Merhaba, bu sene yksye girip sonunda bir üniversiteye yerleşeceğim. Yurtdışına kalıcı olarak gitmeyi düşünüyorum. Başlangıç adımı olarakta Üniversite döneminde yapılan wat (work and travel) olduğunu duydum. Bazı sorularım var;
1-) Üniversitenin kaçıncı sınıfında wat yapabiliriz?
2-) Hangi bölümün wat şansı daha yüksek ya da okuduğumuz bölüm farkediyor mu?
3-) Gittiğimizde okuduğumuz bölüm ile ilgili mi işler yapıyoruz yoksa direk niteliksiz eleman işleri mi?
4-) Okuduğumuz bölüm veya oraya gittiğimizde bize verilen iş dışında ek iş yapabiliyor muyuz? (Örneğin yaklaşık 4-5 senedir grafik tasarım ile uğraşıyorum. Photoshop bilgim var. Orada bu işi de yapabilir miyim?)
5-) Work and travel yapmak için gerekli şartlar neler? En önemlisi ne düzeyde ingilizce gerekiyor?
6-) Toplamda kaç dolara maal oluyor. Türkiye de kredi çekip gitsek daha sonra da wat sürecinde kredimizi odeyip, hemde az da olsa + paraya çıkma şansımız var mı? Önerir misiniz?
7) Bunların dışında daha önce work and travel yapmış kişiler var ise genel bilgilendirme yaparsa çok sevinirim.
Work and Travel hakkında sorularım var.
7
●99
- 07-02-2021, 13:54:48
- 07-02-2021, 13:56:26Work and travel paralı bir program. Üniversite okuyan ve tekrar geri döneceğini kanıtlayabilen herkes gidebilir.
Maliyeti 2000-4000 USD - 07-02-2021, 14:06:10Gitmis biri olarak kisaca cevapliyim sizlere,
1-) Üniversitenin kaçıncı sınıfında wat yapabiliriz?
2 ve 3. siniflar en az soruna sahip fakat 1 ve 4. siniflarda bir tik sorun yasayanlar olabiliyor. Benim gittigim vakit ben 3.siniftim ve sorun yasamadim. Bir arkadasim 4.sinifta oldugu icin alinmadi ve ortalamasi vs benden yuksekti, program sonrasi ulkesine donmeme riski goruluyor bu gibi siniflarda ama istedigin sinifta sansini deneyebilirsin dogrudan bir yasak yok.
2-) Hangi bölümün wat şansı daha yüksek ya da okuduğumuz bölüm farkediyor mu?
Fark etmez, okul notlarin ve basarin onemli. Benim mulakatim sirasinda bir cocuk red aldi ortalamasi dusuk diye. Evet mulakatlar ozel bir odada vs yapilmiyor. Herkes duyuyor sizi, bankada gibi dusunun, gisenin orada ne konusursaniz duyuluyor, mulakatlarda o sekilde, camin oradaki kisi ile konusuyorsunuz ve arkanizda bir cok insan bekliyor sizin siranizin bitmesini.
3-) Gittiğimizde okuduğumuz bölüm ile ilgili mi işler yapıyoruz yoksa direk niteliksiz eleman işleri mi?
%99 vasifsiz isler. Ben Otelde calismaya gitmistim fakat teknik seviyem yeterli oldugu icin orada bir kac sirket ile gorusup freelance olarak is aldim. Otel sonrasi mesaiye kalmayarak, otelin verdigi paranin 3 4 katindan fazlasiyla freelance is aldim. Sende deneyebilirsin
4-) Okuduğumuz bölüm veya oraya gittiğimizde bize verilen iş dışında ek iş yapabiliyor muyuz? (Örneğin yaklaşık 4-5 senedir grafik tasarım ile uğraşıyorum. Photoshop bilgim var. Orada bu işi de yapabilir miyim?)
3.soruda da belirttim. Sirketler ile iletisime gecip yada platformlara kayit olarak ek isler alabilirsin. Eger bulursan ek isde yapabilirsin baska yerlerde.
5-) Work and travel yapmak için gerekli şartlar neler? En önemlisi ne düzeyde ingilizce gerekiyor?
Mulakati gececek kadar ingilizcen olsa gidersin fakat eger ingilizce seviyen orada calisip iletisim kurmaya yetmiyor ise cok zorlu surecler seni bekliyor olacaktir. Benim bir cok arkadasim mulakati sorunsuz gecti ingilizceleri ile ama is hayatinda cok yetersiz kaldi seviyeleri ve cok zorlu surecler yasadilar ozellikle ek is alamadilar o yuzden ingilizce seviyenizin iyi olmasini oneririm. Orada ingilizce ogrenemiyorsunuz, biliyorsaniz eger muazzam sekilde pratik yapiyorsunuz ama benim ingilizcem kotu diyip ogrenirim derseniz cok ama cok zor. Asil amacin pratik yapmak olmasini oneririm.
6-) Toplamda kaç dolara maal oluyor. Türkiye de kredi çekip gitsek daha sonra da wat sürecinde kredimizi odeyip, hemde az da olsa + paraya çıkma şansımız var mı? Önerir misiniz?
Harcadigini geri getiremezsin. 1 Kurus bile harcamasan belki kafa kafaya denk getirirsin. Eskisi gibi maaslar cok yuksek degil, eskiden katilimci az oldugu icin maaslar yuksekti fakat su an asiri derecede katilim oldugundan genelde eyaletlerin asgari ucretini veriyorlar her yerde. O yuzden geri getirmeniz zor.
7) Bunların dışında daha önce work and travel yapmış kişiler var ise genel bilgilendirme yaparsa çok sevinirim.
Ben yaptigimda cok sey ogrendim ve cok guzel vakit gecirdim. Fakat ingilizce seviyem iyiydi ve sorun yasamadim. Ozellikle amerikali arkadaslar yaptim ve onlarin her seyine dahil oldum. Onerim kesinlikle amerikali insanlarla takilin ve arkadas olun. - 07-02-2021, 14:12:16Teşekkür ederim. Maddi durumum çok iyi değil. Kredi sorusuna verdiğiniz cevaba göre ve wat fiyatlarını da düşünürsek sanırım bayağı bir para biriktirmem gerekecek. Artık Türkiye de hayat iyice zorlaşmaya başladı. Bu öğrencilerin hali ne olacak kimse düşünmüyor sanırım.CanHoroz adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 07-02-2021, 14:35:58CanHoroz adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam en azından aylık 1000 dolar kurtarma şansımız yok mu? Günde 10-12 saat çalışsak 3-4 bin dolar kazanabilir miyiz?
Bir de şahıs şirketi kurup kendi işimizi yapabilir miyiz 4 ayda
çok saçma oldu biliyorum ama merak ettim.
- 07-02-2021, 14:45:41Aylik 1000 dolar cok hayalcagataysahin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Kisaca matematik yapiyim sizlere;
Ortalama eyalatlerin asgari ucretleri 8-9 $ arasi saatlik.
(Benim gittigim otel saatlik 11$ veriyordu bize)
ortalama 40 saat civarinda calistiyorlar. Bazi yerlerde 38 lere bazi yerlerde 44lere vs cikabiliyor ama biz duz hesap yapalim 40 saat diyelim.
9*40=360$ haftalik. Genelde ev kiralari haftalik 125$ civarinda oluyor. 4 5 kisi ayni evde kaliyorsunuz hepiniz WAT ekibinden genelde.
Net kazanc = 235$ haftalik. Yemek yiyip yememek, gezip gezmemek sizin karariniz
Su bile almazsan eve,
Aylik kazancin = 940$ gibi bir ucret oluyor. (Ne yemek yedin ne su ictin ne baska bir sey 1kurus harcamazsan bu)
Gerisini siz hesaplayin ama sunu unutmayin, Gittiginiz yil para kazandiniz ama bunun odemeniz gereken vergisi var. Trye dondunuz ve Ocak/Subat ayi geldi. Yillik gelir vergisi hesaplatip odeme yapmaniz gerekiyor kazandiginiz paranin vergisini. Onu da odeyeceksiniz fakat detaylari aklimda degil ama benim odedigim vergiyi sizlere paylasiyim 175$ odedim. Bir cok arkadasim odemedi fakat ileride vize sureclerinde eger tekrar amerika gitmek isterseniz sorun oluyor diye feedbackler aldigimdan ben direkt odedim. Odememek sizin karariniz.
Sahip oldugunuz vize nedeni ile ne baska yerde calisabilirsiniz nede sirket acabilirsiniz. Tek goreviniz size sponsor olan sirkette calismak ve ulkenize donmek. Eger baska magazada vs calismak istiyorsaniz kacak calisacaksiniz ki genelde bu tur boglelerde kacak is veren cok oluyor egr buyuk sehirlere giderseniz. Ben freelance yaptigimdan oturu sorun olmadi ama magazada vs calismak farkli boyut.
Not:
Kucuk eyalet yada sehire gidiyim az masrafim olur diyen arkadaslara not, Ben de bu sekilde dusundum ve kucuk yer oldugu icin ek is bulamadi bizle gelenler. Ben dedigim gibi pc mi acip calistigimdan oturu bana sorun olmadi ama bu sekilde is yapabilecek durumda degilseniz, ek is bulmak icin EN BUYUK yerlere gidin.
2.not:
Buyuk eyalet ve sehirlere gittiginizde kiralarin 125$dan 200lere kadar cikabilecegini de unutmayin
- 07-02-2021, 14:49:14Çok teşekkür ederim hocam. Peki program bitiminde vergi iadesi alabiliyor muyuz ABD'den?CanHoroz adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 07-02-2021, 14:52:00Bu konu bizim zamanimizda cok soruldu ama tam detay hatirlamiyorum fakat vergi iadesinin artik olmadigini hatirliyorum. Benim gittigim sene kaldirildi diye aklimda kalmis. Zaten su anda WAT programini kapatmaya calisiyordu Trump. Baskanligi birakmadan once kapatti mi programi ne yapti emin degilim onu da bir kontrol edin. Fakat vergi iadesi alsaniz bile yil sonunda odeyeceginiz vergi her turlu odenmelicagataysahin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
çok saçma oldu biliyorum ama merak ettim.
Kisaca matematik yapiyim sizlere;