• 20-11-2007, 22:24:20
    #1
    Merhaba arkadaşlar. Benim aklıma takılan bir kaç konu var ki heralde bu konu bir çok arkadaş tarafından merak ediliyor...

    Türkiye ' de hosting satışı yapan firmaların yükümlülükleri nelerdir?

    -Müşterinin yedeklerini saklamak zorunda mı?
    -Müşterinin gönderdiği mail den sorumlu mu?
    -Bazı günler Hizmet kesintisi olursa müşteri iade isteyebilir mi?
    -Hangi şartlarda firma müşterinin paketini iptal etme hakkına sahiptir?
    -Bir hosting firması kapanır ise müşterilerini devretmek zorunda mıdır?
    -Devir işlemini müşteri kabul etmez ise iade isteyebilir mi?
    -Hosting firmasını koruyan bir yasa var mı?

    benim aklımdakiler bunlar... eklemek isteyen arkadaşlar olursa eklesinler...
    Cevaplayan arkadaşlara Çok Teşekküler...
  • 21-11-2007, 03:16:57
    #2
    Kurumsal PLUS
    -Müşterinin yedeklerini saklamak zorunda mı?
    Kullanım sözleşmesinde "müşteri kendi yedeklerini kendi almalıdır veri kaybından biz sorumlu olamayız" gibi birşey geçiyorsa bu durumda yedek almak ve saklamak durumunda değildir.

    -Müşterinin gönderdiği mail den sorumlu mu?
    Müşterinin gönderdiği mailden kasıt spam benzeri suç teşkil eden şeylerse sorumludur. Şikayet önce veri merkezlerine sonra ise sunucu sahiplerine gelir sunucu sahipleride müşterisini kapatmak durumundadır yoksa sunucusu kapanır.

    -Bazı günler Hizmet kesintisi olursa müşteri iade isteyebilir mi?
    Ücret iadesi yine tarafların arasında geçen sözleşmede yer almalıdır. Uptime Garantisi adı altında sitelere genellikle sallamasyon yazılan %99.999 gibi değerler aslında sitenizin 2-3 saat kapalı kalması durumunda bile ücret iadesi istemenize olanak sağlamaktadır çünkü garanti edilen değerin altına iner toplam uptime zamanı.

    -Bir hosting firması kapanır ise müşterilerini devretmek zorunda mıdır?
    Bir hosting firması kapanırsa müşterilerini devretmiş olsada birdaha aldıgınız o hostingden hayır gelmez. bu nedenle firma seçiminde özellikle kişilerim piyasa payına, sermayesine, ticari itibarına, müşteri sayısına mutlaka bakmanız gerekir.

    -Devir işlemini müşteri kabul etmez ise iade isteyebilir mi?
    Böyle bir şansınız direk sağlayıcı ile olmayabilir ama size verilen satın alınan hizmettin süresi dolmadan sizi bir başka firmaya devrederek parasını ödemiş olduğunuz hizmetten farklı bir hizmet verilmeye çalışılıyorsa kesinlikle hukuksal yollara başvurmanız gerekir.

    -Hosting firmasını koruyan bir yasa var mı?
    Turk Telekom Kurumu
  • 21-11-2007, 03:43:44
    #3
    Ni-Osman adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    -Hosting firmasını koruyan bir yasa var mı?
    Turk Telekom Kurumu
    Telekomünikasyon Kurumu Türk telekom ile karıştırmasın arkadaşlar Osman. ben düzelteyim burasını.

    Diğer konularda da hizmet alacağınız yerin mutlaka bir hizmet sözleşmesi vardır orada hepsi belirtilir. Eğer yoksa zaten hiç almayın
  • 21-11-2007, 11:41:25
    #4
    Herkese merhabalar,

    Öncelikle unutulmamlıdır ki, sözleşme tarafları arasında yapılan sorumsuzluk anlaşmalarının geçerli olması bazı şartlara tabidir. Türk Borçlar Kanunu madde 99 uyarınca "kast ve ağır ihmal" durumunda sorumlu olunmayacağı şeklindeki kayıtlar geçersizdir. Yani siz istediğiniz kadar sözleşmede böyle yazıyordu diyin, kanun mutlak bir geçersizlik öngörmüştür.

    Geriye kaldı bir ihtimal: hafif kusur. Hafif kusurdan sorumlu olunmayacağı şeklinde bir anlaşma geçerlidir. Ancak maddenin devamında "hükümet tarafından imtiyaz suretiyle verilen bir sanatın icrasından" kaynaklanıyorsa ilişkşi, hakimin takdirine bağlı olarak bu hafif kusurdan dolayı sorumlu olunmayacağı kaydı da geçersiz olabilecektir. "5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun" ve "Telekomünikasyon Kurumu Tarafından Erişim Sağlayıcılara ve Yer Sağlayıcılara Faaliyet Belgesi Verilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" gereğince hosting hizmeti izne bağlandığı için artık dikkat etmek gerekecektir.

    Zikredilen iki mevzuat hosting hizmeti verenlerin artık anayasası durumundadır.

    Diğer sorulara geçecek olursak, 5561 sayılı kanunun 5. maddesi gereğince:

    MADDE 5 – (1) Yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir.
    (2) Yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.


    Yani biz içerikten değil, bize yapılan bildirimlere rağmen içeriği kaldırmamaktan dolayı sorumlu olacağız. Tabii işin ceza yönü de var. Her halukarda, bizim kastımız, iştirakimiz vb. varsa cezai olarak sorumlu olmaya devam edeceğiz.

    Hosting firması kapanırsa, yönetmelik gereğince 3 aydan önce tasfiyeyi müşterilere bildirmek ve 3 ay boyunca hizmeti sürdürmek zorundayız.

    Diğer hususlar ise taraflar arasındaki sözleşmeye bağlı olarak şartları değişebilir.

    Umarım faydalı olmuştur...

    Herkese iyi çalışmalar...
  • 21-11-2007, 19:39:03
    #5
    Cevaplayan arkadaşlara çok teşekkürler. Kafamızdaki soru işretleri sayenizde çözülüyor...
  • 21-11-2007, 19:58:34
    #6
    Öncelik hizmet sözleşmesindedir. Ancak TTK'a göre bir sözleşme (sözlü ya da yazılı akid) kanunlarla örtüşmek zorundadır.

    Bununla beraber kanuni netice kanunlarda geçse de sürecin ne olacağı kestirilemeyeceğinden olası bir mağduriyetin süresi uzayabilir.

    Dolayısıyla hizmet alırken Hizmet Sözleşmesi sonuna kadar okunup anlaşılmalı ve hizmet almaya ondan sonra başlanmalıdır.

    Hukuka güvenmek asıldır ama hukuki aşamadaki bir sorunun ne zaman çözüleceği belli olmaz.

    -Müşterinin yedeklerini saklamak zorunda mı?
    En önemli hususlardan biri olan yedekleme konusunda müşteri tedbirli davranmalı. Donanımsal sorunlarda karşılıklı hak arama sözkonusu olsun olmasın mağduriyet ortaya çıkmaması için düzenli kişisel yedekleme tüketici tarafından yapılmalıdır. Kaybolan verinin belli bir hukuki süreç sonunda size tazminat olarak dönmesinin fazla bir anlamı olmayabilir.

    -Müşterinin gönderdiği mail den sorumlu mu?
    Kanunen sorumluluğu mevcuttur.

    -Bazı günler Hizmet kesintisi olursa müşteri iade isteyebilir mi?
    Sözleşme şartlarının getirdiği ölçüde iade sözkonusu olabilir.

    -Hangi şartlarda firma müşterinin paketini iptal etme hakkına sahiptir?
    Sözleşme şartlarının dışında gayri kanuni yayınlarda "bilme" esasına dayalı olarak yayının durdurulması sorumluluğu mevcuttur. Bilme esası, firmanın kendi tesbiti ya da yasal yollarla bildirilmesi halinde yerine gelmiş sayılır.

    -Bir hosting firması kapanır ise müşterilerini devretmek zorunda mıdır?
    Devir konusunda bir şey sözkonusu değil. Ancak kurumsal kimliğin size verilerinizi sağlaması gereklidir.

    -Devir işlemini müşteri kabul etmez ise iade isteyebilir mi?
    Sözleşme şartlarında devir hükümlerine yer verilmediği takdirde devir hakkı bulunmayan firmanın iade ve tazmin yükümlülükleri doğacaktır.

    -Hosting firmasını koruyan bir yasa var mı?
    Kanun hosting firmasını değil karşılıklı tarafları korumaktadır.