• 17-11-2020, 08:37:03
    #10
    Müşterilere söv Instagram hesabından. Bunlar hak ediyor.
  • 17-11-2020, 08:39:31
    #11
    Merhaba kardeşim;

    Ticarette satıcının peşin çalışması gereksede bazı istisna durumlarda sonradan ödemeli çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Buna "açık hesap" ya da "iş sonu faturalandırmalı çalışma" isimleri de verilebilir.

    Senin de yapmış olduğun bu çalışma türünde karşıdaki kişi ne kadar sağlam olursa olsun, her zaman alacağı tahsil edememe riski vardır. Zira insan ölümlü bir varlıktır. Tanrı esirgesin adam ölür, mirasçı muhataplardan ödeme alamazsın. Bu bağlamda tüm işleri yazılı bir şekilde, ödeme planı ile birlikte imza altına almak gerekir.

    Herhangi bir nedenle imza altına alınamayacak çalışmalarda ise "risk tutarı" olarak belirlenen ve bir anlamda da sigorta olan tutarın (müşteriye bahsedilmeden) aylık çalışma tutarına eklenmesi gerekir. Bu tutarın toplam tahsilatın kaçta kaçına denk geleceği, nasıl belirleneceği; bulunduğun sektör başta olmak üzere birçok unsura göre değişir.

    Söz konusu "risk tutarı" biriminin fiyata eklenmesinin bir başka avantajı ise müşteriyi elde tutmaya devam etmektir. Mesela; smm panel sahibisin ve bir müşteri ile açık hesap çalışıyorsun diyelim. Belirlediğin risk tutarı da %10. Yani bu nedemek? Müşteriden o güne kadar 5000 Lira tahsilat yaptıysan, 500 Lira risk tutarı tahsil etmişsin demek. Müşterin diyelim ki son fatura borcu olan 300 Lira'yı ödemedi. Uzun bir maddi sorun yaşıyor. Kötü günler geçiriyor ve ödeme zorluğu içinde. Eğer sen bu 300 Lira'yı o güne kadar tahsil ettiğin risk tutarı içinden düşersen, müşterin senle çalışmaya devam eder. Yok bu tutarı silemezsen, sana o borcu takar ve başka smm panele yönlenir.

    Benim gençliğimde internet kafeler vardır. 56600 modemlerle dial-up bağlandığımız günlerde ben de bir internet kafe işlettim. Evlerde internet olmadığı için hemen hemen herkes internet kafeye gelirdi. Bir de akşamcı tayfa vardı. O zamanın parası ile her akşam 10 Lira'lık harcama yapan. Bu adamlar 12-13 gün düzenli her akşam 10 Lira öderdi ve istisnasız 12-13 gün sonra "bugün üzerimde para yok, yarın ikisini beraber vereyim" derdi. Geneli öğrenci olan bu tayfa, ertesi gün 20 Lira bulamadığı için hemen başka kafeye takılmaya başlardı. Neden? Çünkü bana borçlu ve o akşam hesabı ödeyecek parası yok. Bu vakalar 1-2 artınca fiyata küçük bir risk payı ekledim ve 12-13 gün takılıp "borcum olsun" diyene "ne borcu kardeşim, benden olsun. Zaten ben bugün sana ısmarlayacaktım, içimden geldi" demeye başladım. Ve müşteri kaybetmedim

    Şuanki sorununa çözüm olan bir yazı olmadı ama belki gelecek çalışmalarına ışık tutar. Kolay gelsin.
  • 17-11-2020, 08:44:17
    #12
    kodak adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Merhaba,

    Piyasada freelance olarak yaptığım ve parasını alamadığım işlerin toplamı 30-40 bin TL yi geçmiştir.
    Benim tavsiyem allaha emanet et, kendi pisliğini kendisi bulsun. Sakın ola kinlenip de işleri batırma, sen de hatalı olursun.
    Bırak hakkına girsin, bu senin işine gelir. Bu dünyada sakınılan 3 kuruş oranın milyonları demek.
    Adam çalıp çırpmıyor hakkını istiyor. Bu dünyadaki helal kazanç cebine girmese girmesede helal yediği için zaten gereken sevabı alıyor. Bu taraftada hakkını araması gayet doğal. Fakat doğru yolla yapılmasında fayda var. Nitekim suçsuzu suçlu hale getirebiliyor bu tip müşteriler.
  • 17-11-2020, 08:49:41
    #13
    Sakin kufur tehtit vs girmeyin solugu icerde alirsinjz. Hesabi alin haber bile vermeyin o sizi bulur sonra ben almadim ama parami atarsan geri alabilirim diyip parayi alin.
  • 17-11-2020, 09:00:13
    #14
    Kodla hesabı alıp ödemeni aldıktan sonra vermende bir problem yok. Bir dahaki işlerinde de paranın en az yarısını almadan işi teslim etmemeni öneririm.
  • 17-11-2020, 12:19:50
    #15
    Hesabı alınca o sizi bulur zaten hocam. Baktınız olmuyor kapatın hesabı mevzu kapansın. Hiç uğraşmayın bu tarz insanlarla...
  • 17-11-2020, 15:20:58
    #16
    Misafir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Hocam hesabı geri alın sonra parayı ödeyince geri verin ödemezse başkasına satıp paranızı alın. Hak istenmez alınır.

    Fakat sakın ola tehdit edip parayı vermezsen hesabı alırım demeyin bir yolunu bulup şifreyi vs değiştirirse parayı alamadığınızla kalırsınız.
    Şifreyi değiştirmediler henüz fakat ben ödeme alamayınca yedek kod oluşturdum. Kesinlikle hakkım olanı almak için uğraşıyorum.

    Shentinal adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Kodla hesabı alıp ödemeni aldıktan sonra vermende bir problem yok. Bir dahaki işlerinde de paranın en az yarısını almadan işi teslim etmemeni öneririm.
    Normalde de yapmıyordum hocam fakat uzun süreli ticarete güvenerek sonraki ay öder diye düşündüm. Ders oldu bu da bana...

    zeytin8899 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Sakin kufur tehtit vs girmeyin solugu icerde alirsinjz. Hesabi alin haber bile vermeyin o sizi bulur sonra ben almadim ama parami atarsan geri alabilirim diyip parayi alin.
    Durum ne olursa olsun hakaret ve tehdit etmem hocam, öneriniz için teşekkür ederim.

    Tavsiyeler ve nasihatler herkese teşekkür ederim.

    Düzenleme: Müşterime en fazla 1 hafta daha bekleyebileceğimi, durumumun kritik olduğunu tekrardan belirttim. Bu süre içerisinde ödeme yapmazsa hesabı almaktan başka çarem kalmayacak. Umarım bir sonraki durum güncellemem "paramı sonunda alabildim" olur.