• 07-04-2025, 06:07:00
    #1
    Yanlışlıkla .dev uzantılı bir siteye girdim, ne olduğu belirsiz +18 gif içerikler vardı ve sekme kapatılmıyordu.

    Bildirimler açılsın mı uyarısı geldi, 1 adet ekranda dönen gif daha açıldı, ve bilgisayara 2 adet gif indirdi. (Gifler .gif uzantılıydı açıp bakmadan sildim, geri dönüşümden de sildim)
    Bununla beraber herhangi bir şey indirmemiş herhalde chrome indirilenlerden kontrol ettim, şimdi sorum şu 1.1mb olan 2 giften bilgisayara herhangi bir virüs bulaşır mı?

    Bu olaydan hemen sonra Avast indirdim kodu vardı zaten, tam virüs taraması yaptım bir şey çıkmadı, Advanced System Care ile de tarattım bir şey çıkmadı. Siiteye girdiğim IP adresim orijinal adresimdi bu IP adresinden bir şey yapabilir mi?
    Bence troll için yapılmış bir siteydi çok yüksek bir ses çıktı açtığımda
  • 07-04-2025, 06:08:11
    #2
    sanmiyorum, konu takip
  • 07-04-2025, 07:35:51
    #3
    Hocam risk hep var fakat emin olmak için malwarebytes programını tavsiye ederim. Ben lisanslı halini sürekli olarak kullanırım.
  • 07-04-2025, 08:32:30
    #4
    İzninizle konu takip.
  • 07-04-2025, 09:35:06
    #5
    Fudlamak dediğimiz bir tabir var fully undetectable, yani antivirüsler onun rat, virüs, ransomware olduğunu algılayamaz. Siteyi pmden gönderirseniz müsait bir vakitte sanalda çalıştırır bakarım yani çok bir sıkıntı olucağını düşünmüyorum da gene de içiniz rahat etsin.
  • 07-04-2025, 09:38:07
    #6
    Eskiden işletim sisteminde resim görüntüleyici güvenlik açığı bulunuyordu, belli/bir tür resim uzantısıyla bu açık kullanılarak sistem etkileniyordu. Fakat günümüzde işletim sistemleri çok gelişti, sürekli güvenlik güncellemesi alıyor. Windows 11 gibi yeni nesil bir işletim sistemi kullanıyorsanız bu açıkların artık mümkün olmayacağını tahmin edebiliriz. Ayrıca enfekte edilmiş kötü yazılımın çalışması için .gif uzantılı dosyaları görüntüleyicide açmanız gerekir, siz açmamışsınız. Otomatik arka planda yürütme de yoksa büyük ihtimalle bir sorun olmayacak.

    Diğer soru için de: IP adresinden sorgu yapılıp bazı bilgilere erişmek mümkün. Eğer bir virüs çalışırsa, zaten indirdiği yazılım belirlenen sunucuya gerekli bilgileri gönderir ve bunların arasında IP adresiniz olabilir. Sitenin alıp almaması pek bir şey değiştirmez. Ayrıca dış ağ IP adresi (yani internette gezindiğimiz ve insanların IP adresi diye belirttiği asıl adres) değiştirilebiliyor, araştırabilirsiniz.
  • 07-04-2025, 10:04:19
    #7
    macdown adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Fudlamak dediğimiz bir tabir var fully undetectable, yani antivirüsler onun rat, virüs, ransomware olduğunu algılayamaz. Siteyi pmden gönderirseniz müsait bir vakitte sanalda çalıştırır bakarım yani çok bir sıkıntı olucağını düşünmüyorum da gene de içiniz rahat etsin.
    Hocam son 1 saatin tüm tarama verilerini sildiğim için site de kayboldu, tollüne yapıldığını düşünüyorum +18 içerikler vardı sitede ve girdiğimde çok yüksek bir çığlık sesi duydum, sitenin /sonrası uzantısında müzik ekolayzırı gibi bir şey hareket ediyordu.
    İki defa girdim siteye ilk başta direk indirilen öğeleri sildim, 2. girdiğimde ise indirilen öğrelerin uzantısına bakmak için girdim, özelliklerde (.gif) uzantısı yazıyordu, indirilen iki dosya da 1.1mb'dı, ama hiçbir şekilde açmadım.

    Avast ile tüm pc taradım, Kaspersky ile tüm pc taradım, Advanced ile tüm pc taradım.
    Format atmayı düşünmüyordum ama yazdığınız "Fudlamak" olayı huylandırdı biraz.


    NOT: zip vb. öğeler indirilmemişti, görev yöneticisinde anormal bir uygulama açık değildi.
    2 tane troll 1.1mb'lık gif için format atmak gerekli mi sizce ve formatı attıktan sonra kesin geçecek mi?
  • 07-04-2025, 11:31:35
    #8
    İndirdiğiniz iki küçük GIF dosyasından virüs kapma ihtimaliniz çok düşük. Bilgisayarınızda güncel bir antivirüsün de bir şey bulmamış olması iyiye işaret. Bu noktada ek bir kapsamlı taramayla içiniz rahat edebilir. IP adresi mevzusu ise her siteye girdiğinizde zaten olan bir durum; endişe edeceğiniz bir şey yok. Tarayıcı bildirim ayarlarınızı da kontrol edip istenmeyen izin varsa devre dışı bırakarak kullanmaya devam edebilirsiniz.
  • 07-04-2025, 13:10:35
    #9
    BartogGM adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Hocam risk hep var fakat emin olmak için malwarebytes programını tavsiye ederim. Ben lisanslı halini sürekli olarak kullanırım.
    yıllık mı ödüyorsunuz ömür boyu mu yada aldığınız güvenilir biryer varsa paylaşırmısınız ?