Japonya, özel ay görevinde başarı yakalayamadı
İniş, Ay’ın kuzeyinde yer alan Mare Frigoris bölgesine planlanmıştı. Ancak araçtan gelen telemetri verileri, inişten yaklaşık bir buçuk dakika önce kesildi. Verilerde yaşanan bu ani kopma, ekipman arızası ihtimalini gündeme getirirken inişin başarılı şekilde tamamlanamadığı kısa sürede netleşti.

Resilience, yaklaşık 2.3 metre yüksekliğinde ve 1.000 kilogram ağırlığında bir iniş aracıydı. Üzerinde beş farklı bilimsel ve teknolojik yük taşıyordu. Avrupa Uzay Ajansı tarafından geliştirilen “Tenacious” adlı mini keşif aracı, bu görevde Ay toprağından örnek toplamayı ve İsveçli sanatçı Mikael Gensberg’in minyatür bir sanat eserini yüzeye yerleştirmeyi amaçlıyordu. Ancak aracın çarpmasıyla bu hedefler gerçekleşemedi.
Ayrıca Tayvan’dan gönderilen derin uzay radyasyon ölçüm cihazı, Japonya’nın hidrojen-oksijen üretim teknolojisi modülü ve Malezya merkezli bir şirketin alg üretimi deneyi de Resilience’ın taşıdığı diğer yükler arasında yer alıyordu. Bu deneysel yükler, gelecekteki insanlı Ay görevleri için ön hazırlık niteliği taşıyordu.
ispace CEO’su Takeshi Hakamada, başarısız inişin ardından düzenlenen basın toplantısında, “Misyon 2’yi başarıyla tamamlamayı çok istiyorduk. Ancak ne yazık ki iniş yapılamadı,” açıklamasında bulundu. Şirket, tüm zorluklara rağmen uzay görevlerine devam edeceğini belirtiyor.
SDN