Güncelleme:
İmkanı olan gelmesin, tamamen vakit kaybı. Hele günlük hayatta ahlaklı, saygılı biriyseniz sinir küpü olursunuz arkadaşlar gitmeyin.
Hem kendim için hatıra hemde bundan sonra askere gidecekler için bilgi olması amaçlı bu konuyu açıyorum. Rahatsız ettiysem affola. Tecrübesi olanlar bilgi verebilirse çok iyi olur.
Komando yazmadığım halde bugün 1 İNCİ KOMD.EĞT.TUG. KH. VE KH.BL./MANİSA MERKEZ çıkmış. Burdan da doğuya veya kıbrısa gidildiği söyleniyor. Sorun komando çıkması değil tabiki, ben 4 senedir panik bozukluk rahatsızlığı ile yaşıyorum. Yani zamansız kalp ağrısı, nefes alamama, yorulma, ölecekmiş hissi vb. Umarım bir sorun yaşamadan atlatırım. Yaş 25 bu arada, 1 hafta sonra gidiyorum.
Araştırmalarım sonucu gerekli olduğuna kanaat getirdiğim eşyalar (eklenmesi gereken varsa söylerseniz sevinirim)
- vatka
- bot tabanlığı
- fazladan don-atlet (kaç tane lazım olur bilmiyorum)
- boyundan askılı cüzdan
- şifreli kilit (kaç tane alınacağını bilmiyorum)
- pudra
- kulak tıkacı
- nakit ve bozuk para (ne kadar lazım olur bilmiyorum)
- eşofman
- yastık kılıfı
- terlik
- mendil-ıslak mendil (tuvaletlerde peçete olmadığından ötürü)
Telefon götürmeyeceğim, gerek olacağını sanmıyorum. Sıgara içmiyorum zaten.
Kafamın karıştığı konular
-Çanta mı valiz mi ne götüreyim şuan bilemiyorum. Tekerlekli bavul götürsem çok abes mi olur, kimisi lazım oluyor falan diyor.
-Otobüsle mi gidilmeli (sevk belgesinde 100 tl yol ücreti verileceği yazılmış)
-Hasta/rahatsız olduğunda ilaca ulaşmak sıkıntı olabiliyormuş. Acaba yanımda birkaç ağrı hapı götürsem sıkıntı olur mu
-Kitap götürmek istiyorum, bir sıkıntı olur mu
-MUV. ÖZELLİĞİ : (P-001) AVCI (P.MNG.K.ÇVŞ.) bu ne anlama geliyor
Askerlik Hatırası ve Notlarım
10
●2.919
- 24-01-2020, 15:22:53Cidden mi, yandım o zamanAKDNZ adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 24-01-2020, 15:28:54Tekerlekli götür bence ilk girdiğinizde bir sürü eşya vercekler size elinde hem valiz hem onları tutmak zor oluyor.
Saklayarak ilaç sokabilirsin çünkü hasta olmaman imkansız gibi bişey ilaç içmek için sürekli revire çıkmakta sıkıntı oluyor.
Sen nasıl istiyosan öyle git o konuda bişey diyemeyeceğim.
Kitapta sorun çıkmaz ve O son yazdığın önemli değil çok takan olmayacak o yazıları
Telefon götür bence hocam ankesörlemi görüşceksin hep? Sim kartını sakla gir içerde tuşlu telefona takarsın bişey olmaz bakmazlar bidaha askercell mi diye - 24-01-2020, 15:35:21Merhabalar askerliğimi 12 ay yaptım. Bilgi ve tecrübelerim ile cevaplamak isterim. (2017-2018)
Öncelike kafanızı karıştıran sorular ile başlayalım.
Kafamın karıştığı konular
-Çanta mı valiz mi ne götüreyim şuan bilemiyorum. Tekerlekli bavul götürsem çok abes mi olur, kimisi lazım oluyor falan diyor.
Acemi birliğine götürmeniz gereken tek şey kendiniz
sakın öyle abartılı bir şey götürmeyin (gerçi askerlik kısaldığı için acemi birliği usta birliği olayı kalktı mı bilmiyorum ama) Acemi birliği için götürmenizi önereceğim tek şey traş malzemesi zaten geri kalan her şeyi veriyorlar. Yanınıza valiz almanızı önermem zaten acemi birliğinde bir kaç parça eşya aldıktan sonra valizinizi depoya koyup bitene kadar kilitliyorlar gereksiz ağırlık. Kışla içerisin de aradığınız her şeyi bulabilirsiniz şampuandan tutun tırnak makasına çoraba iç çamaşıra kadar her şey var.
-Uçakla mı otobüsle mi gidilmeli (sevk belgesinde 100 tl yol ücreti verileceği yazılmış)
Gideceğin yerin uzaklığına göre değişir. Çok uzak değilse otobüsü tercih edebilirsiniz. Ayrıca ilk teslim olmanızı hemen yapmayın. (5 - 5:30 a kadar giriş süreniz var) 4 - 5 arası girin kışlaya yoksa boş boş otutturuyorlar sizi
-Hasta/rahatsız olduğunda ilaca ulaşmak sıkıntı olabiliyormuş. Acaba yanımda birkaç ağrı hapı götürsem sıkıntı olur mu
İlaç konusuna gelirsek öyle aşırı geç gelen bir ilaç durumu yok ancak sürekli kullandığınız bir ilaç var ise yanınıza alın. Ağrı kesici alsanız bile girişte elinizden alabilirler yada kayıt ederler kullanırsınız.
-Kitap götürmek istiyorum, bir sıkıntı olur mu
Kitap tabii ki götürebilirsiniz ancak götürdüğünüz kitabı belirli komutanlar inceler ve askeri için uygun görürlerse eğer kitap kaşe vurulur.
-MUV. ÖZELLİĞİ : (P-001) AVCI (P.MNG.K.ÇVŞ.) bu ne anlama geliyor
Bunun anlamı ise çavuş olarak gideceğinin bildirgesidir. Sana çavuşluk eğitimi verecekler (aslında bakarsan vermiyorlar
) usta birliğine gittiğinde çavuşluk belgen de gönderilir gideceğin yere orada onbaşı olarak göreve başlarsın daha sonra seni isterlerse çavuş yaparlar isterlerse onbaşı olarak kalırsın.
Ayrıca ilk olarak tuşlu telefonu göterebilirsin. Tuşlu telefon askeri de artık serbest yanına almanı öneririm insanların canı sıkılıyor özellikle acemi birliğinde bu yüzden yanında bulunsun.
Gelelim benim sana önerilerime
Ortapedik bir taban al derim sıradan bir taban değil. Özellikle acemi birliğinde sizi köpek gibi koşturup yürütecekler. Kalabalık olacaksınız yemin töreninden önce size yürütmeyi öğretecekler lafım meclisten dışarı ama emin ol öyle insanlar göreceksin ki sağını solunu bile bilmeyen bu yüzden durmadan yürüyeceksin o botlara alışkın değilsen ayakların şişecek ağrı olacak özellikle tabanı sert olduğundan dolayı ayak altların çok acır bu yüzden ortapedik bir taban rahatlatır.
Daha sonra temassız kredi kartı yada hesap kartı götürmeni öneriyorum. Bir çok yerde hızlıca kullanırsın askeri de temassız özellik bir çok yerde geçiyor özellikle (otomatlarda çoğu otomat 1 TL ve kredi kartı ile çalışmaktadır ancak 10 tane dolap var ise 1 - 2 tanesi kesin bozuk olur para yeri temassız kart ile sadece sen alırsın bu çok iyi oluyor
)
Acemi birliği için çok bir önerim yok önemli olan ustabirliği
Mesleğin var ise rahat edecek bir yere gidebilirsin. Ben fotoğrafçı olarak görev yaptım çanakkale de çok rahattım. Sivildim ben asker ailelerini (komutan) ve gelen misafir gezilerine fotoğrafçı olarak gidiyor ve çarşıda dükkanda görev yapıyordum.
Kendi devreni her zaman koru kolla
bunu çok duyarsın zaten
Kimseye güvenme 1-2 sağlam arkadaş gerisi boş
Batak oynamayı bilmiyorsan öğren
koğuşta akşam yapacak en güzel etkinlik çünkü 
Usta birliğine gittiğinde bir şekilde akıllı teefonda sokarsın
aklına takılan soru varsa sor
şifreli kilit (kaç tane alınacağını bilmiyorum) 3 adet alman yeterlidir. Dolabın - bot dolabın ve valizin için.
Bozuk para otomatlar de geçer sadece çok nakit götürme artık askeri de sadece kart geçer nadir para kullanırsın.
Fazladan iç çamaşırı vs almanı da önermem. - 24-01-2020, 15:41:41Bilgiler için çok teşekkürler. Doğru acemi için gerekmediğini duydum fakat acemiden sonra izin kullanmadan direk ustaya geçmek istediğim için başta götürülmesi iyi değil misuitasarim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 24-01-2020, 15:42:58Askeriyede hicbir yerde nakit para gecmez, alisveris icin kart goturmelisin. Nakit disarida lazim olur.
Bot tabanligi cok luks, bosa para vermeyin zaten botun icinde o tempoya en kral tabanlik bile 1 ay dayanmiyor.
Yastik kilifi takamazsin, otele gitmiyorsun, baskalarindan farkli kilif takamazsin
Ne varsa onu takarsin, genelde temiz olur merak etme.
Komandoda calisacaksin diye komando olmuyorsun, eskidendi erin komandolugu, su an butun isi uzman cavuslar yapiyor merak etme. Sen birlik icindeki baska islere bakacaksin.
Sifreli kilitlerin uzun halatlilari oluyor onlardan al 1 tane ucuzundan, kisalardan alma ise yaramaz. Bu gidecegin yerde verecekleri dolaba gore degisir. Valiz ve dolabi karistirabilir baskalari, hirsiz tipler olabiliyor.
Otobusle git, yaninda agri kesici goturebilirsin, valizs koy belli olmayacak sekilde, girerken de kimseye bende ilac var deme, basini ey, maceraya atil
Kimseye ortada bisey yokken bende su bu var deme, genelde umursamazlar, ancak kotu oldugunu hissedersen durumunu arz et hemen ilgilenirler. Orada panik yapacak hicbir sey yok, kimseye kotu davranilmiyor ve eziyet edilmiyor. Tatil gibi bakacaksin, silah kullanmayi ogrenmek gibi normalde bi ton para verip ogrenemeyecegin seyler ogreneceksin. Angarya isler de olacaktir ama keyif almaya bak cok cabuk geciyor zaten gunler.
Kitap gotur, aksamlari vaktin olur okursun ama abartip 30 kitap goturme, kaybolur.
Valizine vs esyanin durumuna gore sen karar ver. Eski bisey gotur, tutup nike valizele gitme oraya mahvolur.
Kulak tikaci gotur, eczaneden 10 liralik bisey alsan da is gorur. Atis esnasinda baslamadan hemen once tak ve biyer bitmez cikar, etrafta olan bitenden bir haber kalma.
Vatka gereksiz, bot vursa da care olmuyor, genelde kimsenin ayagini da vurmuyor botlar.
Yazdigin esyalarin cogunu sana verecekler, terlik, iclik, tras takimi, havlu gibi, bunlara masraf yapma bosuna. - 24-01-2020, 15:43:54Flexible adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İzin kullanmasan bile 1-2 gün veriyorlar zaten hatta bazı yerler zorunlu izin kullanmanı söylerler
acemilikten sonra usta birliğine geçerken yol izni verirler 1-2 gün o yüzden götürme bence eve uğra derim
ha yok ben direk geçicem diyorsan yanına kıyafettir iç çamaşırıdır alabilirsin.

