Maaşlar yatmazsa toplumda ne olur?
28
●2.440
- 19-12-2024, 20:52:37Sorunun cevabı hükümetten hükümete göre değişir bence.
Misal vatandaş maaşların yatmayacağını bilse, elektirik su gibi giderlerin ödenmeyeceğini ve çalışanların sadece gıda alacağını bilse fakat bu maaşların vatanın milletin hayrına olacağını bilse dişini sıkar ve üstesinden gelir.
Diğer türlü paranın akıbeti belli değil, güven yok vs. O zaman da hükümet düşer ortalık karışır. - 19-12-2024, 20:58:03Eğer bir hükümet olağanüstü hâl (OHAL) ilan eder ve maaşları 3-4 ay boyunca ödemezse, bu durum toplum üzerinde derin sosyal, ekonomik ve politik etkiler yaratabilir. İşte olası sonuçlar:
1. Ekonomik Etkiler
- Hane Halkı Zorlanır: İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanabilir. Kiralar, faturalar ve gıda gibi zorunlu harcamalar ödenemez hale gelebilir.
- Borçlanma Artar: İnsanlar kredi kartlarına, bireysel kredilere veya yüksek faizli borçlanma yollarına yönelebilir.
- Piyasalarda Güven Kaybı: Tüketim düşer ve ekonomik durgunluk derinleşebilir. Yerel işletmeler satışlarının azalmasıyla iflas riskiyle karşılaşabilir.
2. Toplumsal Etkiler
- Protestolar ve Sosyal Gerilim: Gelir kaybı halk arasında öfkeye yol açabilir. Toplumda huzursuzluk artar, geniş çaplı protestolar görülebilir.
- Eşitsizlik Artışı: Düşük gelirli gruplar bu durumdan orantısız şekilde etkilenebilir, zengin-yoksul uçurumu derinleşir.
- Göç Eğilimi: İnsanlar, geçimlerini sağlayabilmek için daha iyi ekonomik koşullara sahip yerlere göç edebilir.
3. Siyasal Etkiler
- Hükümete Güven Kaybı: Kamuoyunda hükümete olan güven hızla azalabilir. Bu durum, erken seçim çağrılarına veya iktidar değişikliğine neden olabilir.
- Radikalleşme Riski: Ekonomik sıkıntılar, radikal grupların veya alternatif siyasal hareketlerin güç kazanmasına yol açabilir.
4. Psikolojik ve Sosyal Etkiler
- Stres ve Kaygı: Belirsizlik, bireylerin ruh sağlığını olumsuz etkiler. Depresyon ve anksiyete vakalarında artış görülebilir.
- Dayanışma ve Yardımlaşma: Toplum içinde bazı gruplar dayanışmayı artırabilir; yardım kampanyaları düzenlenebilir. Ancak bu, genel ekonomik yükü hafifletmede yeterli olmayabilir.
Böyle bir senaryo, ciddi bir ekonomik kriz ve toplumsal huzursuzluk dalgası yaratabilir. Hükümetin bu tür bir karar alması durumunda, acil yardım programları ve kamuoyunu sakinleştirecek net bir plan olmadan sürecin kontrol altında tutulması oldukça zor olacaktır. - 19-12-2024, 21:27:58Memur maaşlarının enflasyonu artırdığı ve ekonomiyi zayıfladığı bir gerçek. Bu daha da arttı. Neredeyse %50 kamu çalışanı israf bence.
- 19-12-2024, 21:44:16Meb de ogretmenim. 1 gün maaşım yatmazsa ertesi gün okula gitmem. Dogruya dogru. Aldigim maaş iyi kötü tartışılır ama beni meslegime adanmış bir ömür gibi gorünen bir performans sunmama yetecek miktarda degil. Hepimiz gecim için çalışıyoruz.
- 20-12-2024, 00:01:33Hocam, Japonya'da Çalışanların içerisindeki kamu çalışanı sayısı %5, Japonya'da Enflasyon geçen sene Negatif'ti, adamların ülkesinde 2 sene eveli faiz %-0,25'ti senelik, evet arkadaşın dediğine katılıyorum, devletin bütçesinden dolayı kamuda çalışan insanlar hem maaşları sebebiyle hemde devletin bütçesi nedeniyle, hem piyasaya para girmesini ve buna bağlı olarak enflasyonu artırması ve devlet bütçesinden para verilerek bütçe'de bütçe açığı oluşuyor. Arjantin senelik %500 üzerinde enflasyona sahipti ve şuana kadar 100.000 kamu çalışanı işten ayrıltıldı ve enflasyon aylık %2'ye indi. Aylık %50 Olarak gelen Enflasyon %2 geldi dikkatinizi çekerim.PowerKing adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 20-12-2024, 00:16:46Hocam, arjantin ile kıyaslamamda var o mesajda dikkatinizi çekerim.PowerKing adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Almanya'da da toplam çalışan sayı arasında kamu çalışanı sayısı oranı %10. - 20-12-2024, 01:02:19Hicbir sey anlamadım. Maaşlar yatmazsa kamuda kac tane memur kalır saniyosun. Ogretmeni, doktoru, hepsi maaş icin calisiyor. Kimse iş aşkıyla sabahin köründe kalkıyor. Ucretli ogrermen dedigin 7-15 arası maaş aliyor. Ve onların maaşı il bazlı yapılır. Yani devlet kaynaklı degil, ildeki mal müdürlüğü ve banka ilerisimsizliginden kaynaklı yatmadı. Sadece 1 ilde. Sonra yattı zaten. Bizim okuldaki 4 ucrerli ogretmen de zamaninda aldı maasini. Ezbere konusmamak lazim.PowerKing adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle