Merhaba, aile geçindirmek için bu işe girecekseniz çok temkinli olmanızı tavsiye ederim.
Mümkünse hali hazırda bu işi yapan birinin yanına girip çalışın, gerekirse ücretsiz çalışın.
İşin içinde canlılar varsa, evdeki hesap asla çarşıya uymuyor.
Tecrübe etmeniz gereken bir çok sorun yaşıyorsunuz, siz herşeyi doğru yapsanız dahi ürün aldığınız ve/veya sattığınız yerler size hayal edemeyeceğiniz sorunlar yaşatıyor.
Sorunların en büyüğü satış yapmak, üretimde meydana gelen her sıkıntıyı kendi hatamdır diye kabullenebilirsiniz ama satışta yaşanan sıkıntılar çok can sıkıyor.
Hiç bir hatanız yokken fatura size çıkıyor.
Bu işe girişecekseniz satış kısmını baştan halledin, mümkünse kurumsal çalışın. Şartları çok olur ama keyfiyete kurban gitmezsiniz.
Ayrıca bu işte cimrliğe yer yok, her bir adımı mümkün olan en yüksek kalite ile yapmanız gerekiyor.
En basitinden kullanacağınız su. PH ölçümü yaparım, EC ayarlar geçerim demekle olmuyor.
Suyu analiz ettirmeniz gerekiyor, sabit bir su kaynağını kullanmayacaksanız da sürekli analizlere boğulursunuz.
Tohumdan üretim yapacaksanız tohum tedariği, fideyle üretim yapacaksanız fide tedariğini garantilemeniz gerekiyor.
Bunlara ek olarak besin temini apayrı bir sorun, işi bilenler herkese satmıyor; herkese satan işi bilmiyor vs.
Bolca okumak gerekiyor, topraklı tarım kadar fiziksel emek istemese dahi zihinsel olarak emek istiyor.
Sistemi oturtursanız bir aileyi çok rahat geçindireceğini gördüm, lakin sistem tak diye oturmuyor.
Topraksız tarım bu işin sadece bir adımı bu arada, sonuçta ürünler soframıza gelinceye kadar bir çok adımdan geçiyor.