Merhaba kardeşim;

Ticarette satıcının peşin çalışması gereksede bazı istisna durumlarda sonradan ödemeli çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Buna "açık hesap" ya da "iş sonu faturalandırmalı çalışma" isimleri de verilebilir.

Senin de yapmış olduğun bu çalışma türünde karşıdaki kişi ne kadar sağlam olursa olsun, her zaman alacağı tahsil edememe riski vardır. Zira insan ölümlü bir varlıktır. Tanrı esirgesin adam ölür, mirasçı muhataplardan ödeme alamazsın. Bu bağlamda tüm işleri yazılı bir şekilde, ödeme planı ile birlikte imza altına almak gerekir.

Herhangi bir nedenle imza altına alınamayacak çalışmalarda ise "risk tutarı" olarak belirlenen ve bir anlamda da sigorta olan tutarın (müşteriye bahsedilmeden) aylık çalışma tutarına eklenmesi gerekir. Bu tutarın toplam tahsilatın kaçta kaçına denk geleceği, nasıl belirleneceği; bulunduğun sektör başta olmak üzere birçok unsura göre değişir.

Söz konusu "risk tutarı" biriminin fiyata eklenmesinin bir başka avantajı ise müşteriyi elde tutmaya devam etmektir. Mesela; smm panel sahibisin ve bir müşteri ile açık hesap çalışıyorsun diyelim. Belirlediğin risk tutarı da %10. Yani bu nedemek? Müşteriden o güne kadar 5000 Lira tahsilat yaptıysan, 500 Lira risk tutarı tahsil etmişsin demek. Müşterin diyelim ki son fatura borcu olan 300 Lira'yı ödemedi. Uzun bir maddi sorun yaşıyor. Kötü günler geçiriyor ve ödeme zorluğu içinde. Eğer sen bu 300 Lira'yı o güne kadar tahsil ettiğin risk tutarı içinden düşersen, müşterin senle çalışmaya devam eder. Yok bu tutarı silemezsen, sana o borcu takar ve başka smm panele yönlenir.

Benim gençliğimde internet kafeler vardır. 56600 modemlerle dial-up bağlandığımız günlerde ben de bir internet kafe işlettim. Evlerde internet olmadığı için hemen hemen herkes internet kafeye gelirdi. Bir de akşamcı tayfa vardı. O zamanın parası ile her akşam 10 Lira'lık harcama yapan. Bu adamlar 12-13 gün düzenli her akşam 10 Lira öderdi ve istisnasız 12-13 gün sonra "bugün üzerimde para yok, yarın ikisini beraber vereyim" derdi. Geneli öğrenci olan bu tayfa, ertesi gün 20 Lira bulamadığı için hemen başka kafeye takılmaya başlardı. Neden? Çünkü bana borçlu ve o akşam hesabı ödeyecek parası yok. Bu vakalar 1-2 artınca fiyata küçük bir risk payı ekledim ve 12-13 gün takılıp "borcum olsun" diyene "ne borcu kardeşim, benden olsun. Zaten ben bugün sana ısmarlayacaktım, içimden geldi" demeye başladım. Ve müşteri kaybetmedim

Şuanki sorununa çözüm olan bir yazı olmadı ama belki gelecek çalışmalarına ışık tutar. Kolay gelsin.