Merhabalar, kasanın önünde egzoz fanları var, 3 adet. En alttaki fan tıkır tıkır ses yapıyor ve bir türlü çözemedim. Tek o fanı kablodan vs. durduramıyorum, tüm fanları da tabii ki durdurmak istemiyorum. Şuan fan ile uğraşacak zamanım olmadığı için değiştirmeye de gidemiyorum. Fanın pervanesini söksem, fanın motoruna zarar gelir diyorlar doğru mudur?
Ayrıca tıkır tıkır gelen ses parmağımla fanı durdurup tekrardan bırakınca falan biraz bastırınca vs. durabiliyor bazen, dönmeye devam edince tekrar başlıyor sese sanırım dengesizlik var. Bunun için de öneriniz varsa, sorunu çözebilirsem çok daha iyi olur, teşekkürler.
Fanın Pervanesini Söksem Ne Olur?
8
●218
- 16-08-2025, 17:22:58Hocam bir yağlayıp deneyeyim o zaman, baktım olmuyor pervaneyi çıkartırım. Motordan geliyorsa hala devam ederse de bir çözüm bulurum artık. Bilgisayar daha birkaç aylık çünkü, eski de değil.İbrahimH adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 16-08-2025, 17:27:03Her fanın güç kablosu ayrı ise sorun olan fanı devre dışı bırakabilirsiniz. Bu sayede fanın pervanelerini de sökmek durumunda kalmazsanız.
- 16-08-2025, 17:34:47Değil maalesef hocam, birini sökünce gidiyor hepsi. Pervaneyi söktüm en kısa yol buydu yoksa sesten delirecektimtuzlatuning adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 16-08-2025, 17:38:41Hocam her tarafına baktım, kablolar yerleştirilmiş her tarafı kapatılmış, arkadan falan geçirilmiş kablolar. Yani bir sürü iş bulmaya takip etmeye çalışsam fanı.WebKadir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 16-08-2025, 17:42:16bende bu şekildeydi damperli cam değil de diğer arka kapağı açtım molex adında bu kablolarla 3 fan arka arkaya bağlanmıştı ikisini söktüm şimdi çok daha iyi. tek fan yetiyor zaten 12v olduğu için tabi sizinki nasıl bilmiyorum ama.broqee adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle

- 16-08-2025, 20:12:41pervanenin içine sakın WD40 yağ sıkmayın. O yağ aslında pas sökücü/yağlayıcı. Pas sökmek için asidik bileşik kullanıyor ki kılavuzunda da belirtildiği üzere bakır, alüminyum gibi metallerde kullanılamaz. Bakırlı devre bileşenelerine zarar verir. vazelin benzeri yoğun kıvamlı tüp gress yağları var. Pervanenin miline ve milin pervane tarafındaki latik kısmına (ki zamanla lastiğin kayganlığı gidiyor. genelde ses sorunu buradaki sürtmeden kaynaklanır) azıcık sürün. çok ince tabaka olması yeterli. Genellikle bu şekilde ses sorunları farkedilir ölçüde düzeliyor.
