Bu seneki kuraklık korkutuyor
13
●238
- 03-01-2021, 14:13:53Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.Teşekkürler hocam biranda mutlu ettinizLakdoz adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 03-01-2021, 14:27:36Suyu tasarruf etmek bir sonuç getireceğini sanmıyorum. İstediğin kadar tasarruf et aynı kanser hastalarında olduğu gibi geciktirmeyi başarırsın. Öncelikle istanbuldaki yapılaşmanın önüne geçilmeli. Biz küçükyalıda yaşıyoruz binamıza 5 kat zar zor izin verilirken. 1 km ötemize gökdelenler dikildi. Bu durumun sorumlusu buna izin verenlerdir. Ormanlık alanlar tahrip edilip devamlı betonarme yapı dikiliyor. Kimler kimlere peşkeş çekiyor. Benim musluktan harcayacağım suyu tasarruf etmekle olacak iş değil. Allah yardımcımız olsun.
Ve bir de biz gerçekten evimizde dikkat ediyoruz. Kimse sudan israf etmiyor. Biraz varlıklı kişilerde böyle durumların olmadığını gözlemliyorum. Parası var nasıl olsa suyu alırım mantığı parasıyla değil mi mantığıyla kullanıyorlar. - 03-01-2021, 14:58:12Daha önce benzer bir konuya yazdığım gibi ülkemizde kullanılan her 100 suyun 68'i VAHŞİ sulama için kullanılıyor. Geriye kalan tüm hane ve sanayi vs. için %32 kullanılıyor. Önce müdahale edilmesi gereken vahşi sulama yerine damla sulamaya geçilmesidir, bunun eğitimi ve teşviğidir, tasarrufun büyüğünü yapması gereken yetkililerdir önce. Biz hane halkları olarak tarım ve sanayi çıkarıldıktan sonra kullanılan suyun çok küçük bir kısmını kullanıyoruz. Bize sürekli tasarrufu öğütleyenler önce kendileri tasarruf yapmasını öğrenecek. Hollanda 1 kilo domates üretimi için 3 litre su kullanırken biz nasıl 58 litre su kullanıyoruz aynı miktar domates elde etmek için önce onun izahı olmalı. 3-5 kamu spotu çektirip hadi tasarruf edin demek kolay, birkaç bulaşık ürünü biz iyi yıkarız, su tasarrufu sağlarız, durulamanıza bile gerek yok diye çok güzel reklam yapıyorlar. Önce vahşi sulama çözülecek, yetkililer ellerini taşın altına sokacaklar, işi halka havale etmeyecekler. Daha sonra Japonların sistemi çok hoşuma gidiyor, wc-banyolarında el yıkama lavabosu klozetlerinin üzerinde genelde ve ellerini yıkadıkları su sifona doluyor, aynı suyu hem ellerini yıkarken, hem sifonu çekerken kullanmış oluyorlar. Buna ek olarak belediyenin bile ücretsiz dağıttığı musluk aparatları kullanılabilir, mevcut suyun taşınması ve depolanması için daha etkili yöntemler bulunabilir ve en azından sahil kesimlerinde deniz suyunun arıtılarak şebekeye verilmesi sağlanabilir. İçilecek kıvama getirmek epey masraflı ama kullanma suyu olarak şebekeye verilmesi o kadar maliyetli olmasa gerek. Bununla beraber aşırı su tüketimi yapan hanelerden astronomik faturalar alınabilir. İsraf sadece su ile sınırlı kalsa önlemler çok, umarım Ocak, Şubat hatta Mart aylarında aşırı yağmur ve kar yağışı görürüz diyelim.