Merhabalar,
2 gün önce yaşanan sel felaketinden sonra bizim yanımızda bulunan bodrum kattaki bir iş yerinin bir yerinden bizim binanın asansörü komple su basmış malum çalışmıyordu ve itfaiyeyi aradık geldiler. suyu tahliye ettiler 30 dakika boyunca sonucunda bir tutanak tutulmadı ve gittiler. komple kabin dahil bozulduğunu düşünüyorum. ne yapmamız gerekiyor?
(Asansörün garantisi var)
Asansör e sel bastı
6
●264
- 16-10-2026, 18:34:16Muhtemelen garanti kapsamı dışındadır. Ancak asansör boşluğuna suyun yukarıdan mı, yoksa binanın temelinden mi sızdığını kesin olarak tespit etmek gerekir. Eğer su temelden geliyorsa, sadece tahliye yapmak geçici bir çözümdür; çünkü o çukur her seferinde yeniden dolacaktır.
Bizim binada da benzer bir temel su sızıntısı problemi yaşamıştık. Tüm daireler masrafa katılarak ortaklaşa bir kuyu kazdırdık. Şimdi temeldeki su, özel bir drenaj sistemiyle üç ayrı boru aracılığıyla dışarıya tahliye ediliyor. Sistem, yağışlı dönemler boyunca aralıksız 7/24 çalışıyor. - 16-10-2026, 18:35:02geçmiş olsun. garantisi varsa hiç vakit kaybetmeden yetkili servisi çağırın, su basan asansörde kartlar ve elektrik aksamı zarar görmüş olabilir, kurudu sanıp çalıştırmayın.
itfaiyeden tutanak alamadıysanız servisten detaylı arıza raporu alın, garanti süreci için lazım olur.
bir de suyun nereden geldiğini buldurun, yukarıdan mı temelden mi. temelden geliyorsa kuyu dibine tahliye pompası ve su sensörü taktırın, yoksa her yağmurda aynısı yaşanır. - 16-10-2026, 18:35:37Çok geçmiş olsun
Gemini;
Elektrik ve Güvenlik Uyarısı
Asansörün ana şalterlerini kapalı tutun. Sistemin tamamen kuruduğundan emin olana kadar kesinlikle güç vermeyin veya asansörü çalıştırmayı denemeyin.
1
İtfaiye Raporunu Alın
Kritik Belge
İtfaiye ekipleri olay yerinde matbu tutanak bırakmaz, müdahale raporunu kendi sistemlerine işlerler. Bina yöneticisinin en yakın İBB İtfaiye grup amirliğine giderek resmi "İtfaiye Olay Raporu" (Su Baskını Raporu) talep etmesi gerekir. Bu belge sigorta ve hukuki süreçler için zorunludur.
2
Durumu Belgeleyin
10 dakika
Suyu basan yan iş yerindeki sızıntı kaynağını, asansör kuyusundaki su izlerini, kabini ve elektronik panoları detaylıca fotoğraflayıp video kaydına alın.
3
Yetkili Servisi Çağırın
Hasar Tespiti
Garantisi devam etse dahi "su baskını" ve "dış kaynaklı hasarlar" firmalar tarafından genellikle garanti dışı (kullanıcı hatası/mücbir sebep) sayılır. Ancak servisin gelip hangi parçaların (anakart, kabin, motor) değişmesi gerektiğini belirten resmi bir "Hasar Tespit Tutanağı" ve maliyet faturası hazırlaması şarttır.
4
Zararı Komşu İş Yerine Yansıtın
Hukuki Süreç
Su, yan taraftaki iş yerinin kusuru veya altyapısından kaynaklandığı için oluşan maddi zararın sorumluluğu onlara aittir. Servisten alınan maliyet dökümü ve itfaiye raporu ile komşu iş yerine başvurun. Ödemeyi reddederlerse, bina ortak alan sigortanız (varsa) üzerinden işlem başlatın veya Sulh Hukuk Mahkemesi aracılığıyla acil "delil ve hasar tespiti" yaptırarak yasal takip başlatın. - 16-10-2026, 18:46:09Marzencorp adlı üyeden alıntı: mesajı görüntülejonuisw adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüleYanıtlar için teşekkürler. Asansör servisini aradık arıza tespit raporu çıkartmak için.deseplikon adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 16-10-2026, 18:47:35Hocam su yukarıdan mı yoksa temelden mi geliyor buna da baktırın, temelden geliyorsa fark edilmez birikir, patates kızartmasına döner asansörün içindekilerfortext adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 16-10-2026, 18:51:00Bu gibi sel baskınlarında “ suyu “ dava etmek gerekir, hayır neden insanların yaşadığı yerden akarsın ????
hocam insan oğlu beton ile kapatmış her yeri , şimdi ne ileriii ne geriii