Öncelikle istemediğin sürece askerliğe gitmemekte özgürsün. Normalde gelişmiş ülkelerde zorunlu askerlik zaten yok ama Türkiye 'de eskiden zorunluydu. Ülkenin AB üyeliği incelenmesi mevzularında zorunlu askerliğin kaldırılması şart koşuldu. Türkiye birçok konuda olduğu gibi burada da ikili oynuyor. Zorunlu askerliği görünürde kaldırdı görünüyor ancak sana ceza kesebiliyor. Şubeye geleni muayeneye gönderip 'hukuki açıdan gelişmiş ülke profili çizip, çaktırmadan' zorunlu hale getirebiliyor. Çok fazla hukuki terime girmeden yıllardır kaçak olan birçok tanıdığı olan biri olarak;
Yoklama kaçağı ile bakaya kalmak ayrı şeyler...
* Şubeye gidip eğer muayene olursan veya askere gideceğin sisteme girilirse bakaya kalırsın. Bakaya kalırsan bunun hapis cezası olduğu gibi seni zorla götürebilirler. Şubeye gitmediğin sürece rahat ol.
* Polis / jandarma gbt sorguladığında sana tutanak tutabilir. Bu tutanaklar bazen sisteme işlenir bazen işlenmez. Eğer işlenirse her yıl fiyatı değişmekle beraber sana para cezası gelir. Tutulan tutanak 15 gün geçerlidir. Normalde 2 tane tutanak tutup birinin sana verilmesi lazım ancak çoğu personel işinden kaçmak, uğraşmamak için sana fotoğrafını çektirir. Normalde 15 gün boyunca bu tutanak sende olduğu sürece 2. tutanak tutulamaz. Ama bazen işi bilmeyen acemi personel tutmak isteyebilir, yetkili birini çağırtıp 15 gün tutanak tutulmaması gerektiğini belirt. Bazen de fotoğrafı kabul etmeyen personel olabiliyor. Hukuki olarak tutanak harici hiçbir şey yapamazlar. Yasaları bilmeyip seni şubeye yollayacaz, akşam nezarettesin diye tehditler savuran işgüzar personele de denk geldik, denk gelirsen tırsma
* Eğer üzerine kayıtlı ev,araba, maaş vb resmi bişi yoksa ödemeyebilirsin. Hiç denk gelmedim ama icra gelebilir.
* Bedelli mevzusunda da eğer 20 yıl sonra bile halen yürürlükteyse istersen 20 yıl sonra da bedelliye başvurabilirsin. Tutanak veya yaş bedelliye engel değil, mevzu bedelli yasasının yürürlükte olup olmadığınıdır. Ayrıca bundnan emin değilim ama bedelli yaptığında bu 15günlük tutanak cezaları da siliniyor diye biliyorum. Silinmiyorsa bile bahsedilen rakamlar kadar uçuk rakamlar olacağını tahmin etmiyorum.
Özetle mevzu böyle, aklına soru takılırsa bana özel mesajla sorabilirsin