Araba satışına devlet müdahalesi gerçekten şart...
51
●1.559
- 19-06-2020, 20:44:28Arkadaşlar bunu yıllardır zaten hükümet yapıyordu.
Eğer ülkeye giren arabanın vergileri arabanın net fiyatını geçiyorsa ve bu yıllardır devlet tarafından yapılıyorsa, vatandaş neden yapmasın ki.
Sıkı tutunun 2023 geliyor - 19-06-2020, 20:48:54gücümün yettiği fiyata değil, hakkına düşsün.digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
1 yılda %110 artış nasıl anlatılabilir, tabi bunun için sıfır fiyatının da düşmesi lazım vergi vs vs.. - 19-06-2020, 20:59:33Buna serbest piyasa denir.Type adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bir çok kez açıkladım. Bir senede %500 artış da olur.
Fiyatları arz talep dengesi belirler.
Bir malın fiyatı ucuz kredi yokken 100 liraysa ucuz kredi çıkınca 150-200 lira olabilir.
Çünkü virüs nedeniyle şahsi araba ihtiyacı doğanların sayısı artarken, aynı zamanda bu araba almaya niyetlenenlerin ucuz kredi çekip arabaya ödeyebilecekleri ücret de artar.
Tüm bunlar artarken piyasadaki araba sayısı artmaz ve kimin gücü daha fazla vermeye yetiyorsa o arabanın hakkı o olur.
Eğer ahmağın biri ben piyasaya uymam, herkesin 300 bin yazdığı arabayı nisan ayındaki fiyatından 160 binden satarım derse enayliğin daniskasını yapar.
Piyasa enayileri affetmez. 160 bine satıyorum dediğin anda uyanığın biri koşar gelir o arabayı alır. Sonra gider 300 bine satar. Ve arabanın gerçek hakkını alır.
Piyasayı yükselten daha fazla para isteyen satıcılar değildir. Daha fazla vermeye razı olan alıcılardır.
Arabasına 300 bin yazan adam 1 sene alıcı bulamazsa 280 e düşer, 250 ye düşer, 200 e düşer. Çeki seneti gelirse haczedilmesin diye 150 ye verir.
Bu fiyatlar, satıcının razı olacağı en düşük fiyat ile alıcının verebileceği en yüksek fiyat arasında belirlenir.
Alıcının verebileceği en yüksek fiyat yükseldiğinde, satıcının razı olacağı en düşük fiyat da yükselir.
Bitcoin diye anlamsız ve hiç bir karşılığı olmayan malzeme 21 bin dolarlara çıktı, 8 bin dolarlara düştü. Sonra tekrar çıktı.
Neden inip çıkıyor? Bu talep ile alakalı. Ortada kısıtlı sayıda bitcoin var. Ve Bu bitcoini isteyen adam sayısı çoğalırsa kim daha çok verirse o alır.
Piyasada kısıtlı sayıda araba var, eğer araba almak isteyenlerin sayısı piyasada satılığa çıkan araç sayısından hızlı artarsa araba fiyatları enflasyon, hak, hukuk, insaf dinlemez yükselir.
- 19-06-2020, 21:00:04Bu araç sahipleri içinde iyi bir durum değil benim aracımın değeri arttı ama satsam yerine alacağım modele 20bin yerine 40 50bin vermem gerekiyor. piyasa eskiye dönsün ben arabamı yarı fiyatına vermeye razıyım ama malesef bir şeyin fiyatı yükseldi mi artık geri dönmez.
- 19-06-2020, 21:02:17digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüleDaha somut olmuş bu şekilde, haklısınız.digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ancak şunu da ekleyelim o zaman serbest piyasaya. Araçların sıfır fiyatları da doğrudan 2. eli etkiliyor.
0 fiyatlar arz talebe göre yükselmiyor, yükselse bile bunu etkileme oranı çok düşük. Sıfır araçların fiyatları vergi + kur farklı yüzünden artıyor genel olarak
o zaman sanırım müdahalenin şart olduğu yer vergi - 19-06-2020, 21:02:55Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.50 bine getz bulamadim yok o lanet olasi sitede. 55 60 bin civari hep..
- 19-06-2020, 21:04:37İnsanlar bunun farkında değil. 100 bine aldığın araba 200 bin olduğunda bu senin işine gelmiyor ki. Çünkü karını realize etmek istediğinde arabadan alacağın faydayı düşürmek zorundasın. Arabanın fiyatı 2 katına çıktığında arabayı satıp 100 bin karını cebine atıyorsun ama kalan 100 bine bindiğin arabanın 5 model altı araba alıyorsun attan inip eşeğe biniyorsun.SemihCAN adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Arabamı satıp kredi çekip ev alayım dedim. Evi alacağız sorun yok ama arabayı yerine koyarken o kadar zarar edeceğim ki, evi alırken elde edeceğim ucuz kredinin karı tamamen gidecek diye yapmadım.
Sıfır araç bulmak da zor olduğu için bu durum söz konusu.Type adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Konuda yazmışsın bir arabanın sıfır km si 185 bin, 4000km ikinci eli 205 bin.
Neden?
Çünkü sıfırına ulaşamıyorsun. Salgın yüzünden tüm dünyada imalat yavaşladı.
Parayı yatırıp 3 ay arabanın gelmesini beklersen 2020 yazını arabasız geçirip, yağmurlar başladığında arabana kavuşursun.
Ayrıca 185 bin liran 3 ay boşta yatar, oysa 3 ay bu parayı ayda %5 ile işletsen 205 bin lira yapabilirsin.
Yani 185 bin verip 0km arabayı beklemek yerine 205 bin verip yarın o arabanın sıfır km ayarındaki ikinci eline binebileceksem ben 3 ay araba beklemem.
Sıfır araba teslimatları yavaşladı.
Salgın yüzünden araba talebi arttı.
Kurların son 3 senede yükselişi ile ortalama sıfır araba paraları ev fiyatlarına dayandı.
Tüm bu nedenlerden ikinci el piyasası üzerinde talep bakısı var.
Devletin bu konuda yapması gereken bu alım satımları çok iyi takip edip eşinin dostunun üzerine araba alıp satan adamlardan vergi almak olmalı.