Öngörü odaklı bakarsak elbet, tabii belki ama belki fiyatlar bir tık artabilir. Ancak bununla beraber yapılanması, kalitesi ve bilhassa proje bitirme tarafı da bir hayli (bir tık değil) artacaktır; ki artıyor. Astra’ya bakınca durum ortada: mükemmel bir çıkarım ve işlem gücü. Onun dışında şu anda herkesin dilinde “başlangıç” kelimesi söz konusu. Bu durum keza yapay zekâ firmalarının ve şahsiyetlerin dillerinde de böyle; aynı hâl ve durum geçerli.
Bunun dışında robotlar, Dünya’nın sonu ya da işgal durumlarından söz ediliyor. Gelişmesi bilhassa sınıra gelmiş bir yapı için bu durumların konuşulması aşırı absürt kaçardı zannımca arkadaşlar. Bu yüzden “yapay zekâ artık bitti, balon patlayacak” falan filan basit bir görüş himayesinde ve hikâyesinden ibaret. Daha ne gördük ki, diyorum sadece. Ve bunu demem aslında genele bakınca gayet olağan ve makul. 👌
Yapay Zeka Bir Balondur.
101
●5.174
- 24-09-2026, 19:59:29Evet bazı yönlerden haklısın fakat bazı şirketler balon gibi patlayıp çakılacak, süreci düzgün yönetenler tekel olacak. Birkaç yıl içinde ne seviyeye geldiğini hepimiz biliyoruz, donanım kısmında da buna uygun çözümler zamanla üretilecektir.
Yazılımcılarda yapay zeka kullanıyor artık, süreci hızlandıran bir araçtan başka bir şey değil.Aras21 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle - 24-09-2026, 20:48:02Yazılımcı aynı kesimi hayal ettiğimizi düşünmüyorum. Anthropic bünyesinde de sizin hayal ettiğiniz kişileri çalıştırdığını da düşünmüyorum.Aras21 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hatta şöyle diyeyim; AI ile kodlamanın geldiği noktayı görüpte buna itiraz eden zaten yazılımcı değildi hiçte olmadı. İnsanların işlerinin birçoğu zaten düşük seviyeydi ve şimdi kendileri rahatlıkla yapabiliyor(Ne yaptığını bilmese bile AI gayette güzel izah ediyor). - 24-09-2026, 20:57:42Başlık ve ilk cümle anlamsız olmuş. Yapay zeka balon değil. Bir şeyin balon olması için fayda sağlamıyor ancak popüler kültürde aşırı hype olması gerekir. Yapay zeka için bunu demek komik olurdu. Mesela NFT olayı balondu.
Ama yapay zeka maliyet açısından günümüz konjonktüründe sürdürülebilir yapıda değil denebilir. Faydasız değil ama bu tarz teknolojilerin kullanımı yaygınlaşması için maalesef ki bir süre zarar ederek kullanıcılar bağımlı hale getirilmesi gerekiyor. bakınız whatsapp, veya instagram. Ya da facebook. Ya da youtube? Bu hizmetler açıldığı günlerde reklam politikası var mıydı? - 24-09-2026, 21:54:56Konuya göz gezdirdim maliyetin artacağını neden düşünüyorsunuz maliyetler şuan artıyor çünkü teknoloji daha çok yeni ve bugüne kadar çipler yapay zeka için değil bireysel kullanım için üretilmişti bu şirketler kendi çiplerini üretmek için çalışıyor diğer şirketlerde yapay zeka şirketleri için daha gelişmiş çipler üretiyor gelişim sağlandıkça maliyetide düşecekerdemozturk52 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 24-09-2026, 22:37:27Öncelikle yapay zekayı sorgulamana itirazım yok. Maliyetini, şirketlerin zararını, yatırımcı parasının nereye gittiğini elbette konuşalım. Ama “Matematik ortada” diyorsan ortaya koyduğun iddiaların da verilerle uyuşması gerekiyor.
“Maliyetler düşmeyecek” diyorsun. Stanford’ın 2025 AI Index raporuna göre, MMLU testinde GPT-3.5 seviyesinde performans sağlayan bir modelin kullanım fiyatı, Kasım 2022 ile Ekim 2024 arasında milyon token başına 20 dolardan 0,07 dolara gerilemiş. Yaklaşık 280 kat düşüş. Bu, bütün modellerin her işi 280 kat ucuza yaptığı anlamına gelmiyor. Ama “Bu seviyedeki hizmet ucuzlayamaz” iddiasının karşısında ölçülmüş bir örnek var.
Burada bir ayrımı da açık yapalım: Kullanıcıya sunulan fiyatın düşmesi, şirketin kâr ettiğini kanıtlamaz. Sübvansiyon olabilir. Fakat bundan “Maliyet düşmesi teknik olarak mümkün değil” sonucu da çıkmaz. Aynı Stanford raporu, incelenen yapay zeka donanımlarında hesaplama başına maliyetin yıllık yaklaşık yüzde 30 düştüğünü, enerji verimliliğinin ise yüzde 40 arttığını bildiriyor. Bunlar geleceğe verilmiş sözler değil, raporun incelediği dönemin bulguları.
RAM fiyatına gelince. Hangi ürünün, hangi tarihte, hangi satıcıdaki fiyatını karşılaştırdığını göstermeden “64 GB RAM yedi kat arttı” iddiasını doğrulayamıyoruz. Aynı ürünün gerçekten yedi kat arttığını kabul etsek bile bundan bütün yapay zeka hizmetlerinin aynı oranda pahalanacağı sonucu çıkmaz. Belleğin satış fiyatıyla tamamlanan iş başına hesaplama maliyeti aynı şey değil.
“Herkes zarar ediyor, kârlı kimse yok” diyorsun. Microsoft’un 2025 mali yılı net kârı 101,8 milyar dolar. Bu rakam Microsoft’un yapay zeka hizmetlerinin tek başına kârlı olduğunu göstermez; şirketin başka büyük gelir kaynakları var. Ama o zaman sen de bütün ekosistemi “Kimse para kazanmıyor” diye anlatamazsın. Şirketin toplam kârıyla belirli bir ürünün kârlılığını ayrı ayrı konuşmamız gerekiyor.
“İnsan maliyetini geçiyor” meselesinde de hangi işten bahsettiğimiz önemli. NBER’da yayımlanan müşteri destek araştırmasının ilk bulgularında, yapay zeka desteği kullanan çalışanların saat başına çözdüğü sorun sayısında ortalama yaklaşık yüzde 14 artış görülüyor. Bu, her şirketin kesin tasarruf edeceği anlamına gelmez. Ama ölçülebilir bir ekonomik fayda bulunmadığını söylemeyi de zorlaştırır.
Üstelik ters yöndeki veriyi de saklamayalım. METR’ın 2025 başındaki araçlarla yaptığı çalışmada, kendi projelerinde çalışan 16 deneyimli yazılımcı, yapay zeka kullanabildiklerinde işleri ortalama yüzde 19 daha uzun sürede tamamladı. Demek ki “Her işi hızlandırır” da yanlış bir genelleme. Sonuç; işe, kullanıcıya ve kullanılan araca bağlı. Bir araştırmadan bütün mesleklere hüküm çıkaramazsın.
Starlink örneği ise yapay zekanın maliyet hesabının yerine geçmez. Uydu internetinin abonelik fiyatından bir dil modelinin gelecekteki işlem maliyetini hesaplayamazsın. İkisinde de teknoloji kullanılması, aynı ekonomik yapıya sahip oldukları anlamına gelmiyor.
Gelelim “En düşük paket 5 bin dolar olacak, kaçınılmaz” kısmına. Hangi kullanım limitiyle, hangi modelle, kaç kullanıcı üzerinden hesapladın? Eğitim giderini nasıl dağıttın? İşlem başına maliyeti ne aldın? Bunlar yoksa 5 bin dolar matematiksel sonuç değil, tahmin.
Yapay zeka yatırımlarında balon olabilir. Bazı şirketler batabilir. Fiyatlar artabilir, kullanım limitleri daralabilir. Bunların hiçbirini imkânsız görmüyorum. Ama buradan “Teknolojinin kendisi balondur, maliyetler asla düşmez” sonucuna atlamak, elindeki verinin söylemediği şeyi söylemek olur.
“Bir yolunu bulurlar” kanıt değil, haklısın. Ama “Asla bir yolunu bulamazlar” da kanıt değil.
Matematik konuşacaksak, yalnızca görüşümüze uyan rakamları değil, görüşümüzü zorlayan rakamları da masaya koyacağız. - 24-09-2026, 23:01:19Bu dediğiniz maliyetlerin aynısı bitcoin çıktığında ekran kartı fiyatları arttığını görmüştük ama kısa sürede o dalga bitti. Kısaca yapay zeka bitmez fiyatlar artsa bile bitcoin gibi patlamaz. Çünkü insanlar bitcoin gibi oturduğu yerden para kazanmıyor bununla kendini geliştirerek kazanıyor. Sonunda da kasa kazanmıyor
- 24-09-2026, 23:02:33Tıpki metaverse gibi bir anda silinmez belki ama evet bu zamanlar da gelecek ve geçecek.
O kadar tiksindim ki rastgele bir radyoda bile yz şarkısı duymaktan, dışarda dükkanların astığı afişlerin yz ile hazırlanmış *** gibi bir tasarım olmasından, herhangi bir siteye girdiğim an gözümü kanatan o kabak gibi yz belirtilerinden..
Renkler vardı bir zamanlar

