• 25-04-2020, 21:30:59
    #19
    kalimbatr adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Diyelim ki adsense gelirimiz aylık 200-250 TL bunun için Vergi ödememiz mi lazım. Vergi ödememiz lazımsa bunun için şirket mi kurmamız gerekiyor. Cevaplarsanız sevinirim teşekkürler.
    Gelirin düşük olması vergilendirilmemeyi etkilemiyor. Ancak şirket kurmak gerekmez. Mükellefiyet kaydı açmak gerekli. Adsense geliri elde edenlerin reklam faaliyeti nedeniyle gerçek usulde ticari kazancı belirlendiğinden e-beyanname verirler. Belli bir hadde ulaşınca ise SMMM ile beyanname verirler. Bu konular maliyenin çıkardığı tebliğlerde belirlenmiş. Düşük tutarlı gelirler için vergi verilmese dahi vergi dairesinin radarına girilmez. Çünkü yıllık inceleme oranı %2. Bir vergi mükellefine herkes sırası ile incelense ancak 50 yılda sıra gelir. 5 yıllık zaman aşımı dikkate alınırsa bu nedenle vergi idaresi geliri yüksek olanlara yönelir. Ancak verginizi ödemenizin önünde engel yok.
  • 26-04-2020, 07:02:50
    #20
    Merhaba ben devlet kurumunda çalıştığım için şahıs şirketi açamıyorum. Zaten yıl boyu maaşımdan hunharca vergi kesilmekte ne kadar ödeme aldığımda problem yaşamaya başlarım. Google reklamlarından Ayda 200-300 tl gelir bana bir problem yaşatır mı ? Bu durumda ne yapmam mantıklı olur?
  • 26-04-2020, 11:39:55
    #21
    Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.
    kuzeyturk adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Merhaba ben devlet kurumunda çalıştığım için şahıs şirketi açamıyorum. Zaten yıl boyu maaşımdan hunharca vergi kesilmekte ne kadar ödeme aldığımda problem yaşamaya başlarım. Google reklamlarından Ayda 200-300 tl gelir bana bir problem yaşatır mı ? Bu durumda ne yapmam mantıklı olur?
    Daha önce çok kez önemli olan gelen paranın miktarı değil, sürekliliği olduğunu burada arkadaşlarla paylaştık. Yani her ay 200-300 tl geldiğinde de bu bir gelir kalemi olarak kabul edilecektir.

    Sizin durumunuzda genelde yapılan hareket eşinin, çocuğunun veya başka birinin üzerine sirket açmak oluyor veya gelir düşük görünüyor ileride de çok ciddi artışını planlamıyorsanız firma masraflarına girmek istemem derseniz de firması olan bir arkadaşınıza rica edersiniz para onun hesabına gider her ay sizde ondan alırsınız en basiti bu olur sanıyorum 🙂 (Tabi ödemeyi alan firma ile vergilendirme ve faturalandırma konusunda mutabakat yapmanız lazım)
  • 28-04-2020, 07:18:46
    #22
    Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.
    Merhaba Sn. alcaym,
    Çok değerli bilgileri paylaştığınız için minnettarız. Ben ve eşim devlet memuruyuz. Gerek benim bir sitem gerekse de 10 yaşındaki kızımın youtube kanalı üzerinden küçük meblağlarda Adsense kazancı sağlıyoruz. Doğrusu bu kazancı arttırabiliriz ama vergi işinden çekiniyoruz. Eşimle devlet memuru olduğumuz için şirket açamıyoruz. Kızım adına şahıs şirketi kurmamız mümkün mü acaba?
  • 28-04-2020, 20:59:27
    #23
    Gergerok adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Merhaba Sn. alcaym,
    Çok değerli bilgileri paylaştığınız için minnettarız. Ben ve eşim devlet memuruyuz. Gerek benim bir sitem gerekse de 10 yaşındaki kızımın youtube kanalı üzerinden küçük meblağlarda Adsense kazancı sağlıyoruz. Doğrusu bu kazancı arttırabiliriz ama vergi işinden çekiniyoruz. Eşimle devlet memuru olduğumuz için şirket açamıyoruz. Kızım adına şahıs şirketi kurmamız mümkün mü acaba?
    Merhaba çok teşekkür ederim. Sizin bahsettiğiniz konunun adı vergi hukukunda vergi ehliyetidir. Bir kişi yaşına bakılmaksızın vergi ehliyetine sahip olup vergi mükellefi olabilir. Ancak bu kişilerin vergi ödevlerini örneğin fatura kesme, beyan verme ya da bunun için bir smmm ile aracılık sözleşmesi yapılması vs. velisi yani kanuni temsilcisi yerine getirir. Bu kişilere vergi sorumlusu denir. Siz de vergi sorumlusu olarak hakları kızınıza, ödevleri yerine getirmek size ait olacak şekilde şahıs işletmesi yani mükellefiyet kaydı açabilirsiniz. Bu durumda ticari kazanç sizin için risk oluşturmaz.
  • 28-04-2020, 21:28:22
    #24
    Çok teşekkür ederim Sn. alcaym. İçimizi rahatlattınız. İyi fotumlar.
  • 29-04-2020, 01:29:09
    #25
    alcaym adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Merhaba,

    Vergi mükellefi olmak için kazanç sınırı var mı?
    Hayır reklam gelirleri ticari kazanç olduğundan böyle bir sınır yok.

    Vergimizi Google ödüyor, ödememiz çifte vergileme olmaz mı?
    Google kendine düşen vergiyi öder. Reklam kazancı elde edenlerin gelir vergisi ile kurumlar vergisini ödemez. Ayrıca KDV yönüyle herhangi bir çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması yok.

    Ödemeyi yakınımın hesabı üzerinden aldım kim vergilendirilir?
    Vergi hukukunda gerçek mahiyet esastır. Geliri kim elde etmiş ise o vergilendirilir. Gelir bir başkasına bağışlanmış ise ayrıca intikal vergisi doğabilir.

    Varlık barışı için yurt dışından para getirilmeli mi?
    Hayır. O sadece varlık barışının bir türü. Yurt içi gelir elde edip de bu geliri kayıtlı olmayan mükellefler kayıt işlemi yapıp %1 vergi ödeyerek bu imkandan yararlanabilir.

    İnceleme başladıktan sonra varlık barışına başvurabilir miyim?
    Kanunda inceleme yapılmaz yazıyor. İnceleme kapatılır yazmıyor. Bu yüzden incelemeye başlama tutanağı imzalanmış ise geri dönüş olmaz.

    Belgeli olmayan giderlerim var, bunlar vergi matrahının tespitinde dikkate alınır mı?
    Alınması gerek. Ancak bunun için vergi mahkemesi uygulamaları dikkate alınarak kullanılacak ispat araçları ile müfettiş veya mahkeme ikna edilmeli.

    Fatura kesmeme nedeniyle özel usulsüzlük cezası kesildi ne yapabilirim?
    Özel usulsüzlük cezalarında uzlaşma yolu kapalı. Vergi mahkemesi uygulamalarına göre bu cezaların çoğu iptal edilmekte.

    Vergi incelemesi için tebligatı almasam kurtulur muyum?
    Tebligatı almamak işleri daha girift hale getirir. Çünkü karşı koyma halinde ya da adreste bulunmama halinde kapıya yapıştırma yoluyla tebliğ sağlanır. İnceleme sürecinden haberdar olmamak daha fazla sorunları ortaya çıkarabilir.

    Vergi müfettişi karşısında haklarım var mıdır?
    İncelemeye alınan mükellefin birçok hakkı var, sorulara cevap vermeme, itiraz etme, taslak tutanağı alma, belge, özelge, karar sunma vs. Bu nedenle vergi müfettişinin her değerlendirmesini kabul etmek zorunluluğu yok.

    Vergi davasını hangi aşamada açmalıyım?
    Vergi davası vergi raporları ile birlikte vergi ceza ihbarnameleri gelince düzenleyen vergi dairesinin işlerine bakan vergi mahkemesinde 30 gün içinde açılır.

    Vergi davası açtıktan sonra yapılandırma çıkarsa faydalanabilir miyim?
    Dava devam ederken çıkacak yapılandırma kanunundan yararlanılabilir. Bu durumda dava dosyası kapatılır borç taksitlendirilir.

    Uzlaşıp ödemezsem ne olur?
    Uzlaşılan borç ödenmez ise haciz işlemleri başlar öncelikle banka hesaplarına bloke uygulanır.

    Vergi davasını kaybettim başka bir müracaat yolu var mı?
    Anayasa mahkemesine bireysel başvuru imkanı var.

    Adsense geliri elde etmeyi bıraktım ama vergi dairesinden beyanname ve bildirim vermem için ihtar yazısı geldi ne yapmalıyım?
    Gelirin elde edilmesi sonlanmış ise mükellefiyetin iptali için vergi dairesine dilekçe verilir. Kabul etmez ise dava açılabilir.

    Vergi incelemesi yapıldı aynı dönemle ilgili yine yapılabilir mi?
    Yapılabilir.

    Başka soru varsa alabilirim.


    Özel sektörde sigortalı olarak çalışıyorum 3 4 ayda anca 200tl limitine ulaşıyorum nasıl bir yol izlemem gerekli yardımcı olabilirmisiniz
  • 29-04-2020, 12:20:52
    #26
    Senelik 25 k kazanıyorum, müfettiş arar mı?

    Kayıt dışı kazanç vergi idaresince iki şekilde vergilenir. Bir teftiş raporu, iki takdir komisyonu kararı ile. Kazancı düşük olanlar için müfetttiş atanmaz. Bunlar bir gün içerisinde vergi dairesinde bulunan takdir komisyonunun sizin kazancınıza ait matrahı belirlemesi üzerine yapılır. Sonra ihbarnameler gelir. Bu şekilde vergileme genelde detay içermediğinden ve alelacele yapıldığından vergi davasında başarı daha yüksektir. Çünkü gider ve istisna uygulamaları sağlam delillere ve ifadelere göre değil varsayıma dayalı yapılır.




    Müfettiş incelemede yalnız AdSense gelirlerimi mi inceler?

    Hayır. İnceleme tam inceleme olarak yapılır. Yani hesabınıza giren bütün tutarların kaynağı sorgulanır. Gönderenler yurt içinde ise ifadeleri alınır. Bu nedenle e-ticaret, kripto para, sponsorluk ödemeleri vs. vergilendirmeye dahil edilebilir.



    Müfettiş aramadı varlık barışı başvurusu yapsam vergi idaresini uyandırmış olur muyum?

    Vergi idaresi zaten uyanık. Ellerinde AdSense geliri elde edenlerin bankadan aldıkları listesi var. Bu liste uyarınca gelinecekse er ya da geç gelinecektir. Bu nedenle vergi idaresini uyandırmayalım görüşü isabetli değil. Varlık barışı son başvuru 30 Haziran.
  • 30-04-2020, 15:55:37
    #27
    Teşekkürler bilgiler için. Ben şu an inceleme aşamasındayım, gidip görüştüm müfettişler. 2 yılda toplam 50bin TL aldım ancak 140.000 TL çıktı.
    Kripto para, annemin gönderidği, kardeşimin ve arkadaştan aldığım paralar herşeyi yazmış adam.

    3 sorum var
    1) Ben ev giderlerini kartımdan harcıyorum, annemde ay sonu kartıma eft yapıyor mesela 2-3bin TL. Bunun vergisini ödemem saçma değil mi?

    2) İnceleme başladı ama ben imzalamadım. Şu an varlık barışından faydalanamam sanırım? Bir de arkadaşa geldi tebligat. Şu an görüşmedi, daha bugün geldi. O faydalanabilir mi varlık barışından?

    3) Mesela 100bin TL para aldım diyelim. Şirket açmak zorunlu mu?
    100bin TL için 15.000 TL kdv. 25 Bin tl degelir vergisi çıksa 2016-2017 dönemleri için.
    Toplamda 40bin TL vergi borcumu yansır?
    Yoksa beyanname cezası, faizler ve diğer cezalarla birlikte 40bin TL yi geçer mi?