gücümün yettiği fiyata değil, hakkına düşsün.
1 yılda %110 artış nasıl anlatılabilir, tabi bunun için sıfır fiyatının da düşmesi lazım vergi vs vs..
Buna serbest piyasa denir.
Bir çok kez açıkladım. Bir senede %500 artış da olur.
Fiyatları arz talep dengesi belirler.
Bir malın fiyatı ucuz kredi yokken 100 liraysa ucuz kredi çıkınca 150-200 lira olabilir.
Çünkü virüs nedeniyle şahsi araba ihtiyacı doğanların sayısı artarken, aynı zamanda bu araba almaya niyetlenenlerin ucuz kredi çekip arabaya ödeyebilecekleri ücret de artar.
Tüm bunlar artarken piyasadaki araba sayısı artmaz ve kimin gücü daha fazla vermeye yetiyorsa o arabanın hakkı o olur.
Eğer ahmağın biri ben piyasaya uymam, herkesin 300 bin yazdığı arabayı nisan ayındaki fiyatından 160 binden satarım derse enayliğin daniskasını yapar.
Piyasa enayileri affetmez. 160 bine satıyorum dediğin anda uyanığın biri koşar gelir o arabayı alır. Sonra gider 300 bine satar. Ve arabanın gerçek hakkını alır.
Piyasayı yükselten daha fazla para isteyen satıcılar değildir. Daha fazla vermeye razı olan alıcılardır.
Arabasına 300 bin yazan adam 1 sene alıcı bulamazsa 280 e düşer, 250 ye düşer, 200 e düşer. Çeki seneti gelirse haczedilmesin diye 150 ye verir.
Bu fiyatlar, satıcının razı olacağı en düşük fiyat ile alıcının verebileceği en yüksek fiyat arasında belirlenir.
Alıcının verebileceği en yüksek fiyat yükseldiğinde, satıcının razı olacağı en düşük fiyat da yükselir.
Bitcoin diye anlamsız ve hiç bir karşılığı olmayan malzeme 21 bin dolarlara çıktı, 8 bin dolarlara düştü. Sonra tekrar çıktı.
Neden inip çıkıyor? Bu talep ile alakalı. Ortada kısıtlı sayıda bitcoin var. Ve Bu bitcoini isteyen adam sayısı çoğalırsa kim daha çok verirse o alır.
Piyasada kısıtlı sayıda araba var, eğer araba almak isteyenlerin sayısı piyasada satılığa çıkan araç sayısından hızlı artarsa araba fiyatları enflasyon, hak, hukuk, insaf dinlemez yükselir.