eğlenceli oluyor ısmında koptum 😄
Vallahi bana hiç eğlenceli gelmedi, size gelen karabasan bana da gelsin eğlenelim diyorsanız ben pası atıyorum, buyurun siz devam edin 😂