Meselenin haram ile helal ile alakası yok dostum. Herkes bir şekilde hayatının devamını sağlamak için para kazanmak zorunda. Kapitalizm ha bire "sen, sen, sen" diye insanların zihnini iğdiş ediyor. "Gemisini kurtaran kaptan, yemeyenin malını yerler, acıma yetime döner koyar ..." vb pek çok söylem var, bunların hepsi bireyci, bencil liberal ideolojinin çıktıları.
En fakir ile en zengin arasındaki uçurum git gide açılıyor. Milyonlarca insan "dürüst" çalışarak hayatta kalmayı beceremiyor, çünkü kapitalizm onlara öyle bir hayat sunmuyor. "Kurtlar sofrası" diyerek başkalarının sırtından geçinmeyi, başkalarının emeğini çalmayı, kısa yoldan çok kazanmayı öğütlüyor kapitalizm.
Bir insan normal çalışarak ihtiyaçlarınnı karşılayamayacağına kanaat getirdiğinde her türlü pisliği yapabilir, bunu sistem öğütlüyor.
Tabii sitem bunu idolojik olarak dayatıyor diye herkes hırsız olmuyor. Aile terbiyesi, siyasi ve ideolojik aidiyetler, ahlak kuralları vs vs belli oranda frenliyor bu köşe dönmeci zihniyeti. Ama neoliberal dönemde o fren de tutmamaya başlıyor artık.
haram helalden tatlımı
43
●1.800
- 04-03-2023, 01:51:21
- 04-03-2023, 01:54:57burda yazılım ile ugraşıp para kazanan biridemi aç susuz sefalet içinde başkasının ekmegini çalacak kadarkarikaturname adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 04-03-2023, 02:53:35Onun derdi kolay para kazanmaktır hocam.gunay26 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 04-03-2023, 02:55:24diyecek çok şey varda lakin kişide onur gurur olmayınca nafilekarikaturname adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 04-03-2023, 09:40:15Olay helal haram değil boşuna yorum yapıyorsunuz.
https://www.r10.net/sikayetim-var/ bu kategori böyle konular açmayın diye var. - 04-03-2023, 12:58:16Haram çok genel bir kavram. kime göre, neye göre haram ? örneğin faiz hara mı diye sorarsan belki sana göre haram. ama bankanın aylarca parasını bekleterek deliler gibi zarara soktuğu benim gibi birisi için faiz sadece benden çalınmış ve gaspedilmiş olanın geri alınışı. naşkasının hakkı konusu da duruma bağlı. örneğin benim zamanında iyilik yaptığım bir arkadaşım bana devlette bir pozisyon öneriyor. ben de zamanındaki iyiliğin karşığında bu pozisyonu kabul ediyorum. şimdi... bu sana göre haram ama bana göre tahsilat. arkadaşıma göre de bir geri ödeme çeşidi.
"başkasının hakkı" kavramı çok muğlak. yine faiz üzerinden gideyim. faiz haram çünkü çaba sarfetmeden bir başkasının üzerinden para kazanmak doğru değil. oysa kira haram değil çünkü bir ev sözkonusu. faiz haram çünkü paraya ihtiyacı olan birisine göz göre göre borç verip ona faiz işletim o zavallının canına okumak doğru değil. oysa bugün böyle mi.... örneğin ben bankaya gidip bana para ver demiyorum, banka bana gelip "paranı bana versene, sana karşılığında faiz veririm" diyor. şimdi bu haram mı ? yoksa haram sadece ihtiyaç sahibine kredi veren bankanın yaptığımıdır ? zaten bu işler bu kadar muğlak olduğu için tüm İslam alemi farklı isimler altında faizle yaşıyor.
aile çevreni işe yerleştirip nepotizm yapmak haram ama "iyilik yapmaya kendi akrabalarınızdan başlayınız" denmiyor mu ? bu durumda mülkatta torpille seçilen kuzen haram mı yemiştir ? bir başkasının hakkını mı almıştır ? yoksa kitapta yazılanlara uyulduğu için ortada bir sorun yok mudur....
insanın karakterini satması da genel bir kavram. benim için doğru olan senin için yanlış olabilir. ben doğru bildiğimi savunurken sen benim kişiliğimi sattığımı düşünebilirsin. sen kendi doğru ve kutsal bildiğin yolda ilerlerken ben seni değersiz ve bilinçsiz olarak görebilirim. bakış açısı herşeydir. kim ne konuda karakterini nasıl satmış, önemli olan budur. bu olayların her biri kendisine özgü durumlar içerir ve ayrı ayrı değerlendirilebilir. sen hangi kişilik satığından bahsediyorsun ?
mesela malum müteahitler... zannediyormusun ki onlar haram yediklerini düşünüyorlar ? hakettikleri şeyi aldıklarına inanıyorlar. ya cahil cüheyla oldukları halde koltuklarda oturanların "aaa tüh bak başkasının hakkını yedik" dediklerini... onlar da hakettiklerini düşünüyor. durduğun yer ve bakış açın değiltikçe bu bahsettiğin konular da değişir.
pekiyi, sana başka bir örnek daha. bu muteahitler yol yaptı, deprem oldu, sel oldu, yollar yıkıldı. üzülüyorlar mı ? hayır... vah vah diyorlar mı ? hayır. neden ? çünkü diyor ki "bu kadar paraya bu kadar iş. ben işi ustabaşına verdim, düzgün yapsaymış". sorumluluk duyduğunu veya uykularının kaçtığını mı zannediyosun ? yanılıyorsun....
vicdan fakirlerin yüküdür. din kuralları ve inanç nanka hesabın büyüdükçe esnekleşir, eğilir bükülür.
kaç yaşında arkadaşlar var burada bilemiyorum. benden daha gençsinizdir diye düşünüyorum. hayata bu bakış açısından bakmazsanız sizi yer bitiirirler.
benden söylemesi...
ha tabii bir de bu yazdığım durumun teknik adı var: yozlaşma....
sevgiler... - 04-03-2023, 20:25:06Konuya farklı bir bakış açısı getirmek amacıyla yazıyorum. Benim için helal haram diye bir kavram yok. Ancak hak, adalet, vicdan, merhamet gibi kavramlar var ve bunlar başkalarının hakkına girmemi engelliyor. Suçu şeytana atma keyfiyetim de yok. Suç işlemişsem işlemişimdir. Cezama razıyım. Tövbe vb... de benim için mümkün değil. Zararı tazmin etmeden olmaz. Birisine para yardımı yapma veya cami, kilise vb... dini binalar yapma da suçumu hafifletmez. Yani sorumluyu asla başka yerde aramam.