Forum üzerinden bir arkadaş ile 30 adet web sitesi görseli için anlaşma sağladık. Ücretin tamamı tarafımıza peşin olarak gönderildi. Biz de 4 gün içerisinde, istenilen boyut, format ve uyumda görselleri hazırlayıp RAR dosyası olarak teslim ettik.
Ancak teslimat sonrasında, karşı taraf tüm görsellerin boyutlarını, üzerindeki yazıları ve formatı yanlış ilettiklerini belirtti. Bu nedenle tüm çalışmaları revize etmek zorunda kaldık. Revizeli (ücretsiz) şekilde yeniden teslim ettiğimizde, çalışmalarımızın çok iyi olduğunu ve artık bizimle çalışmak istediklerini ifade ettiler.
Sizlerin de bildiği gibi "revize hakkı" diye bir kavram vardır. Bu konuyu en başta kendileriyle açıkça konuşmuştuk. Buna rağmen tüm revizeleri ücretsiz olarak gerçekleştirdik. Hatta kendileri, revize yapılmadan önce şu şekilde yazmıştı:
“Bu son. Vallahi bir daha revize olursa ücret ileteceğiz.”
Ancak aradan sadece 2 gün geçtikten sonra, bu defa 3 farklı görsel için yeniden revize talebinde bulundular. Biz de doğal olarak bu revize için ek ücret talep ettik. Tarafımdan hiçbir şekilde küfür, hakaret, argo ya da karşı tarafı provoke edecek bir söylem veya davranışta bulunulmamış olmasına rağmen, buna karşılık olarak şu tarz ifadelerle karşılaştım:
“Çok bir şey istemedik.”
“Seni foruma şikayet edeceğim.”
“İşimizi teslim etmedin.”
''Mersis üzerinden evini bulacağım ve evine kurye, polis, itfaiye ve çevremden adam göndereceğim..''
Üstelik daha önce projeyi birlikte yürüttükleri bir arkadaşları ile grup açmışlardı. Bu kişi de görselleri çok beğendiğini söylemişti ve ticaretimizi bu şekilde sonlandırmıştık. Ancak Telegram'a girdiğimde ne grup kaldı ne de anlaştığım kişi; tüm mesajlarını silmişti.
Bunun üzerine Telegram desteğe e-posta gönderdim ve form doldurarak, en azından tasarımları teslim ettiğim ve “tamamdır, çok iyi” gibi ifadelerin geçtiği mesajları yeniden talep ettim.
Ayrıca 30 adet görselin tamamını kendi sitelerinde kullandılar. Sürekli bana ekran görüntüleri atıp, "Hocam site senin şaheserin oldu" diyorlardı.
Bu durumda ne yapmalıyım? Nasıl bir yol izlemeliyim? Silinen mesajlara yeniden ulaşmak mümkün müdür?
Görüşünüz ve yorumlarınız için teşekkür ederim.
Tasarımcı arkadaşlar, bu konuda ne yapmalıyım?
9
●298
- 25-05-2025, 23:52:01
- 26-05-2025, 00:07:04ChatGPT böyle diyor hocam ve dediklerinde bence oldukça haklı. Devam ediyorsa halen şikâyet etmeniz sizler için en doğru ve sağlıklı karar olacaktır.
Bu tür bir durum oldukça tatsız ve ne yazık ki dijital ortamda freelance çalışanların sıkça karşılaştığı bir problem. Senin durumun özelinde hem hukuki hem de pratik adımları şöyle özetleyebilirim:
---
1. Revize Hakkı & Sözleşme Meseleleri
İlk olarak, karşı tarafla herhangi bir yazılı anlaşma (sözleşme, e-posta, mesajlaşma, forum postu) varsa bu senin lehine büyük avantaj sağlar. Revize hakkının sınırları daha en başta konuşulmuşsa ve bunu belgeleyebiliyorsan, bu durumda haksız yere ekstra taleplerle baskı kurulması açıkça etik dışı ve kötü niyetlidir.
---
2. Silinen Telegram Mesajları ve Delil Durumu
Ne yazık ki Telegram'da silinen mesajlara resmi yollardan ulaşmak mümkün değildir. Telegram uçtan uca şifreleme ve kullanıcı gizliliğini öncelik olarak ele aldığından, mesajlar silindiyse geri getirilmesi neredeyse imkansızdır. Ancak:
Ekran görüntüsü aldıysan bu bir delildir.
Teslim edilen tasarımların dosya tarihleri, e-posta kayıtları, forum mesajları, ödeme bilgileri, banka hareketleri, fatura vb. belgeler de delil niteliği taşır.
Karşı tarafın seni tehdit ettiği mesajları (örneğin "Mersis üzerinden evini bulacağım..." gibi) mutlaka ekran görüntüsü ile kaydet. Bu ciddi bir suçtur: tehdit ve kişisel verilerin kötüye kullanımı kapsamına girer.
---
3. Şikâyet ve Hukuki Yol
Karşı taraf seni tehdit ettiyse şu adımları düşünebilirsin:
Adli makamlara başvuru: En yakın karakola giderek tehdit, şantaj ve kişisel verilerin kötüye kullanımı suçları kapsamında şikâyetçi olabilirsin. Ekran görüntülerini ve varsa yazışmaları yanında götür.
Savcılığa suç duyurusu: Evinle ilgili tehdide özel olarak savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsin.
Avukat desteği: Freelance çalışıyor olsan bile, bu tür konularda bir bilişim hukuku avukatından danışmanlık alman seni ileriye dönük korur.
---
4. Forum ve Topluluk Reputasyonu
R10 gibi platformlarda itibar çok önemlidir. Karşı taraf seni “şikâyet edeceğim” diyorsa:
Konu hakkında net, açıklayıcı bir şekilde durumu yönetime bildir.
Gerekirse referans olarak ekran görüntülerini, ödeme ve teslim kanıtlarını sun.
---
5. İşin Kullanılması ve Telif
Karşı taraf hem revize istemiş hem de tasarımları kendi sitelerinde kullanıyorsa, bu bir teslim ve onaydır. Yani:
Çalışma karşı tarafça kabul edilmiştir.
Revize istemek bir lütuf değil, hakkın dışına çıkan bir taleptir.
Üstelik tasarımlar aktif kullanılıyorsa ve senin iznin olmadan tekrar ediliyorsa bu telif hakkı ihlali olarak da değerlendirilebilir.
Ne Yapmalısın?
Önerilen yol haritası:
1. Tüm iletişim ve ekran görüntülerini arşivle.
2. Gerekirse R10 yönetimine açık ve sakin bir dille durumu bildir.
3. Telegram destek ekibiyle yazışmalarını sürdür ama beklentini çok yüksek tutma.
4. Hukuki bir tehdit veya kişisel veri ihlali varsa karakol/savcılık yolunu düşün.
5. Yeni işlerde, mutlaka yazılı sözleşme yap veya şartları açık şekilde e-posta/forum mesajında yazıya dök. - 26-05-2025, 00:09:26Merhabalar,
Bir moderatör ve aynı zamanda bir üye olarak açıkça ifade ediyorum. Tek taraflı dinlemek doğru değil lakin belirttiğiniz gibiyse durum;
“Çok bir şey istemedik.” - Revize konusunu açıkça konuşmuşsunuz. Somut delilleriniz mevcutsa sizin bir hizmet kusurunuz bulunmuyor.
“Seni foruma şikayet edeceğim.” - Elbette somut delili bulunan ve mağduriyet yaşadığını düşünen tüm üyelerin şikayet konusu açma hakkı bulunuyor.
“İşimizi teslim etmedin.” - Teslim ettiyseniz sorun bulunmuyor.
''Mersis üzerinden evini bulacağım ve evine kurye, polis, itfaiye ve çevremden adam göndereceğim..'' - Tehdit Suçu (TCK 106), Kişisel Verilerin Hukuka Aykırı Olarak Ele Geçirilmesi veya Yayılması (TCK 136), Huzur ve Sükunu Bozma Suçu (TCK 123), Suç İşlemeye Teşebbüs / Suça Azmettirme (TCK 35, 38)
Bir şey olmaz sanan bu kişiler sonrasında pişman oluyor ama nafile;
- 26-05-2025, 00:13:33Bir tasarımcı olarak üzülerek söylüyorum ki ben de birçok kez bu durumla karşılaştım. Mesajları geri getirme konusunda ne yapabilirsiniz bilgim yok ancak tecrübelerime dayanarak kesinlikle şunları tavsiye edebilirim;
1 - Telegram gibi kayıt tutmayan, genelde malum kişilerin tercih ettiği uygulamalardan iletişim kurmayın ve uzak durun.
2 - Ücret konusunu en başta konuşun, karşılıklı anlaştığınızı mutlaka karşı tarafa da sorarak teyit etmeyi unutmayın.
3 - Tasarım çalışmalarında R10'daki taban fiyat uygulamalarını karşı tarafa da belirtin.
4 - En başta konuşulan, anlaşılan ve teyit edilen durum dışında istenilen ekstralar için mutlaka ek ücret talep edeceğinizi en başta belirtmeyi unutmayın.
5 - Kişi sizin portfolyonuzu gördü, karşılıklı anlaşıldı ve güven ortamı oluştuysa mutlaka çalışmadan önce anlaşmadaki ücretin en azından yarısını önden talep ederek emeğinizi bir nebze de olsa koruyabilirsiniz.
Kendi kişisel gözlemlerime dayanarak da mutlaka buna da dikkat etmenizi özellikle belirtirim;
"Sen tasarımı yolla, biz beğenirsek ücret öderiz" gibi taleplerde bulunan kişiler ne yazık çok fazla var. Bu işleri almak ve yapmak zorunda değiliz.
Genel olarak tavsiyelerim bunlar, umarım sorununuz çözülür hocam 🙏🏻✋🏻 - 26-05-2025, 00:22:52Sazlon adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Karşı tarafta hiçbir kanıt olmamasına rağmen, 3 adet tasarımı revize edersek şikayetin kalkacağını belirttiler. Ayrıca negatif puan gönderilmişti arkadaş tarafından, reportladığım zaman kaldırıldı, 1 saat sonra yine gönderdi. Fakat tekrar report ettiğimde, revize etmem söylendi. Bu yüzden bir şekilde kanıt bulmam gerekiyor. Revize yapmak inanın elime yapışmaz; anlayışlı bir müşteri ise tabii ki seve seve yaparım. İnat etmiyorum ama hak etmeyen ve bu şekilde davranan kişilere asla hakkımı yedirmem.
Ayrıca tüm tasarımları ilettikten sonra sitelerinde kullandılar ve tasarımları övdüler de.
Ek olarak görsel bırakıyorum, kendimi belki daha iyi ifade edebilirim diye.
Şikayet ettikten sonra söylenimleri:
- 26-05-2025, 00:25:23demirart adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 26-05-2025, 00:37:07Parça başı teknik resim ve tasarım işi yapan biri olarak belirtmem gereken noktalar şu şekilde;
- Kesinlikle miktardan bağımsız olarak son derece detaylı ve her adımı açıklayan bir sözleşme yapılmalı ve ıslak imza alınmalı,
- Telegram ve instagram gibi konuşmaların tek taraflı silinebileceği mesajlaşma uygulamaları kullanılmamalı,
- Gerek olmaz demeyip gerekli olması durumunda delil olarak sunulabilecek tüm mail kayıtları, yazışmalar, veri transferleri belli bir süre saklanmalı ve bu imzalanan sözleşmede belirtilmeli, ( KVKK çevçevesinde tabii ki )
Geçmiş olsun iyi çalışmalar dilerim. - 26-05-2025, 00:39:36songuku adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İyi çalışmalar. - 26-05-2025, 00:39:59ardabasar adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle