Selamlar,
Hayalimde her zaman ülkem için üretim yapma fikri var. Son zamanlarda gözüme topraksız tarım dikkatimi çekmektedir. İnternette çok fazla video var fakat genel olarak bu iş yapılır mı zorlukları neler vs vs pek bilgi bulamadım.
Bizim memleket biraz soğuktur. Kış Eylülde mayıs haziran gibi biter (kar değil soğuk)
1500 metre kare alanımız var bunun 750-1000 metre kare yerine sera yapsam 4 kişilik bir aileyi geçindirir mi?
Bu işi yapabilmek için gerekli eğitimi nasıl alabiliriz?
Bu konuda tecrübeli arkadaşlar illaki forumda vardır bu konuda yardımcı olabilecek varsa memnun olurum.
Topraksız Tarım Hakkında
6
●234
- 09-05-2022, 16:56:10
- 09-05-2022, 17:07:53Merhabalar, topraksız tarımın çok yöntemi var ama büyük yerler ve verim için önerebileceğim yöntem ebb & flow. İnternette çokça bilgi bulunmakta. Tankın içinde besin-su karışımı bulunuyor, tanktan pompa yardımı ile fide tepsisi gibi plastik tepsilere akış sağlanıyor ve tepsideki tahliye vanası ile taşmaların önüne geçiliyor, düzenli akım sağlanmış oluyor. EC ve pH değerlerine dikkat etmeniz lazım. Su analizi bence şart. Makro ve mikro besin karışımları için ziraat mühendisinden yardım alabilirsiniz.
- 09-05-2022, 17:19:15bende geçenlerde aklıma gelip araştırdım burda görünce şok :d
maliyet çok yüksek hocam 1 dönüm için sera kurulumu vs 600-700 bin tl tutmakta 3 4 yılda amortisman ediyor çok saçma geldi bana
ve konuşma yaptığım kişi çok bilgili idi önemli olan üretmek değil pazar diyor eğer toptancı pazarcıya kalırsan %30 40 kar ile zor verisin biz misal çilek eken müşerim pazarda çilek 15 tl iken 20 tl den toptan verebiliyordu dedi
bütce var ise güzel bir iş aslında çks kaydın varsa destek fln var aslında - 09-05-2022, 17:36:40Merhaba, aile geçindirmek için bu işe girecekseniz çok temkinli olmanızı tavsiye ederim.
Mümkünse hali hazırda bu işi yapan birinin yanına girip çalışın, gerekirse ücretsiz çalışın.
İşin içinde canlılar varsa, evdeki hesap asla çarşıya uymuyor.
Tecrübe etmeniz gereken bir çok sorun yaşıyorsunuz, siz herşeyi doğru yapsanız dahi ürün aldığınız ve/veya sattığınız yerler size hayal edemeyeceğiniz sorunlar yaşatıyor.
Sorunların en büyüğü satış yapmak, üretimde meydana gelen her sıkıntıyı kendi hatamdır diye kabullenebilirsiniz ama satışta yaşanan sıkıntılar çok can sıkıyor.
Hiç bir hatanız yokken fatura size çıkıyor.
Bu işe girişecekseniz satış kısmını baştan halledin, mümkünse kurumsal çalışın. Şartları çok olur ama keyfiyete kurban gitmezsiniz.
Ayrıca bu işte cimrliğe yer yok, her bir adımı mümkün olan en yüksek kalite ile yapmanız gerekiyor.
En basitinden kullanacağınız su. PH ölçümü yaparım, EC ayarlar geçerim demekle olmuyor.
Suyu analiz ettirmeniz gerekiyor, sabit bir su kaynağını kullanmayacaksanız da sürekli analizlere boğulursunuz.
Tohumdan üretim yapacaksanız tohum tedariği, fideyle üretim yapacaksanız fide tedariğini garantilemeniz gerekiyor.
Bunlara ek olarak besin temini apayrı bir sorun, işi bilenler herkese satmıyor; herkese satan işi bilmiyor vs.
Bolca okumak gerekiyor, topraklı tarım kadar fiziksel emek istemese dahi zihinsel olarak emek istiyor.
Sistemi oturtursanız bir aileyi çok rahat geçindireceğini gördüm, lakin sistem tak diye oturmuyor.
Topraksız tarım bu işin sadece bir adımı bu arada, sonuçta ürünler soframıza gelinceye kadar bir çok adımdan geçiyor.