Paranın alım gücü inanılmaz bir kayıp yaşadı. 8 yıl önce aylık kazancımız TL olarak bugüne göre kat be kat az olsada , ve yatırımlarımız cok daha küçük olsada bugünkü yatırımımız ve yaptığımız iş hacmi ile ogünkü satın alma gücünde kazanç sağlayabiliyor muyuz sorusuna yanıt vermekte zorlanırım.
Öte yandan bu kriz daha da büyüyecek , faizler çok yüksek , dolar çok yüksek ,yeni makine alımı kimse acil bir durum olmadıkça yapmıyor. Doğal olarak KDV alacaklısı olmuyorsunuz elinizdeki ürünlerin amortismanları bitince. ROI hedeflerimiz tamamen zaten şaşmış durumda .
Devletten KDV alacaklısı olmadığınızda kestiğiniz her faturanın direk ve endirekt vergiler ile yaklaşık %60ı devlete gidiyor. Bu ivmeli bir küçülmeye sebep olacak ve bunu tüm sektörler yakında yaşamaya başlayacak sadece biz de değil.
Herkes dolara geçiyor?
37
●2.472
- 27-09-2018, 15:35:49Güzel ve yerinde bir konu olmuş. Yanlış anlamayın sitemkar söylemlerinize karşı hiç değilse biraz anlayış gösterebileceğiniz alanlara değinebileceğimiz bir konu.
Biz de isterdik ki elektrik dolara endeksli yükseldiğinde "Yahu ne zam'ı biz yine 50 liralık alıyoruz" diyebilmek. Biz de isterdik ki HP'den, Dell'den sunucu alırken "bize 50 liralık verin yine" diyebilmek ama olmuyor. En büyük gider kalemi sunucu amortismanları ve enerji tüketimi. İyiki hatlara daha zam gelmedi. Yakında ona da gelirse biz 50 liralık hat isteyebilirsek veri merkezinden yine dediğiniz doğru. Ama maalesef ki üretim değil tüketim endeksli toplum olduğumuz için, kendi sunucumuzu üretemediğimiz ve sürekli yurtdışından aldığımız için, kendi enerjimizi dahi üretemeyip onu bile euro/cent bazında aldığımız için fiyatlarda yapabileceğimiz 2 şey mevcut.
1-) Dolara göre endeksleyip zam yapmak
2-) Dolar kuruyla satış yapmak.
İkisinin birbirinden farkı yok. Bakın ben TL satıyorum diyen adam da 1. yolu seçmiştir. Aynı sümbülün başka rengidir bu. Seçim yine sizin. Dolar olarak mı ödeyeceksiniz yoksa doların karşılığı TL olarak mı?
Doğru soru bu değil. Doğru soru "Dolar artınca neden veri merkezi maliyetleri yükseliyor? - 27-09-2018, 17:33:01Bunu soran arkadaşa birşeyde ben sormak istiyorum. Peki sunucu firmaları dolarla fiyat çekmeye başladı artık. domain yenileme zamanı geldiğinde Türk firmasında zamlı olduğunu görünce neden godaddy indirim kuponu arıyorsunuz ? paraları neden yabancı şirketlere atıyorsunuz ?
veya hosting yenileme zamanın geldiğinde gene türk firmasını seçmektense Yurtdışında hangi firma daha ucuz diye bakıyorsunuz ?
Ne güzel açıklamış arkadaşlar tüm giderler dolarla. adamlar zam yapmak yerine dolara sabitlemişler bence en mantıklısıda oydu zaten.
ben bu dolar yükselmeden önce 120 Lira ödediğim sunucıuya suanda 185 lira ödüyorum ama inatla türk firmasına ödüyorum hala. çok pahalılandı diyip yurtdışından gene ucuza almıyorum.
Sen Türk Firmaları zamlandı diyip onlardan kaçıp yurtdışına ödeme yaparsan o firmaları bir gün bulamadığında daha kötü olucak işler..SunucuHANE ve networksdc_com bunu beğendi.2 kişi bunu beğendi. - 27-09-2018, 20:10:25Üyeliği durdurulduHangi firmanın hangi para birimiyle iş yaptığı umrumda değil , ancak ben tl olarak hizmet veriyorsam ona göre hizmet almayı ve vermeyi tercih eder ve özellikle çalışacağım firmaya sorarım , milliyetçilik nedeniyle değil ben dolar ve euro ile yurt dışındanda bir çok sunucu hizmeti alıyorum dolarla çalışana sagımda var fakat bir örnek vereyim kendimden.
@MUV; Mesela kişiden hizmet almadan önce özellikle sordum dolar kuruna geçicekmisiniz diye ona göre alıcam dedim öyle bir düşüncemiz yok dedi 2 ay sonra fiyatlara zam yapılmış şekilde dolar kuruna geçti Şimdi bu ayıp değilmi 1 ay öncesinden mail bilgilendirme yapıyolar özellikle sordum geçicekmisiniz ona göre geçicem diye okadar uğraştım gecenin köründe sunucu taşıdım 2 gün ip değişikliği nedeniyle ping alamayan müşterilerimin azarlarını işittim artık bu firmayla çalışmıyorum çalışmicamda çünkü konuşulan laflarla yapılanlar birbirini tutmuyor ve güven ortamı kayboluyor.
Yukarıda insanların nasıl emeklerinin boşa harcandığını kendi örneğimle anlattım , dolar kuruna geçmeniz önemli değil mağdur olan varmı o önemli. - 27-09-2018, 20:29:14Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.Ticari bir karar sonuç olarak sorgulanması veya eleştirlmesi çok mümkün değil usd ilen satan satar tl ile satan satar.
- 27-09-2018, 20:46:07Ticari ilişkilerde dolar kullanma yasağı getirdiler fakat ne kadar doğru ne kadar yalan bilinmez.
Herkesin bu haberi incelemesini öneririm.
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/a...ar-yasak-12908 - 27-09-2018, 20:49:07Dolarla sözleşme yapmak yasaklandı. Sözleşmeler yapıldığı tarihte TL üzerinden anlaşılacak. Dolayısı ile sözleşmesiz müşterileri ilgilendiren bir konu değil.Sheft adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle