• 12-11-2019, 21:57:11
    #19
    AOK
    Google Haritalar Uzmanı
    MeMoLi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    aynen üstdeki yorumda bende onu yazdım her şey haramsa biz ne yapalım taş mı gemirelim
    Yok hocam herşey helal istediğinizi yapabilirsiniz
  • 12-11-2019, 21:58:26
    #20
    faiz neden haram? hayat inişli çıkışlıdır. mutlaka her insanın maddi sıkıntı çektiği dönemler olur. yıl içerisinde en az bir kez maddi sıkıntı çeker her insan. faizcilerin de çıkış noktası budur. birine borç verirsin, taksitleri zamanında ödemezsen daha sonra faizli şekilde ödersin derler. her insan maddi sıkıntı çektiği dönemi olacağı için mutlaka faiz ödeyeceksin. para emeğin karşılığıdır. yorulursun terlersin emek sarfedersin ve emeğinin değeri kadar para alırsın. para eşittir emek yani. siz birisine faiz ödediğiniz zaman faiz kadar emeğinizi karşılıksız şekilde ona vermiş olursunuz yani kendinizi köleleştirmiş olursunuz. ev kiralamakla faizin aynı olduğunu düşünen kişiler "değer" ve "talep" kelimelerinin ilişkisini henüz anlamamıştır. her insanın mecburi ihtiyaçları vardır. kalacak yer, yiyecek, ısınma, güvenlik falan bunlar temel ihtiyaçtır ve bu ihtiyaçlarını karşılamak için emek harcamalıdır. emek değerdir, talep ihtiyaçtır. eğer ürettiğin değer ihtiyacından azsa fakirleşirsin, ürettiğin değer ihtiyaçlarından fazlaysa zenginleşirsin. ev kiralandığında aldığın para neden ticarettir, faizden aldığın para neden haramdır şundan dolayı. evi alan kişi kendi emeğiyle o evi almıştır. evi kiralayan kişi de yine kendi emeğiyle barınma ihtiyacını karşılıyor. emek değiş tokuşu söz konusu. ama faiz verdiğinde yukarıda açıkladığım gibi kendi emeğini karşılıksız şekilde başkasına vermiş oluyorsun.

    faizin psikoloji bozan bir yönü de var. faiz oranı ve faizin uygulanış şekli önemli. bazı borçlar günlük faiz uygulanır. günde %1 faiz dediğinizde ayda %45lere varan faize tekabül eder. çünkü borçlu olduğunuz miktar üzerinden faiz uygulanır yani faizin de faizi alınmış olur. ana borcunuz 100 tldir, günde %1 faiz işliyorsa ilk gün 101, ikinci gün 102.01, üçüncü gün 103.0301, dördüncü gün 104.060401 tl borcunuz olur ve bu 30 gün sonra yaklaşık 145 tl olur. böyle bir borç batağına saplanmış olanlar bu durumun ne kadar moral bozucu olduğunu çok iyi bilir. bu olay tüm toplumda uygulandığında toplum olarak boşanmalar, cinayetler, agresif davranışlar artar. bu da faizin toplum üzerindeki olumsuz etkilerinden biridir.

    edit: herşey haramsa nereden para kazanacağız? herşey haram değil. sizin bildiğiniz yöntemler haramsa o sizin sorununuz. helal yöntem bulmak zorundasın. sen haram kazan o haram kazansın herkes haram kazansın sonuç enflasyon, faiz oranlarının artışı, dışa bağımlılık. herkes kendi emeğiyle alın teriyle çalışıp didinip para kazanırsa o zaman ülke olarak kalkınırız. faizin çok olduğu ülkeler üçüncü dünya ülkeleridir. almanyada faiz çok azdır, insanlar hep nakittir neden? çünkü almanyada herkes çalışıyor. ülke olarak çalışıyor adamlar. japonya iki kere atom bombası düşmesine rağmen 50 yılda bizden çok daha ileri giden, teknoloji üreten bir ülke haline geldi. neden? çünkü çalışıyor adamlar. bazı zihniyeti bozuk kişiler gibi parayı faize bırakıyım her ay gelsin demiyorlar. parası olan da çalışıyor olmayan da. çalışacaksın arkadaş. herşey haramsa nereden para kazanacağız diye birşey yok. çalışacaksın kazanacaksın bu kadar basit. ha sen aç gözlüysen çalışıp kazandığın para yetmiyorsa o senin problemin. aç gözlülüğünü yok et.
  • 12-11-2019, 22:01:54
    #21
    Kimden duydum, niye duydum, nasıl duydum bu hikayeyi hatırlamıyorum ama aklımda şöyle bir şey kalmış. Mantıklı da geldi.
    Eskiden biliyorsunuz pahalı olan çok şey yok, ev yok, araba yok, yazlık yok. Birisinin borç paraya ihtiyacı varsa bir sorunu bir derdi olmalı. O zamanlarda da haliyle bankada yok, parayı alacağın tek yer tefeci. Çok abartı faizlere insanlara borç para verirlermiş, parayı alamayınca da bir yerlerini keserlermiş. Zaten zor durumda olan, yüksek faizlerle daha çok zora sokulurmuş. Düşene bir tekme daha yani. Bu yüzden yasaklanmış.
  • 12-11-2019, 22:02:09
    #22
    Üniversitede iktisat bölümünün neredeyse tüm derslerinde faiz işleniyor, faiz öğretiliyor.

    Haram helal dini bir konu olduğu için iktisat bunu dikkate almaz ve faydaya bakar, bu yüzden ekonomistlerde faydaya bakar.

    Herkesin kendi doğrularıdır, sonuç olarak bu ayetlerin indiği dönemlerde faiz olarak adlandırılanın irdelenmesi gerekiyor. Hangi şartlarda ve koşullarda veriliyordu, nitekim bankalar bulunmuyordu?

    Günümüzdeki faize baktığımızda en yüksek rakamı gördüğünde dahi reel faizi oranı 0.0x civarlarındaydı, yani para enflasyona karşı bile zor korunuyordu. Sadece bundan kazanç elde etmek değil bir paraya kira ödemekte faize giriyor ve sizce günümüzde açılan kaç işletme kredisiz açılıyor?
    Ve bence faize yatırmakta risk barındırıyor, kimi zaman fırsat maliyetleri yüksek olabiliyor. Vadedeki paranızla uygun fiyatlı bir mülk ya da herhangi bir ürün denk getirip alamadığınızda bugünkü değeriyle arasındaki fark aslında sizin maliyetiniz oluyor ve kimi zaman bu faizden büyük rakamlar olabilir.
    Devletlere baktığımızda kaç milyar dolarlık faiz borçları bulunuyor?
    Bir borcu ödemediğimizde gecikme faizi ödüyoruz?
    Kredi kartına taksit yapıyoruz vade farkı ödüyoruz?

    Aslında artık günümüzde yer edindi ve bu yüzden tüm olaylara faydacı yaklaşmaya çalışıyorum. Düşüncülerim tamamen bana aittir ve tartışmaya kapalıdır sadece kendi düşüncelerimi paylaştım. Güzel konu, cevapları okumak güzel. iyi forumlar

    @SinemBilisim; bizim prof hocamız da pek oralı olmasada bu şekilde bahsetmişti
  • 12-11-2019, 22:12:04
    #23
    o dönemde faizdeki amaç paranın değer kaybetmesini önlemek değildi. o dönemde insanlar parasıyla para kazanıyordu. bu da parası olmayanı çok zor durumda bırakıyor malını mülkünü kaybetmesine sebep oluyordu. o dönemdeki faizden kasıt günümüzün tefecileri idi.

    yine de faizin her türlüsü haramdır zira faiz üretimin düşmanıdır.

    peki 500bin paran var bunu faize koymak haramdır ya bankada boş boş bekletmek haram mıdır? ya da altın alıp yastık altında bekletmek? ya da dolar alıp bekletmek?
  • 12-11-2019, 22:12:20
    #24
    Bazı kişiler var bunlar faiz haramdır diyor. Bi taraftan kafama takılıyor altın alıyor dolar euro alıyor.Koyuyor kenara yükselmesini bekliyor.Yani kesin yükselecek ya.Düşerse kumar olmuş oluyor.Her iki tarafı değnek bunun.Burada da saçma bir çelişki var.Bizim tanıdık biri var ev alırken bankanın bana işlediği faizi hayırlı bir şey için ödüyor muşum.O zaman benim param olduğunda ben faize yatırarak benden aldığı kadarını alabilirim bankadan öyle mi oluyor.Bazen bu tür işlere kafam çalışmıyor Sanki herkes işinin yokuşuna göre konuşuyor gibime geliyor.
  • 12-11-2019, 22:20:50
    #25
    fatihdeki baran et lokantasında öküz gibi et ızgara bonfile yiye yiye göbeği küçük bir dağa dönmüş hacı emmi faize bulaşmam faiz haramdır dese de gideceği yer bence iyi bir yer olmamalıdır

    bu hacı emmi ben de olabiliriz siz de. burdaki et de olabilir 900 liralık ayakkabı da. ya da tanesi 90 tl den 6 tane ayakkabı gereğinden fazla kıyafet. mevzu uzar gider ama her insan kendisinin günah mı işlediğini sevap mı bilir. gideceği yeri de bilir az çok. sadece bilmek istemez aklına getirmez düşünmek istemez. korkar ama harekete gçemez söyler ama inanmaz tatbik etmez.böyle bir canlıyız işde biz. faiz haram olsa ne olur kira helal olsa ne olur.
  • 12-11-2019, 22:44:06
    #26
    Ben 6 ay boyunca paramı enpara vadeli mevduatta tuttum 2 yıl önce, toplamda 10bin lira getirisi oldu, ondan sonra bu fikirden vazgeçtim parayı dövize yatırdım, Allahın izniyle ilerde bu 10 bin lira parayı çevremde durumu iyi olmayanlara dağıticam
  • 13-11-2019, 01:15:21
    #27
    range adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Faizin neden haram olduğunu düşünüyorlar?

    X miktara ev alıp kiraya vermek ve bundan gelir elde etmek haram sayılmıyor diye biliyorum, X miktardaki paranızı 1 yıllığına bankaya kiraya verip bundan gelir etmek neden haram?

    İkisi aslında aynı şey.

    Cevap geldi:
    Selamün Aleyküm

    sizin bu tavrınızı kendiniz konuya alıntı yaparak yazmışsınız zaten buyurun sizin alıntınızdan bir parça

    Faiz yiyenler ancak şeytanın çarparak sersemlettiği kimse gibi kalkarlar. Bunun sebebi onların, "Alım satım da ancak faiz gibidir" demeleridir.