Merhaba arkadaşlar.WordPress tema yapımı hakkında makaleler yazmak istiyorum.Bu konuda doğru düzgün kaynak,acı ama gerçek,kimse bildiklerini paylaşmıyor.Daha önceden cudjex.com blogumda yazmıştım bişeyler.Şimdi dönüp o yazılara baktığımda,ne kadar acemi ve bilgisiz olduğumu görüyorum.Sanırım şuanki bilgimle WordPress tema konusunda,harikulade bir türkçe kaynak oluşturabilirim.

Peki biz neler yapıcaz kısaca bahsedeyim,öncelikle ufak bi taarım çizecez(o aşamayı anlatmayacağım),sonra bunu CSS’e entegre edicez ve son olarak da WordPress ile etkileşime sokacağız,yani entegre etmiş olacağız.Bu süre zarfında PSD to WP diye tabir edilen işlemi,harfi harfine kavramış olacaksınız.
Ayrıca dersleri yazılı olarak anlatacağım.
Neler Gerekir?
WordPress tema yaparken lazım olan programlar aşağıdadır.Bu programlara birçok alternatif vardır.
  • Bir adet WordPress kurulu site(temayı önizleyebilmek için localhost veya deneme.siteniz.com gibi birşey yeterlidir.Easyphp yi buradan indirebilirsiniz.)
  • Kodları düzenlemek için NotePad++ benzeri bir program(Buradan indirebilirsiz.)
  • Tema entegre ederken,parçalarken,Photoshop’u da kullanacaksınız.En azından tasarım PS’da çizildiyse.
  • Orta derecede CSS,yarım yamalak PHP ve orta derecede WordPress fonksiyonlarını bilseniz yeter.
Nasıl Yapılır? Mantık Nedir?

Şuna eminim ki,bu işe merak salan herkesin kafasında soru işareti oluşturan yerlerin en başında tema parçalama işlemi geliyordur.Tema parçalamanın mantığı şudur,eğer siz bir tema yapıyorsanız onu daha kullanılabilir bir hale getirmek için sadeleştirirsiniz.WordPress de bunu yapıyor.Temayı üst,alt,sol,sag vs diye parçalıyor,hatta istediğiniz kadar.Böylece tema parçalanmış olunca,yani bölümlere ayrılmış da diyebiliriz,hem spesifik sayfalar için düzenlenmeyi kolaylaştırıyor,hem de kod kalabalığını önlemiş oluyor.
Aşağıda adımları kabaca,sırası ile yazdım.
  • Tema çizilir
  • CSS dökülür
  • WP entegre edilir
    • Üst kısımdan(header.php) başlanır
    • İçerik kısımları yapılır(index,archive,tag,single vb)
    • Yan menü oluşturulur,harici bileşenler eklenir
    • Alt kısım(footer.php) de entegre edilerek iş bitmiş olur
Bu kadar arkadaşlar,yakında başlayacağım derslere.Bu öneri ve ilk adım konusudur..Bir sonraki yazıda tema yapımına girmiş olurum.Varsa önerileriniz alabilirim.Ek olarak demek istediğim birşey daha var..
Ben burada üşenmeden tema yapımını anlatacağım..Ancak bazı arkadaşlar,değer bilmiyor,konuyu okuyor ve gidiyor.Ne yalan söyleyeyim benim tüm isteğim kaçıyor.Bu yüzden ben de ufak bir uyanıklık yaptım.
Yazının belli bir kısmını okuyabilmek için,maalesef yazıya yorum atmanız gerekecek,bakın üye de olun demiyorum sadece 1 yorum Görüşmek üzere
Kaynak : http://blog.ozergul.net/wordpress-tema-yapimi.html