Güzel ve yerinde bir konu olmuş. Yanlış anlamayın sitemkar söylemlerinize karşı hiç değilse biraz anlayış gösterebileceğiniz alanlara değinebileceğimiz bir konu.

Biz de isterdik ki elektrik dolara endeksli yükseldiğinde "Yahu ne zam'ı biz yine 50 liralık alıyoruz" diyebilmek. Biz de isterdik ki HP'den, Dell'den sunucu alırken "bize 50 liralık verin yine" diyebilmek ama olmuyor. En büyük gider kalemi sunucu amortismanları ve enerji tüketimi. İyiki hatlara daha zam gelmedi. Yakında ona da gelirse biz 50 liralık hat isteyebilirsek veri merkezinden yine dediğiniz doğru. Ama maalesef ki üretim değil tüketim endeksli toplum olduğumuz için, kendi sunucumuzu üretemediğimiz ve sürekli yurtdışından aldığımız için, kendi enerjimizi dahi üretemeyip onu bile euro/cent bazında aldığımız için fiyatlarda yapabileceğimiz 2 şey mevcut.

1-) Dolara göre endeksleyip zam yapmak
2-) Dolar kuruyla satış yapmak.

İkisinin birbirinden farkı yok. Bakın ben TL satıyorum diyen adam da 1. yolu seçmiştir. Aynı sümbülün başka rengidir bu. Seçim yine sizin. Dolar olarak mı ödeyeceksiniz yoksa doların karşılığı TL olarak mı?

Doğru soru bu değil. Doğru soru "Dolar artınca neden veri merkezi maliyetleri yükseliyor?