Bilgisayarı açtığımız ilk saniyeden itibaren bu komutlar işlenerek bilgisayarın açılması ve devam etmesi sağlanır. Bu açılış işlemindeki gerekli bilgiler biostan temin edilir. Ardından kullanılan işletim sistemi ile iletişim kurularak sistem kullanıma hazır hale getirilir.
Eğer bilgisayarınızda kullanıma hazır bir işledim sistemi yok ise non sistem disk hatası ile karşılaşır ve devam sağlayamazsınız. Genel itibari ile bir bilgisayarın kullanılması amacıyla işletim sisteminin sağlayacağı işler/görevler ise aşağıda anlatılacaktır.
İşletim Sisteminin Görevi Nedir
İşletim sisteminin gerek iletişimsel gerekse komutsal anlamda pek çok işlevi bulunmaktadır. Bunların bir kısmını aşağıda listeliyor olacağız.
- Tüm çevre birimler ile programlar arasında yer alan ilişkiyi, iletişimi sağlayabilmesi
- Tüm hard disk veya saklama aygıtlarındaki dosyalara erişim sağlanabilmesi amacıyla dosya yönetimi sisteminin oluşturulması
- Programların arasında verisel iletişimleri mümkün kılması
- Sistemlerde yer alan tüm kaynaklara güvenli bir şekilde erişim sağlaması
- Kullanıcının komutlarına takip etmesi ve bu sayede erişim sağlamak istediği programları çalıştırması
- Sistemin belleğini yönetip, belleğin etkin bir biçimde kullanılabilmesini sağlaması
İşletim Sistemi Çeşitleri Nedir
Dünyada en çok kullanılan işletim sistemleri Microsoft Windows, Linux, Android, iOS, Mac Os şeklinde listenelebilir.
Windows: 1981 yılında satışa sunulan işletim sistemidir. Bugün dünya da en çok kullanılan işletim sistemi olma özelliğini taşımaktadır. İnsanları işletim sistemini komutlar ile yönetmesinin zor olacağı durumuna istinaden bunu grafik ara yüz ve birimlerle sağlamış ve kolay kılmıştır. Windows 10 işletim sistemi şu an son sürümü olmak ile birlikte hepimizin bilgisayarında yer almaktadır.
Linux: Bir programcı kitlesi iş birliği ile ortaya çıkan işletim sistemidir. Tamamen ücretsiz sunulmuştur, açık kaynak kodlu olması sebebiyle gelişime açıktır. Dünyanın her bölgesinde tercih edilmektedir. Açık kaynak kodlu ve ücretsiz olması hızla ilerlemesini ve olası hatalara hemen çözüm bulunabilmesini mümkün kılmıştır.
Mac OS: Tamamen apple tarafından geliştirilen bir işletim sistemidir. 1984 yılında Macintosh isimli bilgisayar ile tanıtılmıştır. Bu işletim sistemi apple bilgisayarlarda tercih edilmektedir. Kolay bir kullanım imkanı sunmaktadır.
Pardus: Bu işletim sistemi TÜBİTAK ve kriptoloji Araştırma Enstitüsü ile birlikte geliştirilen linux dağıtımı projesidir. Çok fazla kullanıcısı yoktur.