" Elimde kendi yazdığım e-ticaret altyapısı var"
Dostum bu hazır olmuyor mu? Yada senin hazır diye tabir ettiklerinin hazır oluşunun farklılığı nedir, allah mı yolluyor yukardan?
Hazır Script Arayanları Anlamak Gerçekten Zor
56
●2.890
- 17-12-2025, 10:40:42hazır olması demek daha önce test edilmiş, kullanıcısı olan, sorunu daha az olan demek. siz sıfırdan yazalım dediğinizde sıfırdan tekrar tekrar sorun çıkma ihtimalleri demek. her biri için ayrı ayrı uğraş demek. her birinde müşterinin size ulaşma çabası, sizin de onu sallayıp sallamama ihtimallerinizin var olması demek.
- 17-12-2025, 10:58:52Hocam sizin e ticaret temanız ne zaman çıkıyor yauckan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 17-12-2025, 10:59:13eh çünkü hazır script = bir sürü insanın kullandığı script. hataları, şunları, bunları ayıklanmış script. ek olarak çok kullanıcı demek o firma durduğu yerde duruyor demek. tanıdığım bildiğim kişi olmadıkça ben de olsam özel birşey yaptırtmam açıkçası. ah bunu yazılım şirketi açmış birisi olarak söylüyorum. şahsen şirketime en çok para getiren projeleri kendim getirdim. satıcı paralaması satış mühendisi falan hep hikaye oldu. o projeleri de aslında kulaktan kulağa oynayan müşteriler getirdi. pek çoğu kendilerine özel proje yaptırmış, bir noktadan sonra işler tıkanmış, cevap süreleri uzamış, para sorun olmuş müşterilerdi. "bizim işi şu firma çözdü sizinkini de çözer" tarzı bir referansla gittiğim için o işleri aldım. yani aslında satışı da ben yapmış olmuyorum bu durumda.
bilmediğin yere özel iş yaptırmak mobilya için de sorun yazılım için de sorun. olayı anlayabiliyorum. ama yazılım işini bu noktaya biz taşıdık açıkçası. müşteri güvenini kırdık teee seneler önce... onlar da haklı... biyeceksin ki ben öyle değilim... evet ben de değilim... ama bu yazılım olayına bakış açısını maalesef değiştirmiyor. şirketi kapatma sebeplerimden birisi de budur... - 17-12-2025, 11:30:03Bence burada asıl sorun hazır mı özel mi meselesinden çok fiyat algısı.pinkdeveloper adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Açık konuşayım, 3.000 TL bu iş için gerçekten çok düşük bir rakam. Bir e-ticaret sitesinin sadece kodu değil; planlaması, testi, düzenlemesi, revizyonu, destek süreci var. Bunların hepsi emek.
Bu fiyatlar bu şekilde yazıldıkça piyasada şöyle bir algı oluşuyor:
Demek ki bu işler zaten 35 bin TLye yapılabiliyor.
Sonra adam geliyor bize, 4045 gün uğraşacağımız projeler için 35 bin TL teklif ediyor. Bu iş akıl işi değil.
Hazır script isteyenlerin bir kısmı gerçekten güven algısı yüzünden istiyor olabilir ama bir kısmı da şu mantıkta:
Hazırsa ucuzdur.
Oysa pratikte çoğu zaman tam tersi.
Bence burada biraz da sektör olarak kendimize zarar veriyoruz. Emeğin karşılığı bu rakamlar değil. Fiyatlar bu kadar aşağı çekildikçe hem özel işin değeri düşüyor hem de hazırözel farkı tamamen karışıyor.
Kısacası konu sadece hazır arıyorlar değil, piyasanın kendi kendini aşağı çekmesi. Bunun bedelini de hepimiz ödüyoruz maalesef.