Gösteriliş Ayarları

Toplam 4838 adet konudan sayfa başı 1 ile 28 arası kadar konu gösteriliyor

Kategori Moderatörleri
Yeni Mesaj Yok
Yeni Mesaj Var
Kilitli
Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:31:48.
İşletim Sistemleri



İşletim sistemleri, dijital cihazlarda çalışan çeşitli uygulama yazılımların ve donanım kaynaklarının çalışmasını sağlayan servisleri barındıran yazılımlar bütünüdür. Bilgisayar, tablet, akıllı cep telefonları için cihazlar işletim sistemi kurulumu yapılmadan çalışmayacaktır. İşletim sistemleri bu cihazların kullanılmasını sağlar.

Bilgisayar ve mobil cihazlarda kullanılan işletim sistemlerinin neler olduğunu ve nasıl kurulduğunu R10.net üzerinden paylaşılan konu başlıkları ile öğrenebilirsiniz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte işletim sistemleri türleri ve versiyonları da giderek artmıştır. Hangi cihazda hangi işletim sistemini kullanmanız gerektiğini R10.net üzerinde bulabilirsiniz.

İşletim Sistemi Nedir?



İşletim sistemi, bilgisayarlarda çalışan donanımların ve yazılım uygulamalarının birbiri ile bağlantılı olarak çalışmasını ve yönetilmesini sağlayan ve kurulum yapılarak kullanılan sistem yazılımlarıdır. Üretimi yapılan tüm bilgisayar ve mobil cihazlara işletim sistemleri yüklendikten sonra kullanılmaya başlar. Bilgisayar teknolojisinde, işletim sistemleri, Operating Sysytem (OS) olarak tanımlanır ve çeşitlerine göre açık kaynaklı yani ücretsiz ve kapalı kaynak ücretli olarak piyasaya sunuluyor.

İşletim Sistemi Nasıl Kurulur?



Bilgisayara işletim sistemi kurulumu yapabilmek için sistem gereksinimlerinin tespit edilmesi ve sistem özelliklerine uyumlu işletim sisteminin seçilmesi gerekiyor. Yeni bir bilgisayara işletim sistemi bilgisayar Bios sistemleri üzerinden işletim sistemi kurulum ayarları yapılarak kurulum işlemlerine başlanır.

  • Bilgisayarın bios bölümünden boot device ayarı yapılır.
  • İşletim sisteminin yüklü olduğu CD/DVD ya da harici disk bilgisayara yerleştirilir,
  • Bilgisayarın başlarken işletim sistemi yüklü aygıtı kullanarak başlaması ayarı yapılır,
  • Bilgisayar yeniden başlatılır ve işletim sistemi kurulumu başlar ve işlem adımları takip edilerek yükleme işlemi tamamlanır.

İşletim sistemi kurulumu tamamlandıktan sonra bilgisayar kullanıcıya işlem yapabileceği pencereyi gösterir ve kullanıcı istediği ayarları yaparak kullanmaya başlar.

Işletim Sisteminin Temel Bileşenleri Nedir?



İşletim sistemlerinin cihazlara uyumlu olarak çalışabilmesi için çeşitli bileşenlerden oluşuyor. İşletim sistemi temel bileşenleri şunlardır.

  • Çekirdek (kernel),
  • Kabuk,
  • Dosya yönetim sistemi,

İşletim sistemi olmadan bilgisayarlar çalıştırılamıyor ve herhangi bir işlem yapılamıyor. İşletim sistemi bileşenlerinden çekirdek (kernel), işletim sisteminin merkezini ve yönetimini sağlar. Kabuk bölümü ise kullanıcının işlem yapabildiği ve etkileşim kurabildiği arayüz bölümüdür. Dosya yönetim sistemi, yazılım yükleme, dosya oluşturma gibi işlemlerin yapılmasını sağlar.

İşletim Sisteminin Temel Görevleri Nelerdir?



İşletim sistemi, bilgisayarın sorunsuz ve istenilen işlemlerin yapılabilmesi için çalışmasını sağlayan yazılımlardır. İşletim sisteminin temel görevleri, yazılım ve donanım kaynaklarını yönetmek, donanım ile uygulamalar arası iletişimin kurulmasını sağlamaktır. İşletim sistemi, bilgisayarın kullanıcı tarafından dijital işlemlerin yapılmasını sağlayan en önemli sistem yazılımıdır. İşletim sistemleri, bilgisayarda, dosyaların oluşturulmasını, okunmasını, paylaşılmasını ve saklanmasını sağlar. Günümüzde dijital tüm işlemlerin yapılmasını sağlayan uygulamaların kullanılmasını sağlar.

İşletim Sistemi Güvenliği Nedir?



İşletim sistemi güvenliği, bilgisayar sistemlerinde bütünlüğün ve gizliliğin sağlanmasını, sistemlerin daha kullanılabilir olmasını sağlayan sistemlerdir. Bilgisayar yazılım uygulamalarında kötü amaçlı olarak hazırlanan ve işletim sistemleri tarafından izin verilmeyen çeşitli yazılımların oluşturacağı zararları önlemeyi amaçlar. İşletim sistemi güvenliği, yapılacak olan sanal saldırılar ve bu saldırılar sonucu veri güvenliğini oluşturmak, bilgisayar sistemlerini korumayı sağlayan yazılım tekniklerini kapsıyor.

İşletim Sistemi Yardımcı Uygulamaları Nedir?



Bilgisayarların çalışmasını sağlayan işletim sistemlerinin görevlerini yapabilmesi için çeşitli yardımcı uygulamalara ihtiyaç duyulur. Yardımcı uygulamalar, çeşitli programların bir arada çalışmasını ve koordine edilmesini sağlar. Yardımcı uygulamalar, belleği yönetme, kullanıcılara ara yüz sunma, ağ kontrollerinin yapılması, aygıtların düzenlenmesi, otomatik güncelleme, kullanılan programlar arasında ilişkinin kurulması ve gerekli bakım işlemlerinin gerçekleşmesini sağlar. Yardımcı uygulamalar, kullanıcının isteğine ve yapılacak işlemlere göre ayarlanabiliyor.

İşletim Sistemi Çeşitleri Nelerdir?



İşletim sistemleri, açık kaynak kodlu ve kapalı kaynak kodlu olarak iki kategoride hazırlanıyor. Bilgisayar teknik özelliklerine göre işletim sistemi türleri belirlenirken, yapılacak işlemlerin türlerine göre de kurulumu yapılacak işletim sistemlerine karar veriliyor.

İşletim sistemi çeşitleri şunlardır;

  • Kapalı kaynak kodlu işletim sistemi çeşitleri;
  • Microsoft Windows,
  • Chrome OS,
  • Mac OS x,
  • Açık kaynak kodlu ve ücretsiz işletim sistemi çeşitleri;
  • Ubuntu,
  • Unix,
  • Freedos32,
  • Centos,
  • netBSD,
  • ReactOS,
  • Pardus,
  • GNU/Hurd,
  • Haiku,

Mobil cihazlar için üretilen işletim sistemleri, Android işletim sistemi ve iOS işletim sistemi olarak cihaz marka ve modellerine göre kullanılıyor.

İşletim Sisteminin Amacı Nedir?



İşletim sistemlerinin temel amacı, bilgisayarların çalışmasını ve kullanılabilir olmasını sağlamaktır. Bilgisayarlara kurulumu yapılan işletim sistemleri, çeşitli uygulama programlarının yönetilmesini ve kullanılmasını kolaylaştırır. Bilgisayar ve mobil cihazlarda tüm donanımların, eklenen aygıtların ve diğer kaynakların amaca uygun kullanılmasını sağlayan yazılım ürünü olarak tanımlanır. İşletim sistemleri sayesinde, bilgisayarlarda kullanıcıların işlem yapabileceği arayüz oluşturulur. Arayüz üzerinden dosya oluşturma, dosya okuma, belge yazdırma, belge gönderme, silme, saklama gibi işlemlerin yapılmasını sağlar. İşletim sistemleri, çeşitli yazılım uygulamalarının çalışmasını sağlayan ve bu uygulamalar üzerinden yeni projelerin hazırlanmasını sağlar.

Windows İşletim Sistemi Türleri Nelerdir?



Windows işletim sistemi, Microsoft firması tarafından geliştirilen ve piyasaya Ms-Dos ismiyle sürülen işletim sistemidir. Daha sonra ismi Windows olarak değiştirilmiş ve günümüzde dünya genelinde en çok kullanılan işletim sistemi olarak piyasada yerini alıyor. Microsoft firması, Windows işletim sistemi için sürekli geliştirme işlemleri yaparak 1985 yılından bu yana çeşitli versiyonlarını piyasaya sürmüştür. Güncelleme desteği verdiği işletim sistemleri halen kullanılmaya devam ediliyor. Son sürümler sayesinde bilgisayarların daha kullanışlı olmasını sağlıyor. Bilgisayar sistemlerinde en çok tercih edilen Windows işletim sistemi kapalı kaynak kodlu yazılım sistemidir ve çeşitleri şunlardır.

  • Windows 1.0 (1985)
  • Windows 2.0 (1987)
  • Windows 3.0 (1990)
  • Windows 95 (1995)
  • Windows 98 (1998)
  • Windows ME (2000)
  • Windows XP (2001)
  • Windows Vista (2007)
  • Windows 7 (2009)
  • Windows 8 (2012)
  • Windows 8.1 (2014)
  • Windows 10 (2015)

Microsoft firması, Windows işletim sistemini bilgisayar cihazları için geliştirmiştir ve ilk olarak MS-DOS işletim sistemini 1983 yılında IBM marka bilgisayarlarda grafiksel kullanıcı arayüzü olarak kullanmaya başlamıştır. Windows versiyonları, bilgisayar sistemlerinde sistem gereksinimlerine göre kullanılabiliyor. Sürüm yükseltildiğinde, bilgisayarlarda aranan gereksinim özellikleri de artıyor. Bunun nedeni işletim sistemi üzerinden daha geliştirilmiş büyük uygulamaların daha rahat kullanılabiliyor olmasıdır.

İşletim Sistemi Hangi Cihazlarda Kullanılır?



Kullanıcıya bir ara yüz alanı ve bu arayüz üzerinde farklı uygulamaların kullanılmasını sağlayan tüm dijital cihazlarda işletim sistemleri kullanılır. Bilgisayar ve mobil cihazlar için farklı yazılım dilleri ile farklı işletim sistemleri üretilmiştir. İşletim sistemleri, bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi teknolojik cihazlarda kullanılıyor. Bilgisayarlara aynı anda birden fazla ve farklı işletim sistemleri yüklenebiliyor. Bilgisayarların, işlemci, ram, depolama alanı gereksinimlerine göre uyumlu olan ve yüklenebilecek işletim sistemleri türleri belirlenebiliyor.

R10.net İşletim Sistemleri Uzmanları ve Konuları



R10.net ile bilgisayar ve mobil cihazlarda kullanılan işletim sistemlerinin neler olduğunu, ne işe yaradığını ve nasıl kurulduğunu öğrenebilirsiniz. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte işletim sistemlerine olan gereksinimler de artmaya başlamıştır. İşletim sistemleri yazılımları, geliştiricileri tarafından sürekli geliştirilmekte ve daha işlevsel olması sağlanmaktadır. Hangi işletim sistemini hangi işlemler için tercih etmeniz gerektiği bilgilerini R10.net üzerinde bulabilirsiniz. https://www.r10.net/isletim-sistemleri/2988386-isletim-sistemleri.html link erişimlerini yapanlar işletim sistemleri kategori sayfasında aradığı bilgilerin bir arada olduğunu görebilir. Kategori sayfasında, işletim sisteminin mantıksal yapısı, işletim sistemi türleri, işletim sistemi arabirimleri gibi bilgileri bulabilirsiniz.