• 26-07-2022, 10:29:54
    #19
    ülkemiz de öğrendiğim en iyi şeyler den birisi alınmış alınmıştır. Bugün 3 kuruşa alamıyor isen eğer bil ki yarın o 5 kuruş olacak. Ev fiyatları haddin den fazla gerçekten. Bu fiyatlar düşer mi çok zor bu şekil de gider ise.Aslın 100k değeri olan bir eve şuan 1milyon 1.5 milyon istiyorlar. Baş sebep döviz malzeme fiyatların da ki artış günlük ve haftalık yükseldiği için. Hal böyle olunca sıfır evlerin fiyatlarına çok yansıyor. Diğer bir etken de kim ne der ise desin rusya - ukrayna savaşın dan gelenler den kaynaklı Antalya da ev fiyatların daki artışlar da çok büyük rol oynadı ve kiralar da da çok büyük etken oldu. ipini koparan buralara geldi ve geliyor buralar daki yükseliş de fırsatçılar sağolsun diğer şehirlere de etki ediyor. Zincirleme gidiyor bu şekil de. Yabancı dilin var ise yurt dışın da iş bula biliyor isen git oralar dan al bura dan alacağın ev parasına oradan 2-3 katlı yada müstakil kocaman bahçesi olan hatta şehrine göre göl kenarı bir ev + güzel bir araba kafan rahat yaşa.

    Fiyatlar düşer ama nasıl. Ülke ekonomisi düzelir ise. Dolar eskisi gibi 3-4 tl ye gelir ise yabancıya konut satışını bırakırlar ise her şey normale döner diğer türlü köle gibi fatura , ev kirası yada kredisi kötü veya eh işte denilecek bir hayat yaşamaya çalışmak için ece gündüz normal iş + ek iş vs ile para kazanacağız diye kendimize bile vakit ayırama dan çalışmaya devam ederiz. Birileri hala baş da olduğu ülke veya vatandaşı değil de hala zengin ede ede bitiremediği yedi milyon sülalesinin sülalesinin de sülalesini zengin etmeyi bitirir ise belki bir gün her şey güzel olur.
  • 26-07-2022, 10:33:22
    #20
    ev fiyatları artıyor ancak satışları hiç azalmıyor aksine sürekli artıyor her yere ev yapılıyor boş arsa kalmadı nerdeyse istanbulda.
    millet hiç kredi çekmekten falanda korkmuyor ben birine 3-5 lira borcum olsa ödüm kopuyor milyonlarca para ödüyolar akıl ermiyor
  • 26-07-2022, 11:01:15
    #21
    Gold üye
    Vatandaşlık için alınan evler satılmak zorunda bırakılırsa ve doların düşüşü de o zamana denk getirilirse ev fiyatlarındaki düşüşün önünü alamazlar.
    Olur mu, kk'nın dünkü araba açıklamasından sonra mümkün..
  • 26-07-2022, 11:24:21
    #22
    gaometri adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Türkiye geneli ev fiyatları uçuk fiyatlarla satılmakta. Hal böyle olunca ev sahibi olma hayalleri suya düşüyor. Hergün ilanlarda olan evlerin fiyatları sürekli değişiyor. Bugün farklı bir fiyat yarın ertesi gün farklı bir fiyat olur. Az çok biraz birikim var ama belki fiyatlar az da olsa düşer diye bekliyorum. Devlet bu yönde bir adım atması lazım. Diyelim ki evin yaşına, bulunduğu yere ve büyüklüğüne göre taban fiyatlar yapması güzel olmaz mı? Sahibinden baktım son altı ay içerisinde ev değerleri %163 aartmış. Bu şekilde olursa kimse ev sahibi olamaz.
    Yeni yapılan evler bu zamla yapıldığı için aşağı fiyattan vermezler. Yeni yapılan 2+1 evlerin değeri ise 1 milyonu geçiyor Diyarbakır'da.

    Senin fikrin ne bugün alsan yarından daha mı iyi, yoksa bekle illa ki düzelir?
    Devlet tavan fiyat uygulaması yapamaz, bu serbest piyasa dediğimiz şeye aykırı.

    Geçen gün başımdan geçen bir olayı paylaşayım ev fiyatlarının neden düşmediği konusunu biraz aydınlatıyor. Okuduğum şehirde ev fiyatları çok uçuk, bu şehirin yerlilerinden birisi ile muhabbet ediyorduk ve ben ev araştırdığımı söyledim.

    Bana en kısa zamanda almam gerektiğini, üniversitede 35 bin öğrenci olsa da 17bin 500 kişilik yurt kapasitesinin bile olmadığı, geri kalan öğrencilerin ev kiralamak veya satın almak konusunda bu şehrin yerlilerine mahkum olduklarını söyledi. Şuan da bir ev alırsam 2 seneye kalmaz %100 değerlenirmiş.

    Aynı şeyi büyükşehirler için uyarlayalım, oralardaki ev sahipleri de çalışmak veya okumak için gelen insanları kendilerine muhtaç olarak görüyorlar.

    Bundan dolayı linç yiyebilirim ancak kendimizi kandırmayalım. Ev, araba gibi temel ihtiyaçların fiyatlarının sürekli yükselmesinin sebeplerinden birisi de halkımızın aç gözlü olması ve bu malları yatırım aracı olarak görmesidir.

    Bu bakış açısı devam ettikçe kur, enflasyon onlar için sadece bahane çünkü evlerini satmak gibi bir dertleri yok.
  • 26-07-2022, 11:34:12
    #23
    Para değeri arttırılırsa fiyatlar düşer, yoksa bu enflasyonla olsa olsa "zam" olur.
    • gaometri
    gaometri bunu beğendi.
    1 kişi bunu beğendi.
  • 26-07-2022, 11:54:09
    #24
    Aslında ev fiyatları yükselmedi Bizim paramız değersizleşti.

    Benim oturduğum mahallede 2011 yılında evler 130-140 bin (87.500 USD) arasında satılıyordu. Döviz kuru o zaman 1.6 idi Bu binalarda asansör vs. yoktu. vs.
    şuan 1600-1900 arasında satılıyor. (100. bin usd ortalam desek) şimdi binalarda Asansör var. Mahalle gelişti, Metro vs. geldi. 2+1 daireler böyle.

    Yani çokta zam gelmemiş dolar bazlı olunca. Paramız değersizleşiyor ve alt tabakanın kazandığı para aynı oranda düşüyor. Yani 10 yıl önce newyorkta yaşayan birisi gelse neredeyes aynı paraya daire almış olacak.

    Tabi bu bizim mahallede, farklı mahallelerde belki bu çıta çok yüksek olabilir. eski fiyatları biliyorsanız sizde mukayese yapabilirsiniz.
  • 26-07-2022, 11:57:58
    #25
    Bu ülkede bir zam geldiğinde, asla geri çekilmez. Aksine yukarı çıkar.
    Hatta ülkemizdeki durum tam olarak şu (örnektir)

    Mazot 24 liradan 30 liraya çıkıyor. Ürün fiyatlarına mazota bağlı 5 TL zam.
    Mazot fiyatı 30 liradan 24'e düşüyor. Ürün fiyatı sabit.
    Mazot fiyatı 24 liradan 25 liraya çıkıyor. Ürün fiyatına mazota bağlı 2 TL zam.
  • 26-07-2022, 12:23:02
    #26
    evet herşey zamlı ev yapımı maliyeti de yükseldi ama burda iş insanlarda bitiyor yani 3 sene önce 500 bin TL ye satılan ev bizim burda şimdi 3 milyon TL yani ev aynı özellikle aynı inşaat firması tarafından yapılmış bir ev şimdi 3 sene önce 500 BİN tl ye satılan evin maliyeti 200 bin tl idi de şimdi 2.5 milyon tl mi oldu tabi ki hayır devletin adım atması gereken konu bu benim oturduğum ev 350 bin TL idi şimdi 1.5 milyon TL devlet her ilin tapu müdürlüğüne yazı göndermesi ve evin satış bedeli üzerinden belirli bir artış ile satış yaptırması lazım mesela ben evi 300 bine aldıysam satış sözleşmemde 300 bin yazıyor ise ben onu 1.5 milyona satamam bana diyecek ki mesela satış bedelinin üstüne her yıl için mesela %60 ekleyebilirsin böyle olmalı yani sıfır ev yapıp 3 milyona alan da zarar etmemiş olur
  • 26-07-2022, 14:04:30
    #27
    roadscrat adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Adam 1 milyona aldığını 500 e niye satsın diyenlere bu cevabım alıcı olmadıktan sonra kime satacan ben 5M yazayım bir eve kim alacak ? Dolar kuru düşerse bizim para biraz değerlenirse enflasyon zayıflamaya başlarsa herşeyin fiyatı düşer ama bu zaman alır
    Kesinlikle.