• 22-03-2024, 11:30:14
    #19
    Estrea adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    2023 yılında yapılan yasal düzenlemeyle, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlar da bedelli askerlik kapsamına dahil edilmiştir.
    Ancak, yoklama kaçağı veya bakaya olanlar için bedel tutarı 7 katına çıkar. 2024 yılı için bedel tutarı 2.663,05 TL iken, yoklama kaçağı veya bakaya olanlar için 18.641,35 TL'dir.
    Bedelli askerlik başvurusu için:
    • 8 Ocak 2024 - 30 Haziran 2024 tarihleri arasında e-Devlet veya askerlik şubelerinden başvuru yapabilirsiniz.
    • Başvuru sırasında istenen belgeleri hazır bulundurmanız gerekir.
    • Bedel tutarını peşin veya 24 aya kadar taksitle ödeyebilirsiniz.

      Hocam beni felaket korkuttunuz. Ama böyle bir bilgilendirme görünüyor.
    Benimde 16/05/2024 celp dönemim askerlik ile ilgili sayfalarda gezerken ben de bu tarz bir düzenlemenin geçerli olduğunu hatırlıyorum ama bu af gelmeden önce bir önceki arkadaşın dediği gibiydi.
  • 22-03-2024, 11:36:21
    #20
    Merhaba hocam. Öncelikle babanıza şifalar diliyorum. Ben de benzer bir durum yaşadım. Tutanak birden fazla kez tutuldu ama onun dışında bir yaptırım olmadı. 2023 Haziran ayında e-devlet üzerinden yoklama başvurusunda bulundum ve önce aile hekimi, ardından da aile hekimi sevkiyle hastaneye gittim. Sağlık raporunu hallettikten sonra tekrar e-devlet askerliğim sayfasından askerlik tercihi yaptım. Bedelliyi seçip başvuru yaptım ve askerlik şubesine gittim. Orada 104k bedelli ücretine ek olarak kaçak durumuna düştüğüm 4 ay için ay başına 1500TL ek tutarla birlikte 110k TL tutar çıktı. Bu sırada başvuru esnasında gitmek istediğiniz ayları kendiniz sıralıyorsunuz askerlik şubesindeki görevliye. Ücret ödendikten sonra yapmanız gereken bir şey kalmıyor. Her yıl Ocak ayının 3. haftası gibi nereye ne zaman gideceğiniz belli oluyor. Ben Haziran 2023'te başvuruyu yaptım. Ocak 2024'ün 3. haftası Eylül'de Amasya'ya gideceğim belli oldu ki üstte bir hocam yazmış genelde ilk tercihiniz geliyor. Siz bu yıl Haziran'a kadar başvuru yaparsanız Ocak 2025'te nereye ne zaman gideceğiniz belli oluyor. Haziran'a kadar başvuru yapmanızı tavsiye ederim zira Temmuz ayında tekrar zam geliyor. Sormak istediğiniz bir şey olursa yine cevaplarım hocam.
  • 22-03-2024, 12:00:21
    #21
    TheFlash adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Merhaba hocam. Öncelikle babanıza şifalar diliyorum. Ben de benzer bir durum yaşadım. Tutanak birden fazla kez tutuldu ama onun dışında bir yaptırım olmadı. 2023 Haziran ayında e-devlet üzerinden yoklama başvurusunda bulundum ve önce aile hekimi, ardından da aile hekimi sevkiyle hastaneye gittim. Sağlık raporunu hallettikten sonra tekrar e-devlet askerliğim sayfasından askerlik tercihi yaptım. Bedelliyi seçip başvuru yaptım ve askerlik şubesine gittim. Orada 104k bedelli ücretine ek olarak kaçak durumuna düştüğüm 4 ay için ay başına 1500TL ek tutarla birlikte 110k TL tutar çıktı. Bu sırada başvuru esnasında gitmek istediğiniz ayları kendiniz sıralıyorsunuz askerlik şubesindeki görevliye. Ücret ödendikten sonra yapmanız gereken bir şey kalmıyor. Her yıl Ocak ayının 3. haftası gibi nereye ne zaman gideceğiniz belli oluyor. Ben Haziran 2023'te başvuruyu yaptım. Ocak 2024'ün 3. haftası Eylül'de Amasya'ya gideceğim belli oldu ki üstte bir hocam yazmış genelde ilk tercihiniz geliyor. Siz bu yıl Haziran'a kadar başvuru yaparsanız Ocak 2025'te nereye ne zaman gideceğiniz belli oluyor. Haziran'a kadar başvuru yapmanızı tavsiye ederim zira Temmuz ayında tekrar zam geliyor. Sormak istediğiniz bir şey olursa yine cevaplarım hocam.
    Çok ama çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun.
  • 22-03-2024, 12:10:12
    #22
    Estrea adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Yardımınız için teşekkür ederim. Şu an başvuru açık mı onu hiçbir yerde bulamıyorum, 20 gün bir aile yakınımız kalıp bakabilir onda sorun yok aradan çıksın istiyorum bir şekilde.
    Sanırım devlet bankasına gidip bedelli askerlikle alakalı talepte bulununca otomatik kredi sağlayıp ücreti yatırıyorlarmış.
    Askerlik şubesine gidebilirsiniz. Yılın herhangi bir vakti başvuru yapabiliyorsunuz.
  • 22-03-2024, 12:48:49
    #23
    Geçmiş olsun hocam, aynı durum bizim başımıza gelmişti, şimdi size kısa ve öz anlatmaya çalışacağım.
    1) ilk ünv. ön lisans okuyabilirsin ama mezun oldun mu tecil hakkın biter
    2) ikinci ünv. mutlaka 4 yıllık olmalı, sen 2 yıllık okumuşsun bu tecil hakkı sağlamaz, aynı sorun başımıza geldi
    askerliği sadece sürekli bir üst okuma kademesi okuyorsan tecil edilir
    örnek :
    lise
    önlisans
    lisans
    yüksek lisans
    doktora vs öyle devam eder, sadece bu sıralamaya göre okursan tecil edebilirsin
    lisans mezunu isen sadece yüksek lisans okursan tecil edersin yine 4 yıllık okursan tecil olmuyor. (4 yıllıkta fark olabilir net bilgi değil bu, ama askerlik şubesi böyle demişti bize...)

    3) tecil hakkın yoksa önce yoklama kaçağı oluyorsun sonra bakaya oluyorsun, seni kimse zorla tutup askere getirmez.
    4) artık herkes direk bedeli satın alabilir, şimdi de gidip alabilirsin 1 yıl sonrada gitsen alabilirsin (fiyatını askerlik şubesinde öğrenebilirsin)
    5) polis tutanak tutarsa bedeli aldığında 30bin-40bin ceza ödersin her tutanak başı, kardeşimin 2 tutanağı varadı 2022 de 40bin ödedik, şimdi güncel fiyatı bilmiyorum ama tahminim 30-40 bin
    6) polis kontrollerinde kimliğini vermeden önce polise söyle abi yoklama kaçağıyım bedeli alacam tutanak tutma de, insaflı olanlar var, kimliğini kontrolde işlemez böylece tutanak yemesin, ama mutlaka kimlik vermeden önce söyle
    verdikten sonra adam sisteme girerse bu sefer o gelip sana fırca atar " canım kardeşim niye demiyorsun yoklama kaçağıyım" der çünkü oda tutanak tutmak istemez onada iş çıkartıyorsun tabi iyi polis öyle der, robot olan polis ise içinden geçer...
    7) bedeli her ne kadarsa mutlaka al ve askerlik şubesinde gideceğin ay seçerken onlara sor en başa en uzak ay'ı eklet böylece biraz daha geç gidersin işin gücün yoksa ilk tarihi al erken gider kurtulursun
    8) paran var ama bedeli sana çok pahalı geldi ve gitmeye karar verdin, allah yardımcın olsun 6 aylık hayatında görmediğin ve yaşamadığın bir emir komutaya gireceksin kendini mental olarak hazırla...

    TAVSİYE : Şiddetle bedeli almanı tavsiye ediyorum

    NOT : Tutanak yememeye dikkat et, kontrollerde polislere durumunu izah et, bedeli aldıktan sonra sorun yok artık tutanak yazmazlar...
  • 22-03-2024, 12:53:18
    #24
    Sizinle aynı durumu yaşadım, askerlik şubeden bedelli başvurusunda bulunmuştum. Bedelli askerliğe çevirmek isterseniz askerlik şubesi yardımcı oluyor teslimime 2 gün kala sülüsü iptal ettirip bedelliye çevirmişlerdi.
    Ayrıca tutulan tutanak 15 gün geçerli. Tutanağın resmini çekin çevirme olduğu zaman durumu izah edip gösterin.
  • 22-03-2024, 12:56:37
    #25
    Estrea adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Herkese merhabalar, zahmet edip konuya gelen herkese şimdiden teşekkür ederim ama ciddi anlamda yardımınıza ihtiyacım var.
    Çok kısa şekilde özetleyeceğim. 2000 doğumluyum, önlisans bitirdim. O zaman 2029'a kadar tecil ettirmiştim. Ardından bir önlisans daha okuyorum ve son senem. Lakin herkes bu şekilde yapıp suistimal ettiği için bu kanun değişmiş ve ilk okulum 4 yıllık değilse tecil bozuluyormuş. Ocak'ta doğum günümden bir kaç gün önce sms geldi yoklama kaçağı olduğuma dair. Ardından askerlik şubesine gittiğimde yoklama kaçağı olduğumu öğrendim. Sonra bir şey yapamadım maalesef, bedelli askerlik ile alakalı da yeterli bilgim yoktu.
    Geçenlerde Kocaeli'ne iş seyahatim oldu ve kafede toplantı yaparken polis kontrolü neticesinde ilk kez tutanak tutuldu.

    2 sorum olacak;
    1- Şu an bedelli askerlik başvurusu açık mı, yararlanabiliyor muyum? (Yapay zekaya soruyorum 30 Haziran'a kadar açık diyor, ama şubede sanki Ocak sonuna kadar diye okumustum.)
    2- Bir daha polis çevirmesinde vs. yeniden tutanak mı tutulur farklı bir işlem mi uygulanır?

    Not:
    Bahane vs. bir çok sebep sayabilir herkes. Evde anneme babama bakan tek çocuğum ve babamın kanser tedavisi ile yakınen ilgileniyorum. 6 ay gibi bir süre benim için ölüp ölüp dirilmek olacak. O yüzden mutlaka bir olurunu bulmam gerekiyor.
    Yardımcı olabilecek herkese şimdiden teşekkürler.



    hocam başvurular açık siz gidip başcuruyorsunuz sonra para vs ödüyorsunuz dekontu başcurduğunuz yere veriyorsunuz en azından 5 yıl önce öyleydi daha sonra sizi resmi olarak bedelli askerlik listesine alıyorlar.

    Bedelli için kura denen bir şey var her ödeyen gidemiyor sanırım kontenjan var yani %1 de olsa gidemeyen parası geri ödenip normal giden insanlar oluyor ayrıca ailenize bakmak isterseniz orda subay olarak gitmeyi de seçebilirsiniz diye hatırlıyorum biraz para da veyirolar maaşlı çalışan gibi oluyorsunuz ( YANLIŞ HATIRLAMA İHTİMALİM VAR )

    neyse en son bedelli listesi açıklanıyor ve herkese tarih veriyorlar haziran - eylül ne ise şansa hangisi düşerse ( GENELDE BAŞVURU SIRASINA GÖRE OLUYOR ÖNCE BAŞVURAN ARAYI ÖDEYENE ÖNCEKİ OLAN AYDA GİDİYOR ) askerlik teslim süreniz açıklanıyor onla gidip yine askerlik şubede sizi verilen ulaşım paranızı alıp birliğe teslim oluyoprsunuz.
  • 22-03-2024, 17:45:17
    #26
    Öncelikle istemediğin sürece askerliğe gitmemekte özgürsün. Normalde gelişmiş ülkelerde zorunlu askerlik zaten yok ama Türkiye 'de eskiden zorunluydu. Ülkenin AB üyeliği incelenmesi mevzularında zorunlu askerliğin kaldırılması şart koşuldu. Türkiye birçok konuda olduğu gibi burada da ikili oynuyor. Zorunlu askerliği görünürde kaldırdı görünüyor ancak sana ceza kesebiliyor. Şubeye geleni muayeneye gönderip 'hukuki açıdan gelişmiş ülke profili çizip, çaktırmadan' zorunlu hale getirebiliyor. Çok fazla hukuki terime girmeden yıllardır kaçak olan birçok tanıdığı olan biri olarak;

    Yoklama kaçağı ile bakaya kalmak ayrı şeyler...

    * Şubeye gidip eğer muayene olursan veya askere gideceğin sisteme girilirse bakaya kalırsın. Bakaya kalırsan bunun hapis cezası olduğu gibi seni zorla götürebilirler. Şubeye gitmediğin sürece rahat ol.

    * Polis / jandarma gbt sorguladığında sana tutanak tutabilir. Bu tutanaklar bazen sisteme işlenir bazen işlenmez. Eğer işlenirse her yıl fiyatı değişmekle beraber sana para cezası gelir. Tutulan tutanak 15 gün geçerlidir. Normalde 2 tane tutanak tutup birinin sana verilmesi lazım ancak çoğu personel işinden kaçmak, uğraşmamak için sana fotoğrafını çektirir. Normalde 15 gün boyunca bu tutanak sende olduğu sürece 2. tutanak tutulamaz. Ama bazen işi bilmeyen acemi personel tutmak isteyebilir, yetkili birini çağırtıp 15 gün tutanak tutulmaması gerektiğini belirt. Bazen de fotoğrafı kabul etmeyen personel olabiliyor. Hukuki olarak tutanak harici hiçbir şey yapamazlar. Yasaları bilmeyip seni şubeye yollayacaz, akşam nezarettesin diye tehditler savuran işgüzar personele de denk geldik, denk gelirsen tırsma

    * Eğer üzerine kayıtlı ev,araba, maaş vb resmi bişi yoksa ödemeyebilirsin. Hiç denk gelmedim ama icra gelebilir.

    * Bedelli mevzusunda da eğer 20 yıl sonra bile halen yürürlükteyse istersen 20 yıl sonra da bedelliye başvurabilirsin. Tutanak veya yaş bedelliye engel değil, mevzu bedelli yasasının yürürlükte olup olmadığınıdır. Ayrıca bundnan emin değilim ama bedelli yaptığında bu 15günlük tutanak cezaları da siliniyor diye biliyorum. Silinmiyorsa bile bahsedilen rakamlar kadar uçuk rakamlar olacağını tahmin etmiyorum.

    Özetle mevzu böyle, aklına soru takılırsa bana özel mesajla sorabilirsin
  • 23-03-2024, 00:58:14
    #27
    Önlisans bitirdiyseniz lisans kaydı yapmanız gerekiyor hocam. Tekrar önlisans askerlik ertelemiyor.