Kafam iyice karıştı
Free versiyon bize pek bir hız katmıyor. Şimdi size bir site atacağım.
https://www.wrangler.com.tr/
Gördüğün en hızlı e-ticaret sitelerinden biri. Mncdn medianova firmasının hizmetini kullanıyor. Zamanında biz deneme yaptık bunlarda ama statik dosyaların js ve css ve html dosyaların cache edilmesi için çok para istiyorlar. Yani bu apayrı bir hizmet. Cloudflare'ın da free planında bunun olmadığını düşünüyorum bu nedenle.
Diğer firmanın hizmetini bilemiyorum, cloudflare dahili olarak otomatik cdn yapıyor çünkü cloudflare'nin çalışma prensibi zaten proxy ve cdn üzerine kurulu. Biz ayda 700 tb trafik kullanan statik içeriği çok yoğun sistemleri subdomaini cloudflare üzerinde ve free hesapta çalıştırıp kullanımı 40 tb seviyesine kadar düşürüyoruz yani statik içerikleri cloudflare tarafına cache ettirip cdn ile sunmuş oluyoruz, ziyaretçi hangi ülkedeyse cloudflare en yakın ülkeden bu içeriği daha düşük gecikme ile sunmuş oluyor. Cdn dediğimiz şey bu zaten.
Elbette her cdn yapısı aynı değildir, cloudflare'in free hesapta yaptığı cdn en basit cdn yapısıdır, üst paketlere geçerseniz daha gelişmiş cdn seçenekleri, resim sıkıştırma, tcp turbo, mirage, lazy load gibi özellikler aktif hale gelir. Bahsettiğiniz çok hızlı olan serviste bu tür özel hızlandırıcılar sıkıştırma teknolojileri ile cdn yaparak performansı arttırmakta. Çok daha üst paketlere geçerseniz özel optimize edilmiş daha düşük gecikmeye sahip bir network'e geçersiniz performans kat be kat artar.
Trendyol cloudflare enterprise paket kullanıyor mesela, bu kadar yoğun içeriğe statik içerik çeşitliliğine ve devasa anlık ziyaretçisine rağmen jet gibi çalışıyor.