Dün bir tane motosikletli sıkışık trafikte "kendisine yol vermediğim için" bana tepki gösterdi. İlginç bir şekilde bu arkadaşlar bariyerle araç arasındaki boşluğu, motosikletlere tahsis edilmiş yol zannediyorlar. trafikte sürekli aralardan geçmeye çalışan motosiklet sürücülerine ehliyet alırken bu konu hakkında eğitim veriliyor mu?
Karayollarında seyreden motosikletler, otomobil - otobüs ve kamyon gibi araçlardan farklı bir mevzuata mı tabidir?
Şeridinde gitmeyen motosiklet sürücüleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
10
●194
- 13-07-2026, 17:45:19Avrupanın çoğu yerinde ve ABD'nin bazı eyaletlerinde sizin dediğiniz durum filtreleme olarak geçer ve tehlike arz etmeyecek, durgun trafikte yasal olarak sayılır. Bence ayrımcılık yapmadan motosiklet, araba demeden herkese tekrar bir sınav yapmak lazım. düz çizgide önünü görmeden sollayan arabalar yüzünden kaç kez ölümden döndüm anlatamam. Sinyal vermeyi bilmeyenler 50 lik yolda selektör ata ata 120 ile gidenler, şeridine kırıp sen içindeyken seni sağa, sola atmaya çalışanlar şeritten, neler neler. En son motorcular ve arabacılar birbirlerini dövecekler o olacak. Herkes motosikletlerden şikayetçi çünkü Türkiye'de yeni yeni görüyorlar. Halbuki Türkiye, Japonya, Almanya, Kore, İtalya, Yunanistan, birçok gelişmiş ülkede motor kullanımı sayısında çok çok daha geride. Türkiye'de araba kutsal bir alet olarak görüldüğü için tapıyorlar, sadece yollarda o teneke parçaları olsun istiyorlar. Motor gördü mü bisiklet muamelesi yapıyor. Önünde motosiklet olmasına dayanamıyor hemen onu geçiyor, sonra yavaş yavaş sürmeye devam ediyor.
Aşağılık kompleksli bir milletiz maalesef. Ezik insanlar bu şekilde ego tatmin ediyorlar kendinden küçükleri ezerek. Büyük arabası olan küçüğü, küçük arabası olan motoru, motoru olan bisikleti, bisikleti olan scooterı.
- 13-07-2026, 17:49:32Şeritten gidecek olsam araba sürerdim be hocam. 😄 Üstelik bir karar vermeniz lazım; şeritten mi gidelim, aralardan mı?
Şeritten gidince arkadan yapışıp korna basıyorlar, selektör atıyorlar. Aralardan gidince de "şeridinde gitsene kardeşim" diyorlar. Motosiklet sürücülerinin yıllardır çözülemeyen paradoksu sanırım bu.
Buna bir çözüm bulunsa hepimiz rahat edeceğiz. 😄 - 13-07-2026, 17:50:09Trafikte araç gibi şeritte bekleyince arkadan sıkıştırılma, görülmeme gibi ayrı riskler çıkıyor. O yüzden aralardan ilerliyoruz ama bariyerle araç arasındaki boşluk motosiklete ayrılmış özel bir yol değil.
Motosiklet emniyet şeridini acil durumda hızlıca tahliye edebildiği için genelde kolaylık sağlanıyor, fakat bunun yasal bir hükmü yok haliyle kimsenin de yol verme zorunluluğu yok. - 13-07-2026, 17:53:02hocam ben mümkün olduğu kadar motorlardan uzak durmaya çalışıyorum. dengesini kaybedip düşebilir, lastiği patlar, yerdeki çukura veya taşa denk gelir başıma bela olmasın diye dikkat ediyorum. fakat daracık yerden geçerken aracıma sürtmesini kabul etmem. gideceği yere erken varacak diye bunun bedelini otomobil sürücüsü niye ödesin? yol zaten yavaşta olsa akıyordu bu arkadaşlarda aralardan geçip macera arıyorlar.DartkGandalf adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 13-07-2026, 17:56:34Sürtünme gibi durumlar için kamera takmanız iyi olur. Bu işin motosikletlisi veya otomobilcisi yok. Her şeyin temeli düzgün insan, hırt insan, iyi insan, kötü insan. Motosikletler arabalara en fazla maddi hasar verebilir ama bazı arabalar sadece motosikletçi görmeye dayanamadıkları için öldürmeye teşebbüs ediyorlar. Arkamda arabada bir çift vardı erkek sürücü karısına "bunlar da her yerde yaa" dedi. Önündeydim, duymazdan geldim. Kırmızı ışıktaydık, patinaj yaparak son gaz kalkıp yanımdan silme geçip önüme kırdı bilerek. Neyse ki ABS vardı. Sonra sırf önüne geçtim diye bir araba tarafından yere düşürüldüm, polise şikayet ettim tabii ki. Neler neler var. Biraz empati.ledci adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Siz motosikletler tarafından bir olay yaşıyorsanız motosikletler arabalar tarafından 1000 olay yaşıyor olabilir, ben kendimden biliyorum, ama belki siz de çok olay yaşıyorsunuzdur bilmiyorum fakat en azından bizim kadar ölümle burun buruna gelmiyorsunuz sırf egolu, aşağılık kompleksli insanlar yüzünden. Bu arada aşırı düzgün, ve kurallara uyan bir insanım, tek bir cezam yok. - 13-07-2026, 17:57:35bence motorların şeritten gitmesi lazım sonuçta karayolu taşıtı. ama ticari motor sürücüleri bu kurala uymayacağı için anlamı yok. motorların kaldırım ve trafiğe kapalı yürüyüş yollarından gitmemesine bile razıyızcanyouone adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 13-07-2026, 17:59:42Yolun akması için motosikletlerin kenardan da filtreleme yaparak düşük hızlarda geçmesi arkadaşın dediği gibi de aslında normal bir durum. Trafikte motosiklet sayısı arttı her yoğun trafiğe 20-30 adet daha şeridini takip eden bir motosiklet eklerseniz trafik iyice kitleniyor. Ayrıca otomobil sürücüleri çok dikkatsiz, 4 defa şeridim de beklerken kaza geçirdim doğal olarak da alternatif arıyorsun böyle bir durumla karşılaşınca, telefonla konuşuyordum diyip motosikletime vurup kaçtı bunun biraz motosiklet araba vs. değil de ülkenin biraz kültürel düzeyiyle alakası var gibi. Bu olayı tabi suistimal yapılmaması gerekiyor ve her deliğe girmemek gerekiyor. Sizde doğal olarak aracınıza zarar gelsin istemezsiniz haklı olarak. Trafikte iki taraf da anlayışlı olursa yol akıp gidiyor.ledci adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- Makas atan, araçları darlayan, kavgacı motorcuları hariç tutuyorum bu cümlelerden magandalığın hepsi magandalıktır çünkü.
Aşağılık kompleksli bir milletiz maalesef. Ezik insanlar bu şekilde ego tatmin ediyorlar kendinden küçükleri ezerek. Büyük arabası olan küçüğü, küçük arabası olan motoru, motoru olan bisikleti, bisikleti olan scooterı.