Zamana aşımı kesin midir öğrenin. Çünkü pek çok konuda dosyada bir hareket olması zaman aşımını uzatabilir. Ayrıca mahkeme itirazlarıyla da zaman aşımı süresi uzatabiliyor ya da kaldırılabiliyor. Mesela zamanında vergi daireleri zaman aşımına uğrayacak (borçlu olana hiç ulaşılamamış ve zaman aşımı süresi dolmak üzere olan) dosyalarda 1 lira tahsilat girişi yaparlardı ve dosyanın zaman aşımına uğramasının önüne geçerklerdi. Sizinki türünde dosyalarda bu dediğim bilgi geçerli midir bilmiyorum ama icra dosyasıdır neticede. Avukat genel bir bilgi mi verdi size yoksa dosyayı inceledi mi onu da bilmiyorum tabii. Yani tedbirli olmanız açısından bu bilgiyi veriyorum. Kesinlik arz etmez.

Tabii bir de alacak davalarında en çok yaşanan başka bir duırum var, arkadaşların dediği gibi alacaklı gözüken kişi ya da kuruluşun blöf yapması. Sizin hakkınızda bir dava, bir icra dosyası hiç açılmamış bile olabilir.

Bildiğim kadarıyla ticaret hukukunda alacak türüne göre zaman aşımı süresi 5 sene de olabiliyor 10 sene de. Zaman aşımı gerçekleşmesi için davalarda sanığa o süre boyunca hiç ulaşılmamış, mahkemede ya da karakolda ifade alınamamış olması, alacak davası ise ödeme yapmamış olması gerekiyor. Zaman aşımı sürelerini avukatlar takip ediyor ve süre dolmadan evvel girişimde bulunarak dosyayı canlı tutmaya çalışıyorlar.

Bir bilgi daha; olur da ödemeniz gerekirse ödemeleri kesinlikle mahkeme dosyasına yapın, avukatlara ya da aracılara hiç bir surette yapmayın. Dosyanız hiç kapanmayabilir ve 15 değil 25 sene sonra da karşınıza çıkabilir.

Avukat değilim, 30 senelik ticari geçmişim ve yaşadıklarım var; verdiğim bilgiler bu yönde. Tekrar ediyorum hukuken kesinlik arz etmez, yalnızca alacak-borç davalarımda edindiğim bilgi ve tecrübelerle sınırlı bilgidir.