androidoyuncusu adlı üyeden alıntı:
mesajı görüntüle
O telefonun kullanım ömrü yarı yarıya azalmamış ama adam ödediği fiyatın yarısını istiyor.
Bu arada risk almak istemeyen gider sıfırını alır 2 sene garantisi ile kullanır. Sıfır telefona parası yetmeyenler ucuz telefon kullansın diye başkaları sponsor olmaz. Birileri nasıl ucuza alıp kar etmek istiyorsa birileri de daha pahalıya satıp daha az zarar etmek istiyor.
Bir malın fiyatını belirleyen maliyeti değil talebidir. Ticaret sıra ile değil para ile yapılır. Piyasada 10 araba varsa ve almak isteyen 100 kişi varsa en çok ödeme gücü olan 10 kişi alır. 10 satıcıdan biri kerizlik yapar ben bu arabayı aldığım paranın yarısına satacağım derse aynı gün hemen eline parasını verip aracı alan bir akıllı çıkar ve 2 gün sonra o aracı daha yüksek ödeyecek birine satar. İlk satıcı karını alsatçıya kaptırır.
Sizin yorumlarınızda gördüğüm en büyük zaafınız ülkeyi bilime dayanan bir sistemle değil maneviyat ve ahlaka dayalı sistemle yönetebileceğinizi düşünmeniz. Ahlakla ülke yönetilmez, ülke bilim üzerine kurulan, halkı ve bir birini denetleyen kurumların işlemesi ile yönetilir. Merkez Bankası bağımsız olsaydı ve faizleri arttırmasaydı enflasyon belası bu kadar yükselmezdi, ürünler sıfırının üzerinde fiyatla satılmazdı. Siz diyorsunuz ki bilime aykırı zırva politikalar uygulansa da insanlar kendi çıkarlarından taviz verip bu politikalar için zarar edecek bir ahlaka sahip olmalılar. Bu ahlak değil en kibar tabiri ile saftiriklik olur. Birileri enflasyonu %100 yaptı mı vatandaş da emekliliğinde sürünmemek için cebindeki paradan %200 kazanacak işleri yapar.
Dünyanın hangi ülkesi enflasyonun altında faiz ile para verirse o ülkelerin hepsinde krediye ulaşabilen insanlar yurt dışına açılıp batma riskini alıp ticaret yapmayı değil, kredi çekip altın döviz emtia alıp garanti yoldan paralarını arttırmayı düşünürler.
Para cebinizde dururken bir senede yarı yarıya kayaboluyorsa insanlar o parayı mala, emtiaya, dövize, arabaya, gayrimenkule yatırır. Ve yatırdıkları her üründen maksimum kar edip enflasyona karşı kendi ailelerini geleceklerini korumaya çalışırlar.
Japonyada senelerdir faizler negatifti. Ama kimse kredi çekip döviz almıyordu. Çünkü enflasyon faizlerin bir kaç puan üzerindeydi. Ve faizler böyle ayarlanır. Vatandaş enflasyondan ucuz kredi çekmesin diye faizler enflasyona göre ayarlanır. Yoksa kredi çekebilen zenginler krediyi çekip dha da zengin olur fakirler de o kredinin bedelini öder. Yani hangi ülke bilimi bırakıp din diyanet maneviyat diye faizleri enflasyonun kat kat altına indirirse o ülkede fakirden zengine servet transferi olur. Faizler düşürüldüğü için tüm bu sorunları yaşıyoruz ve siz hala faizleri düşürenlerden değil uydurduğunuz sahte düşmanlardan maneviyatı zayıf ahlaksız dediğiniz insanlardan hesap soruyorsunuz. ))) Maalesef sizin gibi düşünenler yüzünden hep beraber bedel ödüyoruz.
Hala kendinize sormuyorsunuz 15 sene önce, 10 sene önce 5 sene önce ikinci elini sıfırdan pahalı satan insanlar neden yoktu?
Birileri yönetim sistemini bilime göre değil ahlak ve maneviyat üzerine kurarsa o ülkede ömce ekonomi çöker. Ekonominin çöktüğü yerde ahlak daha fazla çöker.