Sigorta 29.madde işten çıkarılma
15
●690
- 17-05-2019, 19:13:41Üyeliği durdurulduÖnceki yorumumda da belirttiğim gibi. Normalde bunlar babamı işten çıkartmak için 2 ay öncesinden tebligat gönderdiler. O tebligat süresi dolmadan önce toplantı yapıp devam et ediler. Sonra iş yerinde para miktarı az olduğu için Nisan ayının maaşını ve sigortasını zor ödediler. Sırf babama tazminat ödememek için böyle birşey yaptılar.dedemir85 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ek: Babam bu yaşananlardan dolayı 10 günlük rapor aldı. Raporun son günü işveren ile konuşmuş. İş veren babama "rapor alma" demiş. Babamda tamam demiş. Konu kapanmış. Ardından ertesi gün öğleden sonra çıkışını vermiş.
Tabii ki ben bunu duyunca otomatik şunu düşündüm. Sırf tazminat ödememek için böyle bir yola başvurdu. Eğer açacağımız olan dava da haklı çıkar isek (haklıyız) iftirada davası ve tazminat davalarıda açacağım.
Maalesef babam şehir dışında çalışıyor.Webdestek adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle - 17-05-2019, 22:46:47Öncelikle İş Hukukundan anlayan bir avukata başvurmanızda fayda vardır. 29. madde yoruma açıktır. İş aktini sonlandıran işveren çıkış sebebini ispatlamak ile yükümlüdür.
Babanızın çalıştığı işyerinde 30 ve üzeri çalışan var ise işe iade için arabulucuya başvurma hakkı vardır. - 17-05-2019, 23:08:05Öncelikle geçmiş olsun. Maalesef ne babanız ilk olacak ne de son. Bu gibi durumlar çok yaşanıyor.TeknoAbim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
babanızın çalıştığı firmada kaç personel var? 30 Kişi üstü mü? Eğer 30 kişi üstü ise işe dönüş davası açabilirsiniz. 1 Ay süreniz var.
Eğer ki 30 kişiden az ise işe dönüş davası açamazsınız.
Şunu da belirtiyim ilk iş olarak direk dava açamazsınız. Ara bulucu denen sistem var. Maalesef ara bulucular da bir işe yaramıyor ve üstelik arada para alıyorlar. Ama mecbursunuz.
Ara bulucunun talebini kabul etmezlerse dava yolu açılır.
Babanız dan şirket savunma almadı ise babanız haksız olsa bile davayı kazanmanız çok büyük olasılık. Hata yapılır savunma alınır sonra gereği yapılır. Ortada tutanak savunma yoksa şirketin işi çok ciddi zorlaşır.
Bir diğer husus moralinizi bozmak istemem ama gerçekçi olmak durumundayım. Davalar da öyle hemen sonuçlanmıyor. Dava başlar şahidiydi, bilir kişisiydi, ertelemesi yok hakim gelmez (Maalesef bunlar hep yaşanıyor. davalara hakim tenezzül edip gelmediği oluyor.) derken 3 5 duruşmaya yerel mahkeme karar verse bile temyize giderler yine dava uzar.
Bunları neden anlatıyorum size diye soracaksınız. Bu şirkete artık umut bağlamayın! Belki 1 belki 1.5 belki de 2 sene sürecek.
Babanız başka bir iş bakması çok daha sağlıklı olacak. Avukat zaten gereğini yapar dosyayı takip eder. Bu süreçte sizin yapabileceğiniz çok fazla şey yok.
ülkede idealist Sgk çalışanları yok. Mahkemeler maalesef dosyalarla dolu
Şirketler o parayı vermeyi kabul etse bile süreci uzatıp hemen ödememek için bu şekilde işçi çıkarmayı meslek edinmişler.
Bu tür olaylarla çok karşılaştım. Hayat devam ediyor maalesef. Çok takılmayın diyeceğim ama takılacaksınız. En azından şu dönemde dik durmaya çalışın.Çünkü hatalı kararlar sizi haksız duruma düşürür.
Tekrardan geçmiş olsun. - 18-05-2019, 11:41:52Üyeliği durduruldu30'dan az.harputlum adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Şöyle diyeyim. Raporlu zamanında tutanak tutulmuş. Bunu ben bu sabah gördüm daha. Tutanakta saçma sapan yazılar var. Babamın rapor bitişi 15 Mayıs. İş başı 16 mayısta gözüküyor. Raporlu iken tutanak tutulması ne kadar doğru?Kizilay adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle - 18-05-2019, 12:02:02Burada bir çok etken var.TeknoAbim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Şirket istediği gibi tutanak tutabilir bunda asla bir kural kaide yok. Önemli olan içinin boş veya dolu olması. Çünkü mahkeme de bunu ispatlamakla yükümlü olan şirket.
Bir diğer husus tutanaklar geldiğinde geçerli sebep belirtilip (hastaydım, raporluydum vs) bildirilip imzalandıysa yine sorun yok. isterse 30 kez tutanak tutsunlar. Ama tutanak tutulur ve geçerli sebep bildirilmeden imzalanmazsa o zaman üstünüze atılan suçu kabul etmiş sayılırsınız.
Raporlu olunan durumlarda da zamanında raporu bildirdiniz ise üstünüze hiç bir sorumluluk kalmaz.Raporlu olduğunuzu tutanağı rapor süresince imzalayamayacağınızı beyan etmeniz yeterli.
Şirketler o parayı vermeyi kabul etse bile süreci uzatıp hemen ödememek için bu şekilde işçi çıkarmayı meslek edinmişler.