Merhaba Arkadaşlar,
Bundan 15 yıl önce babam bir oto yıkamaya yarı zamanlı olarak işe girerken tonla kağıt imzalatmışlar. Aralarında Turkcell başvuru formuda varmış (Sonradan öğrendik). Neyse aradan 1 yıl geçti 2800 TL borç geldi. Nedir ne değildir araştırırken Turkcell faturalı hattı olduğu ortaya çıktı. O kağıtları imzalatan firmanın yaptığını böylelikle öğrendik. Babam savcılığa suç duyurusunda bulundu bunun üzerine. Mahkemeden birşey çıkmadı.
Aradan 15 yıl geçti geçen haftaiçi bana sms geldi. Borcu ödeyin ödemezseniz icra başlatacaz diye. Babama söyledim avukatı aramış, Avukat dosya zaman aşımına uğramış hiçbirşey yapamazlar parayı almak için arada bir zarf atarlar demiş.
Şimdi aklıma takılan soru şudur;
1- 15 yıl önceki olay için bir yaptırım uygulayabilirler mi?
2- Bana sadece smsle ve telesekreter mesajıyla (otomatik mesaj) ulaştılar. Yazılı bir evrak vs. olmadı. Bu şekilde icra başlatabilirler mi?
Not: Turkcell'in sitesinden sorguladım az önce 2800 TL borç görünüyor.
Çok değerli yorumlarınızı bekliyorum.
Hukuk Konusunda Bilgisi Olan Arkadaşlar Bakabilir mi?
7
●1.665
- 21-09-2015, 22:49:29
- 22-09-2015, 00:06:14Avukat gerekli cevabı vermiş gibi görünüyor. Türk Borçlar Kanunu'na göre kanunda aksine hüküm olmayan hallerde alacaklar 10 yıllık zamanaşımına tabidir. Olaydaki anlatımınıza göre zamanaşımını kesecek veya durduracak bir durumun varlığı da yok gibi. Borcun doğumundan itibaren 10 yıllık süre içinde tarafınıza yapılmış bir tebliğin varlığı ispat edilmediği müddetçe bir sıkıntı olacağını sanmıyorum.(Anlatılana göre olayda borcu ikrar gibi zamanaşımını kesen bir sebebin varlığı da söz konusu değil)
- 22-09-2015, 01:07:55Hocam oto yıkamacıyla iletişime geçin.
Borç konusuna gelince, ana borcunuz ne kadarmış da faizle birlikte 2800 TL olmuş?
Size daha önce hiç tebliğ geldi mi yoksa bu ilk mi? Eğer daha önce (yazılı - resmi) tebliğ gelmediyse, borcunuz zaman aşımına uğramıştır. Çünkü adamların amacı, size borcunuzu haber vermeden öylece beklemek olabilir. Maksat faizden tomarla para kazanmak. . . - 27-09-2015, 23:43:49Cevaplarınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar. Avukatın takip ettiği bir davaydı. Zaman aşımına uğramış dediği için birde size sorayım dedim. Bakalım bir yaptırım yapmaya çalışacaklar mı.
- 28-09-2015, 00:03:24Zamana aşımı kesin midir öğrenin. Çünkü pek çok konuda dosyada bir hareket olması zaman aşımını uzatabilir. Ayrıca mahkeme itirazlarıyla da zaman aşımı süresi uzatabiliyor ya da kaldırılabiliyor. Mesela zamanında vergi daireleri zaman aşımına uğrayacak (borçlu olana hiç ulaşılamamış ve zaman aşımı süresi dolmak üzere olan) dosyalarda 1 lira tahsilat girişi yaparlardı ve dosyanın zaman aşımına uğramasının önüne geçerklerdi. Sizinki türünde dosyalarda bu dediğim bilgi geçerli midir bilmiyorum ama icra dosyasıdır neticede. Avukat genel bir bilgi mi verdi size yoksa dosyayı inceledi mi onu da bilmiyorum tabii. Yani tedbirli olmanız açısından bu bilgiyi veriyorum. Kesinlik arz etmez.
Tabii bir de alacak davalarında en çok yaşanan başka bir duırum var, arkadaşların dediği gibi alacaklı gözüken kişi ya da kuruluşun blöf yapması. Sizin hakkınızda bir dava, bir icra dosyası hiç açılmamış bile olabilir.
Bildiğim kadarıyla ticaret hukukunda alacak türüne göre zaman aşımı süresi 5 sene de olabiliyor 10 sene de. Zaman aşımı gerçekleşmesi için davalarda sanığa o süre boyunca hiç ulaşılmamış, mahkemede ya da karakolda ifade alınamamış olması, alacak davası ise ödeme yapmamış olması gerekiyor. Zaman aşımı sürelerini avukatlar takip ediyor ve süre dolmadan evvel girişimde bulunarak dosyayı canlı tutmaya çalışıyorlar.
Bir bilgi daha; olur da ödemeniz gerekirse ödemeleri kesinlikle mahkeme dosyasına yapın, avukatlara ya da aracılara hiç bir surette yapmayın. Dosyanız hiç kapanmayabilir ve 15 değil 25 sene sonra da karşınıza çıkabilir.
Avukat değilim, 30 senelik ticari geçmişim ve yaşadıklarım var; verdiğim bilgiler bu yönde. Tekrar ediyorum hukuken kesinlik arz etmez, yalnızca alacak-borç davalarımda edindiğim bilgi ve tecrübelerle sınırlı bilgidir. - 28-09-2015, 12:21:15Cevabınız için çok teşekkür ederim hocam.Akar adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bugün birde e-devletten baktım açık dava var mı yok mu diye. Sadece 1 tane mahkeme görünüyor oda babamın iş mahkemesi kapalı durumda.
Büyük bir ihtimalle zarf atıyorlar yersen diye.