SemihCAN adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu araç sahipleri içinde iyi bir durum değil benim aracımın değeri arttı ama satsam yerine alacağım modele 20bin yerine 40 50bin vermem gerekiyor. piyasa eskiye dönsün ben arabamı yarı fiyatına vermeye razıyım ama malesef bir şeyin fiyatı yükseldi mi artık geri dönmez.
İnsanlar bunun farkında değil. 100 bine aldığın araba 200 bin olduğunda bu senin işine gelmiyor ki. Çünkü karını realize etmek istediğinde arabadan alacağın faydayı düşürmek zorundasın. Arabanın fiyatı 2 katına çıktığında arabayı satıp 100 bin karını cebine atıyorsun ama kalan 100 bine bindiğin arabanın 5 model altı araba alıyorsun attan inip eşeğe biniyorsun.

Arabamı satıp kredi çekip ev alayım dedim. Evi alacağız sorun yok ama arabayı yerine koyarken o kadar zarar edeceğim ki, evi alırken elde edeceğim ucuz kredinin karı tamamen gidecek diye yapmadım.

Type adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Daha somut olmuş bu şekilde, haklısınız.
Ancak şunu da ekleyelim o zaman serbest piyasaya. Araçların sıfır fiyatları da doğrudan 2. eli etkiliyor.
0 fiyatlar arz talebe göre yükselmiyor, yükselse bile bunu etkileme oranı çok düşük. Sıfır araçların fiyatları vergi + kur farklı yüzünden artıyor genel olarak
o zaman sanırım müdahalenin şart olduğu yer vergi
Sıfır araç bulmak da zor olduğu için bu durum söz konusu.
Konuda yazmışsın bir arabanın sıfır km si 185 bin, 4000km ikinci eli 205 bin.
Neden?
Çünkü sıfırına ulaşamıyorsun. Salgın yüzünden tüm dünyada imalat yavaşladı.
Parayı yatırıp 3 ay arabanın gelmesini beklersen 2020 yazını arabasız geçirip, yağmurlar başladığında arabana kavuşursun.
Ayrıca 185 bin liran 3 ay boşta yatar, oysa 3 ay bu parayı ayda %5 ile işletsen 205 bin lira yapabilirsin.
Yani 185 bin verip 0km arabayı beklemek yerine 205 bin verip yarın o arabanın sıfır km ayarındaki ikinci eline binebileceksem ben 3 ay araba beklemem.

Sıfır araba teslimatları yavaşladı.
Salgın yüzünden araba talebi arttı.
Kurların son 3 senede yükselişi ile ortalama sıfır araba paraları ev fiyatlarına dayandı.
Tüm bu nedenlerden ikinci el piyasası üzerinde talep bakısı var.

Devletin bu konuda yapması gereken bu alım satımları çok iyi takip edip eşinin dostunun üzerine araba alıp satan adamlardan vergi almak olmalı.