Size daha önce de kanundan yararlanmanın önünde hiç bir engel olamayacağını söyledim. Yararlanamazsınız diyenler olsada dediğiniz gibi konuyu mahkeme sürecine taşıyarak hak aranıp yararlanma mutlaka sağlanır.
Ancak hala anlamadığınız nokta kanundan yararlanarak beyanda bulunmuş olsanız dahi inceleme veya tarhiyat yapılabilecektir. Deftardar'da bu konuda yanılgıya düşmüş olarak görünüyor, zaten bende bu ihtimaller üzerine denemeye değer olarak görüşümü paylaşmıştım.
Bakın altta üzerine çizdiğim "inceleme ve vergi tarhiyatı yapılamaz" hükmünden faydalanmak için bildirilen beyanın vadesinde ödenmesi
VE birinci fıkra uyarınca bildirilen varlıkların .... üç ay içinde Türkiye'ye getirilmesi şartı aranmaktadır.
Kanun yurtiçi varlıkların beyan edilmesi hususundaysa inceleme ve tarhiyat yapılamayacağı yönünde hiçbir koruyucu hüküm içermemektedir.
Bakın size şöyle örnek vereyim "suçu ahmet ve mehmet işlemiştir" dersek anlayacağınız şey 2 kişinin ortaklaşa suçu işlediğidir. "suçu ahmet veya mehmet işlemiştir" deseydik ortada iki ihtimal olurdu ve ikisinden biri suçlu olabilirdi.
İlgili kanundan faydalananları koruma altına alacak inceleme ve vergi tarhiyatı yapılamaz hükmü
"VE" iki şarta bağlanmıştır ve bu şartlar birbirinden bağımsız olarak değerlendirilemezler.
Yani siz vergiyi vadesinde ödemiş olsanız dahi paranızı 3 ay içinde getirmediyseniz bu şartlar karşılanmamış olarak değerlendirilir. Ayrıca tekrar edeceğim kanunda Yurtiçi varlıklara yönelik beyan içinde mükellefi koruyucu bir hüküm bulunmamaktadır.
Dolayısıyla Adsense'den geçmişte para kazanmış kişiler bu kanundan faydalansa dahi koruma altında olmayacaktır ve bunu siz de çok iyi biliyorsunuz.