• 25-04-2009, 23:43:31
    #55
    tamamen duygusal ticari yönden bakarsak başarı için fedakarlık yapmak zorundasın. yok ben kendi karzimamın peşindeyim yada zevk için diyorsanda herşeyin bi bedeli var.
  • 26-04-2009, 01:10:32
    #56
    Hangi kelimeden ne kadar bir kazanç sağlayabilirim düşünülüp yatırım yapılırsa hiç de pahalı değildir. Çalışacağınız kişi güvenilirse sabırla bekleyin yükselmeyi.
  • 26-04-2009, 01:40:06
    #57
    Bunlar çok yerinde ve doğru tesbitler. Teşekkürler.
  • 26-04-2009, 01:45:46
    #58
    İlgi ve merak alanım değil aslında SEO.Ama pahalı olması konusunda doğru tespitler de bulunmuşlar.ODTÜ ,Boğaziçi vs. öğrenci yorumlarına hiç girmiyorum çünkü bende öğrenciyim.
  • 26-04-2009, 03:25:15
    #59
    saxahan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    İlgi ve merak alanım değil aslında SEO.Ama pahalı olması konusunda doğru tespitler de bulunmuşlar.ODTÜ ,Boğaziçi vs. öğrenci yorumlarına hiç girmiyorum çünkü bende öğrenciyim.
    Öğrenci olayları boş iş.
    Eğer iş ODTÜ de okuyan öğrenci de bitiyorsa ve sen black hat seo uzmanıysan, her yerde öyle yazıyorsun 4k ***** site alacağım diye niye konu açarsın. Sayın seo uzmanı demek ki sende birşey bilmiyorsun.
    Her yerde fark ederseniz kelliği çözdüklerini söyleyen doktorlar var ve genelinin saçları yoktur kellerdir.
    Ne demişler " Kelin ilacı olsa kel kullanırmış. "
    Lafım alıntı yaptığım arkadaşa değildir.
  • 26-04-2009, 07:04:59
    #60
    Üyeliği durduruldu
    bLeedCry adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    * Burada ki danışmanların bahsettiğin okullardan mezun olmadıklarını nereden biliyorsun ? Mesela ben İngilice - İktisat mezunuyum ama bu forumda bugüne kadar işini yaptığım adam sayısı 3.
    Su anda biraz zamanim var, cevap vereyim.

    Hocam ben 2000-2003 yillari arasinda Istanbulda Bilisim Sektorunde calistim. Sunlari gordum:

    i. 1 saatte 10 satir kodu yazamayan Java Gelistiriciler
    ii. Oracle Gelistirici diye ise aldigimiz ama Oracle'dan zerre anlamayan adamlar.
    iii. Guvenlik uzmani diye ise alinan ama en basit Red Hat aciklari hakkinda bilgisi olmayan guvenlik uzmanlari
    iv. SAP MM uzmani olup Endustri Muhendisliginin en temel dersi Yoneylem Arastirmasi neydi yahu diye soran ne idugu belirsiz muhendisler

    1997-2000 yillari arasinda cesitli uretim tesislerinde staj yaptim. Buralarda

    i. Koskoca CNC tezgahinin motorunu goremeyip, bunun motoru nerede diye soran Makine Muhendisligi ogrencileri

    2006-2009 yillari arasindada zaman zaman bu forumda bazi kisilerle tartistim. Bu forumda.

    i. Bi serverin nasil restart edecegini bilmeyen hostcular
    ii. Meta taglari bilmeyen SEO uzmanlari

    gordum...

    2000-2003 yillari arasinda, 3 kere ayni sey kendisine anlatildigi halde bir turlu isini nasil yapilacagini, yeni is akisini kavrayamayan muhendisler, muhasebeciler gordum. 2-3 gun oncede ilk defa bu forumda, yazili bir seyi anlamayan universite mezunu birini gordum.

    Benim bu konuda yazdigim ilk yazidakileri tekrar ozetleyeyim.

    1. Piyasadaki SEOcularin 80% bu isi bilmiyor.
    2. Gidip ucuz diye sacma sapan SEO uzmanlari ile calismayin.
    3. SEO uzmani kiralayacak paraniz yoksa, gidin Bogazici, ODTU gibi okullarin bilgisayar, bilisim teknolojileri bolumlerindeki ogrencileri SEO uzmani olarak calistirin. BU adamlar SEO bilmez, ama cok kolay bir sekilde SEO ogrenebilirler. Cunku gerek zekalari gerekte egitimleri bu konuda uzman olmalari icin onlara avantaj saglar.

    Simdi sen bu anadfikirdeki bir yaziyi, normal TC vatandasina gore bu adamlar zekidir dedigim icin sacma sapan yerlere cekmek icin elinden geleni yapiyorsun. Ilk okudugumda sanirim yanlis okudu diye dusundum, tekrar bakman icin uyardim. Adam kendine ceki duzen verecegine, palazlanmista palazlanmis, bana laf sokmaya devam ediyor. Neyse tek tek verelim cevabini...

    bLeedCry adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    * Burada ki danışmanların bahsettiğin okullardan mezun olmadıklarını nereden biliyorsun ? Mesela ben İngilice - İktisat mezunuyum ama bu forumda bugüne kadar işini yaptığım adam sayısı 3.
    Buradaki danismanlarin bahsettigim okullardan olup olmadigini bilmiyorum. Zaten bu okullardan mezun olan herkes SEO isini cok iyi yapar demedim. Bu okullarin bilgisayar muhendisi, bilisim teknolojileri bolumlerinde okuyanlardan iyi SEO olur dedim.

    Ingilizce -Iktisat ne hocam? Bu tamamen turkiyeye ozgu ezik bir vaka. Yani derslerin ingilizce anlatilmasi. Yoksa sizin bolumunuze yada egitiminize lafim yok. Herseyi yanlis anlamaya musaitsiniz, bu yuzden aciklama geregi duydum.

    bLeedCry adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    * Yaptığım bütün işlerde 1.5k$+ rakamlardan başlıyor. AYLIK..
    Allah daha cok versin. Insallah 1.5K degilde, onumuzdeki aylarda yaptiginiz islerden en az aylik 15K ucret istersiniz ve alirsiniz. Yanliz bu aylik lafini niye "kalin" yaptiniz anlamadim. Bunu kalin yaparak, bak ben bu kadar para kazaniyorum, ona gore konus seklinde bir tavir icindeyseniz, bana pek sokmez, ben kisinin egitimine, kazandigi paraya vs pek deger vermem. Once kisinin kisiligi gelir. Sonra bilgisi, saygisi.

    bLeedCry adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle

    * Bu insanları aşağılamaya yönelik tavırlarınızı anlamıyorum , madem 3-5 e-book aracılığıyla filan öğrenilecek bi' iştir bu optimizasyon danışmanlığı , neden ben 2.5 - 3 senedir kafa patlatıyorum ? Çok mu aptalım ?
    Hocam, ben kimseyi asagilamiyorum, hor gormuyorum. bu e-book lafinida nerden cikardiniz anlamadim. Sizden sonra biri daha e-book sozu etti. Olayi anlamayan birkac kiside salladi.

    SEO danismanligini kafa ve isgucu diye iki ana kisma ayirirsan, kafa kisminin cok zor olmadigini isin zor ve uzun kisminin "isgucu" oldugunu anlarsin. Sonucta SEO uzmani olan kisi uzaya roket gondermiyor. Ayrica Turkiyede cok fazla rekabet yok. Ayrica piyasadaki en iyi SEO danismaninin bilgisi 100 birimse, herhangi bir kelimede birinci cikmak icin piyasanin en iyi SEO Danismani bilgisine ulasmaya gerek yoktur. Eger toplam bilgi 100 birimse, ve siz bunun 60'ini biliyorsaniz, zaten iyi SEO danismasinizdir.

    Nasil iktisat fakultesini bitirmek icin her dersten 100 almak gerekmiyorsa, gecme notunu bilmiyorum, o yuzden 60 varsasyiyorum, 60 alan kiside ekonomist unvani ile mezun olur.

    100 ile mezun olan kiside 60 ile mezun olan kiside ayni okulu bitirir. Ben piyasadaki seo uzmanlarinin 80% bu isi bilmiyor derken, bu 80%lik kesimin bilgi seviyesinin 60'in altinda oldugunu soyluyorum. Tabiki herkes az cok danismanlik yapiyor. 40lik adamda danismanlik yapiyor. 90likta. Ben kisaca 40'lik adama gitmeyin, 90'lik adama pahalida olsa SEO yaptirin diyorum. Yok eger 90'lik adama butceniz yoksa, gidin 0'lik bogazici, odtu bilgisayar muhendisligi ogrencisi bulun, 150 dolarlik kitap alin, daha sonrada ogrendiklerini sizin sitenizde denemesine izin verir, ve eger basarili olursa, siteniz arama sonuclarinda sizin belirlediginiz kriterlerde yer alirsa, (mesela ilk 5) bu ogrencilere aylik odeme yaparsiniz dedim.

    Sadece SEO degil, herhangi bir alanda en donanimli kisi 100 birimlik bilgiye sahipse bunun ilk50 sini ogrenmesi goreceli olarak sonraki 50 birim bilgiyi ogrenmeye gore kolaydir. Ornek vereyim: Bisiklet yarislari:

    Bu isin dunya uzerindeki en iyi yapani Lance Armstrongtur. Bildigim kadariyla 7 defa tour de france'i kazandi. Daha cok kazanmis olabilir. Bisikletle bir yerden bir yere gitmek kolaydir. Eger bir insanin fiziki ozru yoksa, bisiklete binmeyi ogrenmesi en cok 2-3 gun surer. Bisiklete binip, A noktasindan, B noktasina gitmek 100 birimlik toplam bilginin 50sidir. Bunu herkes kolay bir sekilde ogrenebilir. Yeterki bunu ogrenmeye kendisini adasin...

    Ama ikinci 50 birimlik bilgi zordur. Ve herhangi bir iste bilginiz arttigi surece, bir ilerdeki noktaya ulasmaniz dahada zorlasir.
    Yani bisiklete binmeyi ogrendikten sonra ve bisiklet sporcusu olmaya karar verdikten sonra, 50'den 60'a ulasmaniz 100 gun surerse, 60'tan 70'e ulasmaniz 300 gun surer. 70'ten 80'e ulasmaniz 1000 gun surer. Bu rakamlari kafadan atiyorum, umarim anlatmak istedigimi anlamissinizdir. Yani herhangi bir alanda ne kadar yukari cikarsaniz, gelisme hiziniz o kadar duser. Devamli daha ileriye gidersiniz, ama ileriye gitme hiziniz devamli duser.

    Yukaridaki ornekten devam edeyim. Normal bir TC vatandasi (Turkluge, turklere hakaret ediyormusum havasi yaratmak icin cok ugrasmissiniz, ben Normal bir TC vatandasi ile sokakta gordugunuz adami kastetmistim), yada normal bir Alman vatandasi, yada normal bir amerikan vatandasi 60 birimlik bilgiden 70 birimlik bilgiye 300 gunde ulasirsa, Lance Armstrong bu iste yetenegi oldugu icin herkesten cok daha kisa surede, mesela 50 gunde ulasir. Bu adamin kalbi hatirladigim kadariyla normal TC vatandasinin kalbiin 3 kati. Bir kerede normal alman vatandasinin kalbinin pompaladigi kanin 4-5 katini pompalar. Yani adam bisiklet sporu icin bicilmis kaftan.

    Ayni sekilde odtu, bogazici gibi okullarin bilgisayar ve bilisim teknolojileri bolumundeki ogrenciler SEO icin bicilmis kaftan. Cunku bu adamlar defalarca (Anadolu Liselesi, Fen Lisesi, OSS) gibi sinavlarinda normal TC vatandasindan daha cok bildiklerini, daha cok kafalarinin calistigini ispatladi. Normal TC vatandasi SEO bilgisini 50'den 60 cekmek icin 200 gun calisirsa, bu adamlar bunu 30-50 gun icinde cozer. Bu kadar basit.

    Bu adamlar digerlerine gore daha zeki olduklari icinde zaten mezun olduklarinda daha cok para kazanabilecekleri ulkere ve islere gidecekler. Yani ogrenciyken bunlari ucuza calistirirsiniz, ama daha sonra verdiginiz paralara calismazlar.

    Siz 2-3 yildan beri SEO isinde calisiyor olabilirsiniz. Bu isin uzmani olmus olabilirsiniz. Bu alanda kafa patlatmis olabilirsiniz. Size hicbir sekilde 2-3 yildan beri bu isin uzerinde calismissiniz, aptalsiniz seklinde bir laf etmedim. Mutlaka az cok biseyler biliyorsunuzki, musterileriniz var. Allah daha cok versin. Ama lutfen birisinin sozunu anlamak icin caba gosterin. Bu sekildeki igrenc uslubunuzla sadece kendinize zarar verirsiniz.

    bLeedCry adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    * Madem 150$ aylık rakama çalışacak insanlar olduğunu düşünüyorsunuz ve bu insanların Türkiye standartlarının üzerinde olduğundan da bahsediyorsunuz neden onlar bu kadar $ dönen bu sektöre girmiyorlar ? Çok mu cahiller ? Ya da başka bi' açıklaması mı var ?
    Ben zaten 150 USD aylik rakama calisacak insan var demedim. Devamli sozumu anlamadan cevap veriyorsunuz. Ben bu adamlara 150 dolarlik kitap alin, okusun ogrensinler dedim. Ustune SEO bloglarinin, forumlarinin adreslerini verin dedim. Bu adamlar eger sitelerinizi, ilk 5te tutarsa aylik odeme yaparsiniz dedim. Bunlara gidip aylik 150 USD verin demedim. Sozumu kesinlikle anlamiyorsunuz. Hayatimda ilk defa yazili bir metni bu kadar yanlis anlayan universite mezunu ile karsi karsiyayim.

    Iktisat mezunusunuz, ekonomik kaynaklarin rekabetci piyasalarda en cok getiri gelen alana yoneldigini daha ilk derslerde anlatirlar. Bogazici, ODTU bilgisayar muhendisligi bolum ogrencilerine yurtdisinda SEO isinden cok daha iyi para verirler. Bunun yaninda Turkiyedeki bankalar ve buyuk holdinglerde bu insanlara buyuk paralar verirler. SEO isinden cok daha fazla parayi mezun olduklarinda kazanirlar. Buradaki anahtar kelime mezun olduklarinda. Mezun olmadan once bu adamlara bu sirketler para vermez. Staj ayagina bedava calistirir. Siz biraz para verirseniz, sizin icin calisirlar.

    SEO pazarinin ne kadar buyuk oldugunu bilmiyorum. Ama amerikada computer science bolumunden mezun biri SEO isiyle ugrasan birinden daha cok kazanir. Bana insanmiyorsaniz, indeed.com'a girin, seo yazin, salaries kismina bakin. Birde computer science yazin, salaries kismina bakin. Ayrica normal bir ise girmek SEO isine girmekten uzun vadede daha karli gibi gozukuyor banada. Is guvenligi acisindan.

    bLeedCry adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    * ODTÜ Makine mühendisliği terk , ODTÜ Felsefe mezunu ve şu an ODTÜ'de asistanlık yapan bi' arkadaşım var bu foruma benim referansım ile üye olan , ingilizcesi bi' ingiliz kadar mükemmel , bilgisayarı benimle eşit derecede kullanıyor , 3D Max , Corel , Ps kasıyor ama Seo'dan uzak duruyor , neden mi ?
    150 $ verip çalıştıracağınız adamların yaptıkları işin sorumluluğunu kaldıramayacaklarını biliyor. 3-5 Amazon'dan alınan kitap ile öğrenilebilecek kadar basite indirgenebilecek bi' şey olsa idi emin olun bu ülke'de epeyce işsiz mükemmel ingilizce bilen adam var sizin belirlediğiniz ve bahsettiğiniz standartların üzerinde..
    Tekrar $150 dolara calistiracaginiz adamlar muhabbetine girmuissiniz. Tekrar soyluyorum: Ben bu adamlara 150 USD aylik verin demedim. 150 dolara kitap alin dedim. Yok eger isi savsaklarsa, alin kitaplari geri, baska birine verin, o isinizi gorsun. Sonrada belirlediginiz bir fiyata siteleriniz ilk 5'te kaldigi surece para verin.

    Arkadasiniza soyleyin, bu ise girsin. Eger istekliyse, bu iste iyi para var gibi gozukuyor. Zira pazarin 80% bu isi bilmiyor, isi bilen sivrilip iyi para yapar.
    bLeedCry adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Çok bayağı cümleler bunlar , herkes öğrenebilir lakin 3-5 e-book ile değil. Zamanla.
    Bence sizin dedikleriniz bayagi... e-book muhabbetini gene patlatmisiniz. Yukaridaki yazimda benim ilk yazimda e-book sozunu bulursaniz, size 1000 dolar verecegimi soylemistim. Hic sesiniz cikmadi. Niye acaba? Cunku boyle bisey yok. Benim demedigim seyleri ben demisim gibi cevapliyorsunuz.

    Dedigim gibi yaptiklariniz bayagi. SEO isini herkes ogrenebilir, kitaplarla, bloglarla ogrenir. Herkesin ogrenme hizi farklidir. Sizin bir ayda ogrenebileceginiz bir seyi bu adamlar 3-4 gunde ogrenebilir. Cunku daha hizli ogrenmek icin egitiliyorlar.

    Nasil normal TC (alman, amerikan, rus, vs...) vatandasinin bisiklet sporunda 60 birimden 70 birime cikmasi icin 300 gun gerekirken, ayni seyi Lance Armstrong 50 gunde yapiyorsa, sizin 2-3 yilda ogrendiklarinizi 4-5 ayda bu adamlar ogrenebilir. Sizin icin aci bir haber ama gercek bu. Merak etmeyin bu adamlardan memlekette cok yok. Zaten memlekette bunlari 2-3 yil sonra gonullu olarak deplasmana surgune gonderiyor. Yani sizin isiniz icin pek tehlike yaratmiyorlar.

    bLeedCry adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Yazdıklarınızdan anladıklarıma cevap verdim keza tek yanlış anlayan ben değilim görüldüğü üzere. Yanlış anlatan sizsiniz. Ayrıca sizin vereceğiniz cevapla filan benim kalbim kırılmaz merak etmeyin. Sadece insanları aşağılamaktan vazgeçin,bunu anlatmaya çalışıyorum lakin avrupai kültürün vermiş olduğu bencileyin psikolojisi sanırım anlamanıza engel teşkil ediyor,üzücü.
    Yukarida defalarca acikladim, tekrar etmenin anlami yok. Anlamamissiniz, anlamamak icinde hala cirpiniyorsunuz.

    Simdide olayla alakasi olmayan avrupai kultur laflari zirvalamissiniz. Cevap vermeye luzum yok.

    bLeedCry adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    "Ülkemizde ki Seo danışmanlarının %80'i seo bilmiyor." Siz Google algoritmasıını filan mı çözdünüz Allah aşkına ? Ori Allon'un algoritması çözüldü de bizim mi haberimiz yok ?
    Hocam,

    Bu forumdaki seo danismanlarinin 80% isi bilmiyor lafimi yukarida zaten acikladim. Bunun icin olaya sadece disaridan genis bir perspektifle bakmaniz yeterli.

    Suraya bakin: https://www.r10.net/google-optimizasy...klamalari.html

    Yukarida verdigim linkte kendisini SEO danismani olarak tanimlayan birinin olmazsa olmaz dedigi meta-taglara bakin. Adam bariz bir sekilde bazi meta-taglari bilmiyor. Ayni zamanda SEO danismani.

    Bazi SEO danismanlari meta-taglarda hatalar oldugunu soylemis. Ben adamin olmazsa olmaz dedigi Revisit-after meta-taginin ise yaramadigini yazdim. Bazi iyi SEO danismanlari (yani 20% kisma girenler) taglerin yazilisinda hata oldugunu soyluyor.Dogrudur. Anladigim kadariyla SEO Danismanlari arkadaslarini kirmak istemiyor, ve arkadaslarinin hatasini turkiyenin en buyuk forumunda aciga cikarmak istemiyor olabilirler. Ama ben cikaririm. Bunun gibi onlarcasi var.

    Bu meta-tag bilgisi yukarida bahsettigim ilk 50 birimlik bilgi icinde. Yani elinize aldiginiz ilk SEO kitabinda meta-tag lar konudsunda detayli bilgiler olur. Piyasada is yapan bir SEO danismani bunlari bilmiyor. Cok yazik.

    Piyasada isi bilende var. Iyi is yapanda mutlaka vardir. Ama piyasada iyi is yapan insanlar bayagi az. Bu yuzden ODTUdeki arkadasiniz eger bu islere meyilli ise, mutlaka soyleyin, bu islere baslasin.

    Google Algoritmasi ve Ori Allon algoritmasini mi cozdunuzde, haberimizi yok seklinde dalga gecmeye kalkmissiniz. Ben daha oncede soyledigim gibi insanlarda kisilige bakarim. Bu sekilde saygi sinirlarini zorlayarak tartisilmaz. Umarim bu tavrinizi en kisa surede birakir, daha yapici olursunuz.

    Ben tabiki algoritmayi cozmedim. Zaten ortada bir tane degil binlerce algoritma var. Ben black hat seo olarak bunun farkindayim, kendime gorede bilgim var. Kimse benden az biliyor diye saygisizlik yapmadigim gibi kimse benden cok biliyor diye cekememezlikte yapmam. SEO isinde 0'lik bir adamdan bile ogrenilecek seyler vardir. Blogumu hata bulmak icin didik didik incelediginiz ortada. Asagida aciklayacagim, sacma sapan ithamlarda bulunmussunuz. Biyografi kismina baksaydiniz orada, " sacma soru yoktur, sacma cevap coktur" dedigimi gorurdunuz. Yani isteyen aklina geleni sorabilir, sunu yanlis biliyorsun, sunu yanlis yapiyorsun diyebilir. Yeterki bunu saygi sinirlari icinde yapsin. Bende allahin kuluyum, yanlis bildiklerimde, eksik bildiklerimde vardir. SEO konusunda 0'lik adamdan bile ogrenilebilecek seyler oldugunu iddia eden birine bu sekilde alayci tavirla cevaplar vermeniz hos degil.
    bLeedCry adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Çok mükemmel bi' blackhat seo blogu oluşturmuşsunuz (: üzücüdür ki neden temelinizi göremiyoruz ? Bir kaç referans alabilir miyiz size "hocam" diyenlerin size yaptırdığı işler ile ilintili ? He , afedersiniz danışman olduğunuzu iddia etmiyordunuz , sizin işiniz insanları karalamak. Özür dilerim , yanlış anlamışım.
    Yine saygi sinirlarini zorluyorsunuz. Ben hicbir zaman mukemmel seo blogu olusturdugumu soylemedim. Zaten orada su ana kadar black hat seo konusunda pek yazi yazmadim. Zamanla yazacagim.

    Benden referans alamazsiniz. Cunku ben black hat seo yum. Bizde gizlilik esastir. Eger siteyi, domaini verirsem, yaptiklarim diger black hat seolar tarafindan cozulur. Bizde herhangi bir anda 0-1 yada bilemedin 2 tane calisan cozum vardir. Biz bunnlari kullanarak para yapariz. Hicbir iyi black hat seo bildiklerini topluma aciklamaz. Simdiye kadar bildiklerinin ufak bir kismini Eli su blogunda acikladi. ø Blue Hat SEO-Advanced SEO Tactics øAdamin basina gelmeyen kalmadi. Black hat seo ile ugrasan, yada Eli'nin blogunu takip edenler bilir. Danisman oldugunuzu iddia etmiyordunuz... seklinde sacma sapan seyler yazmissiniz. Referans istemissiniz. Zaten amaciniz, bagciyi dovmek. Ama emin olun, bagci sizden cok daha iyi durumda. )

    bLeedCry adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Ek olarak yurt dışında yaşıyor olmanız bu ülke insanları hakkında ileri geri konuşma hakkı tanımıyor size , evet sizin orada yaşadığınız standartlarınız çok farklı olabilir , saati 15 - 20$ filan gibi bi' rakama da çalışıyor olabilirsiniz lakin piyasada varlığınızın kanıtı olmaksızın bu tarz eleştiriler yapamazsınız.
    Ben ulke insanlari hakkinda ileri geri zaten konusmadim. Yurtdisinda yasadigim icin bu hakka sahip oldugumuda iddia etmedim.

    Sanirim ODTU, Bogazici lafi sizde biraz gicik yapiyor, var bi kuyruk acisi ama hayirlisi. Soylemedigim laflar uzerinden bana iftira atmaktan baska bisey yok ortada.


    bLeedCry adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Pr kayması nedir ?
    Blogu didikleyip, bunu mu buldunuz allah askina

    Ilk yazinizda ben 2-3 yildan beri bu islerle ugrasiyorum, aptal miyim tarzinda bir sozunu vardi. Estagfurullah kimseye aptal demek benim haddime degil, saygi sinirlarimin disinda.

    SEO danismani oldugunu soyluyorsunuz, yukaridaki lafimi anlamiyor sunuz? Bu ne yaman celiski. Bilmemek ayip degil, ogrenmemek ayiptir. Aciklayayim. Gerci bu forumda bunu bilen coktur, tekrara girer, ama neyse.

    Siz yuksek prli bir sayfadan dusuk prli bir sayfaya link verdiginizde, dusuk prli sayfanin pagerankini yukseltirken, ayni zamanda yuksek prli sayfanin pagerankini dusurursunuz. Bunun etkisi daha cok pr6,7,8 sayfalarda gorulur. Tabi bunda link veren sayfadaki link sayisi, pr degeri vs... etkili olur.

    Gavurlar buna "link juice" der. Eger ilgilenirseniz, googleda arama yapin. Karsiniza kaliteli yuzlerce site cikar. Yanliz bu siteler ingilizce. Gerci ingilizce bildiginizi soylemistiniz. Eger ingilizce bilginiz SEO bilginiz gibiyse , anlamakta zorlanirsiniz. Ben size yardimci olabilriim. Eger sorunuz varsa, beni MSNe ekleyin, detayli bir sekilde anlatirim. Ha bu arada yukaridaki sorunuzla malesef 80% bu isten anlamayan gurubuna girdiginizi size uzulerek bildirmek isterim.


    Bu arada sen kimsin nesinki bizi karaliyorsun seklinde seyler yazsmissin. Hocam benim kimligimin aslinda pek onemi yok. Ben siyah sapkaliyim. en guzel siyah sapkamida gecen hafta kaybettim. (Bunun konuyla alakasi yok.) Chicagoda doktora yapiyorum. ODTU Mezunuyum. Turkiyedeki butun sinavlarda simdiye kadar ilk 100'e girdim... 2 defa ilk 10'a girdim. Zeka yasimi sormussun, 2 kere olculdu. 9 yasindayken 153, 22 yasindayken 148 cikti. Su anda Amerikanin en iyi universitelerinden birinde ogrenciyim. Bos zamanlarimda para kazanmak adina black hat seo ile ugrasiyorum. Ana gelir kaynagim bu.

    Iktisat mezunu oldugunu soylemistin, bizim universitenin ununu umarim duymussundur. Universitenin adini vermiyorum. Ama ekonomi alaninda 25 tane nobel odulu alan adam cikarmistir. Toplam nobel odullu adam sayisi 80-100 civarinda. Eger ilgileniyorsan, ozel mesajla tum nobelli adamlarin siralandigi web sitesini size gonderebilirim. Ekonomi nobellerinin 3unu ben Chicagoya geldikten sonra aldilar. 3unude taniyorum. Zaman zaman nobel odulu sahipleriyle konusuyorum. Bizim universitede olmayan nobel odullu bazi insanlarlada yakin iliskilerim vardir. Yani senin anlayacagin beni bu universitede tuttuklarina gore vardir bir bildikleri diye dusunuyorum.

    Bunlarida ben suyum, ben buyum falan diye anlatmiyorum. Sordugun icin soyluyorum. Bilgim yada geldigim yer icin kimseye hava atma ihtiyacim yok. Okuldan mezun olduktan sonrada bu alanda daha az olsada calismayi dusunuyorum. Kimsenin ekmegine laf atmak gibi bir cabamda yok. Bunada ihtiyacim yok, benim aldigim para bana yeter. Zaten mezun olduktan sonra cok daha fazla paralar alacagim. Lutfen kac para kazaniyorsun, sen nesinki seklinde seyler yazma. Zira is cigrindan cikiyor. Sacmasapan bir hale geliyor.

    Black hat seo kismima laf atacaksanda usturuplu sallamani oneririm. Zaten topu topu 120-150 kisi civarindayiz. Su forumda Black Hat SEO Forum onlarca, yuzlerce black hat seo oldugunu sanan insan vardir. Bunlar baskalarinin yazdigi araclari kullanrak black hat seo yapar. Benim araclarin hepsini gunlerce ugrasarak yazdim. Bunlarida kimseye satmadim, satmamda. Bunlarin arasindaki siralamadada muhtemelen 80-120 arasinda biryerdeyimdir. Bu rakamlari kafadan sallamiyorum, black hat seo konferanslarina gidip, oradaki insanlarla konustuklarimdan cikariyorum. Bu isi en iyi bilenler milyonlarca dolar para kazanir. Ben onlarin eline su bile dokemem. Kendi capimda iyi black hat seoyum. Zaten okulu bitirdikten sonra bu alandaki faaliyetlerimi iyice azaltacagim. Black hat seo olarak kisa vadede daha cok para yapabilirim ama hayatta basarmak istedigim ve burada aciklamak istemedigim baska amaclarim var. Yeteri kadar param var zaten, kefeninde cebi yok. Benim kariyer planim belli.

    Yukarida soyledigim gibi sifir SEO bilgisinde olan birinden ogrenilebilecek cok sey oldugunu dusunuyorum. Bu foruma gelmekteki ilk amacim site almakti. Daha sonra iyi insanlarla tanistim. Black hat seo konusunda her ne kadar blogta zaman darligindan dolayi yazamasamda en azindan boyle bir seyin var oldugunu bu forumun uyelerine aktararak iyi isler yaptigimi dusunuyorum. Blogta yazarakta ileride daha kalite
    isler yapacagimi dusunuyorum.

    Dikkatini cekerse sana senin gibi sen kimsin ulen, senin yazdiklarin varsayim seklinde Mardin Kabadayisi gibi dayilanmiyorum. Data uzerinden konusuyorum. Senin soylemedigin seyleri sen soylemissin gibi anlatarak insanlari yaniltmiyorum. Umarim sende aynisini yaparsin.

    Son derece efendi biriyimdir. Kucukken sinirlendigimde millete kafa, tukuruk atmisligim vardir. 30 yasima geldim, olgunlastim. Sinirlenmek yerine sakin sakin insanlara cevap veriyorum. Umarim sende saygi sinirlarini zorlamadan cevap yazarsin.

    Sunu bilmiyon, bunu bilmiyon, cart curt gibi seyleri istedigin kadar yaz. Ben elimden geldigince cevap veririm. Ama saygi sinirlarini zorlama istersen, hem buradaki insanlara ayip oluyor, hemde kendine dolayli yonden olumsuz etki yapiyorsun.

    Kal saglicakla.
  • 26-04-2009, 07:35:04
    #61
    Üyeliği durduruldu
    NeLph adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Blackhat kasmak kolaydır. Bir sürü programlar hile hurda yolları paylaşılıyor. Şimdi bunlar bilinen şimdi uygulanamıyacak şeyler dicen. Bu yolları anlayan ve bu yolda çalışan bir insan (ki beyni çalışan bir insan), en fazla 2 ay içinde mevcut blackhat yöntemlerini uygulayarak deneme yanılma yollarıyla kendi blackhat stratejilerini geliştirirler.
    Hocam,

    Black hat SEO bayagi zordur. Bu isten anlayan insan sayisi bayagi azdir. Bir suru programlar var demissin. Bak programlar su forumda Black Hat SEO Forum O forumdaki herkes kendisini black hat seo saniyor. Baskasinin programini kullanarak black hat seo olunmaz. Bu isin mantigini, google'un nasil calistigini bilmeden black hat seo olunmaz.

    Gidip bir program alirsin. Bu programdan en cok 3, bilemedin 5 ay verim alirsin. Google daha sonra senin programinin biraktigi izleri bulur. Google muhendislik sirketidir. Googleda kafasi cin gibi calisan 3000'den fazla muhendis var. Eger bir arac 100 kisinin eline gecmisse, google mutlaka bunun panzehirini, yani bu black hat seo' larin ellerindeki programi etkisiz hale getirecek hamleler yapar. Sonra elinizdeki bir domain ortaya cikinca, google'da calisan elle bu siteleri tek tek inceleyecen insanlar var. Onlar sizin tum black hat seo aginizi ortaya cikarir.

    Bu arada o sitede bahsi gecen programlari bende kullaniyorum. Ama biliyorumki, yakin zamanda yakalanip, komple butun black hat seo agim banlanacak. Onlar icin ayri server ve hosting hesaplari aliyorum. Eger ekonomik acidan getirisi iyiyse, banlanacagini bile bile devam ediyorum. Ama en iyi black hat seo, herkesin kullanmadigi araclari kullanip, yakalanmayandir.

    Bu forumda bana sen algoritmayi mi cozdun, bunu nerden biliyorsun diyenler cikiyor. Ben algoritmayi bilmiyorum (ne oldugu hakkinda bayagi bilgim var), ama google hakkinda cikan butun haberleri okuyorum. Google da onceden calismis, su anda baska sirkette calisan insanlarin bloglarini okuyorum, onlarla arkadas olmaya calisip, iceriden mumkun oldugunca bilgi almaya calisiyorum. Beraber calistigim diger black hat seolarla tartisiyorum. Insanlar black hat seoyu cok kolay saniyor, kusura bakmayin ama bu is tahmininizden cok daha zor.

    OyunSu adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Öğrenci olayları boş iş.
    Eğer iş ODTÜ de okuyan öğrenci de bitiyorsa ve sen black hat seo uzmanıysan, her yerde öyle yazıyorsun 4k ***** site alacağım diye niye konu açarsın. Sayın seo uzmanı demek ki sende birşey bilmiyorsun.
    Her yerde fark ederseniz kelliği çözdüklerini söyleyen doktorlar var ve genelinin saçları yoktur kellerdir.
    Ne demişler " Kelin ilacı olsa kel kullanırmış. "
    Lafım alıntı yaptığım arkadaşa değildir.
    Arkadasim,

    Ben linux konusundada bayagi bilgiliyim. Ama gidip kendi hosting sirketini kurmuyorum, yada colocation yapmiyorum. CUnku herhangi bir sorun cikarsa, benim sorunu cozmem, zaman alacak. Hosting sirketinin uzmani sorunu benden cok daha hizli sorunu cozer. Eger bir kisi benden bir isi daha ucuza yapabiliyorsa, ben isi ona veririm. Ben iyi bildigim isi yaparim.

    Hosting isinde sorun cikarsa, kendi kendine coz ne parasi diyebilirsin?

    Hosting isine harcayacagim zamanda kendi isime bakarim, daha cok para kazanirim.

    Gelelim, site alma isine

    Ben 3-10K arasinda site almak icin konu actim. Ozellikle ***** siteleri istedim. Cunku adultta 3-10K arasindaki siteler ile 100-150K arasindaki siteler arasinda bazi paralellikler var. 3-10K site sahiplerinin bilmedigi birseyi biliyorumki, bu siteleri orta vadede 100-150K'ya cikarabilirim.

    Dikkatini cekerse 10K ustu site almayacagimi soylemisim. Sence niye? Cunku benim isime gelmez. Senin dedigin gibi kafa kel olsa, gidip 100K lik siteleri alirim. Birim hit basina 100K lik hit daha ucuzdur. Bunu anlamayanlarda cikar. Aciklayayim.

    10K lik bir site var. Bunu sahibi 100 birime satiyor. 50K lik baska bir site var, bunu sahibi 400 birime satiyor? Hangisi daha ucuzdur?

    Benim hesabima gore 400 birim olan daha ucuzdur. Cunku 1k hit icin 400/50 = 8 birim para oderim. Ilk site icin 100/10 =10 birim para veririm. Simdi kafasi az calisan biri bu dediklerimi yanlis anlar, adam 400 birimlik siteye daha ucuz diyor seklinde baslik acar. Mumkunse, tum yaziyi quote etsin. Birde onunla ugrasmayayim, zaten 2 saattir yazi yaziyorum.

    BU arada biri gelip 100 birim degerindeki sitesini 30-40 birime satarsa, hitine mitine bakmam, para yapacagi icin alirim. Tamamen ekonomik.

    Gelelim niye hiti daha az olan siteyi pahali olmasina ragmen alacagima. Cunku az hitli siteyi ust bir lige cikarmak siteyi sifirdan yapmaktan daha ekonomik. Ben sifirdan site kursam, daha cok zaman harcayacagim. Maliyetlerim artacak.

    Google algoritmasinda "heuristic" ler vardir. Ben turk ***** piyasasainda bazi heuristiclerin calistigini dusunuyorum. Bu heuristiclerin nasil calistigindan su asamada emin degilim daha, cok site alamadim. Deney icin daha site lazim. Bu heuristiclerin varligindan eminim ama nasil calistiklarini daha bilmiyorum.

    Bana kel, kelin ilaci olsa kendi kafasina surer seklinde, laf sokmaya calismisin, ama bir dusun istersen.... Bak siyah sapkali "heuristic" diyor. Baska yerde gordun mu bunlari.... Bir bildigimiz varki konusuyoruz? Bak nasil siyah sapkaliyi iktisat bolumu 25 nobeli olan okula almislar? Sen tabi abilerine yaranmak icin laf sokmayi dusunursun. Elin oglu kimi, nereye alacagini biliyor, birii gazelden salliyor, digeri datayla konusuyor. Kime inanacagina sen karar verirsin. Ama malesef memleket devamli yanlis ata oynuyor...

    Sen hic dusundun mu? Kemal Dervis diye bir adam vardi. Memleketi duzluge cikardi. Partisi secim kaybetti, sonra partisinde tutunamadi. Yurrtdisina cikti... Aninda dunya bankasi adami kapti. Niye bu adamlar hep yurtdisinda? Niye devamli surgundeler? Bu yeni bir olayda degil... 150 yildir ne kadar kendi emegiyle, beyniyle bir yere gelen adam varsa, yurtdisinda. Garip degil mi? Memlekette nobel odullu bir kisi var, adam Turkiyeye giremiyor. Cok garip bir vaka. Ben bu konu uzerinde cok dusundum. Cevabida az cok biliyorum. Sende dusun istersen, cunku cevabi "kelin ilaci olsa..." seklindeki cumlende. Ha bu arada bu paragrafin konuyla alakasi yok. Simdi sen yurtdisindasin, bizi asagiliyor musun seklinde sacma sapan seyler yazanlar cikar, birde onlarla ugrasmayayim. Memlekette biri 30 dakika konusur, bu konusmanin icindeki 1 cumleyi diger cumlelerden ayirip, bak bu bunu diyor diye prim yapmaya calisanlar vardir. Bu forumdada var. Olayi benim turklugu asagilamaya calistigimi kastedecek kadar sacmasapan yerlere getirenler var. Bastan soyleyeyim benim boyle bir amacim yok. Sanirim dikkatini cekmistir, bu deplasmandaki beyniyle biryerlere gelen adamlara laf sokma, laf atma taktigi aynidir. Kemal Dervis'ede Namik Kemal'ede daha onlarcasinada ayni sekilde laf sokulmaya calisilir, adamlari canindan bezdirirler. Bunlari soylememin bir amaci var. Ama ortaligi bulandirip, daha fazla zaman kaybetmek istemiyorum.

    Black hat seo'yum, birazda para isinden anliyorumki, en fazla kari elde etmek icin belli araliktaki siteleri aliyorum.

    Hayvancilik isinden az biraz anlayan biri bilirki, yeni dogan bir yavrunun sut vermesi icin bir sene beslenmesi gerekir, o inek ilk yilinda verim vermez, daha sonra verim verir. Benim yaptigimda potansiyeli yuksek siteleri bir sekilde alip, daha yukari cikarmak.

    Futbol deyimiyle anlatayim: Ben Galatasarayli Ardanin iyi futbolcu olacagini Arda 15-16 yasindayken anliyorum. Kafasi calisan kulup yoneticiside Ardayi gencken alirki, ileride yuksek paraya satsin.

    Ayrica sifirdan bir ***** siteyi 3-10K arasi hite getirmek benim icin ekonomik degil. Yani ben baska isler yaparak, daha fazla para kazaniyorum. Ama 3-10Klik bir ***** siteyi yukari cikarmak benim icin ekonomik. Zaten her siteyide almiyorum. Son bir ayda sadece bir site aldim. 10K'nin uzerindeki hitli hicbir siteyide son 5-6 aydan beride almadim...

    Onu birak, benim yabanci forumlarda 50-100 hitli siteleri almisligim vardir. Bazi seyleri denemek gerekiyor. O siteyi yapmak benim icin ekonomik degil, ama yapanin elinden ucuza almak ekonomik. Baze bir siteyi alip, 4 gun sonra baska birine para icin satarim. Bazende aldigim siteyi oldugu gibi parking'e yonlendiririm. Niye diye sorma? Soylemem. Bu forumda alip, hitini cok dusurdugum sitede vardir, google tarafindan beceriksizligim yuzunden banlattigim sitelerde vardir. Bak goruyor musun, adam kendi kendine beceriksiz dedi. Niye? Cunku kendimi taniyorum, neyi bildigimi, neyi bilmedigimi biliyorum. Bazi arkadaslarin size anlattigi gibi kendimi herseyden anlayan, herkesi koru korune elestiren biride degilim. Hakketmeyen kimseyede kotu soz soylemem. Nerde isini bilmeyen, insanlari yanlis yonlendiren biri varsa, elimden geldigince dogrusunu gostermeye calisirim. Yok hala akillanmiyorsa, yapacak pek birsey yok. Kendin haline birakacaksin.

    Ayni sekilde benimle beraber calisan benim bloglarima blackhat seo olmayan yazilar ekleyen hintliler var. Bu insanlari calistirmak benim icin ucuz. Benim 40 dakikada yazacagim makaleyi ucuza yaziyorlar, ben kendi isime bakiyorum, onlar kendi isine bakiyor.

    " Kelin ilacı olsa kel kullanırmış. " demissiniz. Aferin size 10 puan. Umarim abileriniz alkislamistir. Sunuda hicbir zaman unutmayin " kendi aklini kullanan akillidir, baskasinin aklini kullanan daha akillidir" . Bu benim sozum degil, kimin soylediginide hatirlamiyorum. Simdi biride gelir, baskasinin lafiyla bize artistlik yapiyorsun der diye simdiden soyluyorum.

    Umarim tamamen derdimi anlatmisimdir. Yani olay tamamen ekonomik.

    Umarim bundan sonra bilip bilmeden, olayi tam anlamadan birine laf sokmaya calismazsiniz. Cunku hic hos durmuyor. Blogumdada soyledim buradada soyluyorum, bir sey sordugunuzda, elimden geldigince bilgilendirmeye calisirim. Kimseyle sorunum yok. Su ana kadarda bir kisinin bile ozel mesaj, yada emailine cevap vermedigim olmamistir. Ama lutfen hersey saygi cercevesi icinde kalsin. Eger benim hakkimda olumsuz birsey dusunuyorsaniz, yazin. Ben super oldugumu, her seyi bildigimi iddia etmiyorum. Allah kuluyum, hata yaparim. Bana yapilan elestirileride genelde dusunerek anlamaya calisirim. Yani bu adam bunu bana niye dedi diye dusunurum. Arkadasinda kotu niyet aramam. Ama " Kelin ilacı olsa kel kullanırmış. " seklinde cumleler kurmaniz, insani farkli dusunduruyor. Saygi sinirlarinin bayagi disinda. Umarim derdimi anlatmisimdir.
  • 26-04-2009, 12:13:03
    #62
    Peki.. (:
  • 26-04-2009, 12:40:32
    #63
    bazı seocuların fiyatı pahalı tartışmaları ucuz, bu laf kalabalığından bunu anladım ben.