• 02-11-2021, 11:49:14
    #1
    Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.
    Arkadaşlar bir aramızda bir avukat yada benzeri mesleği olan var mı? Boşanma konusunda bir sorum olacak.

    Bir yakınım Abla diyelim, bir çocuğu vardı ve ikinci evliliğini yaptı. Yaklaşık 5 yıl geçti ve ikinci evliliğinden de bir çocuğu oldu. Ancak kocası kumar belasına daldı ve bütün çalıştığı parayı kumara veriyor ve evine maddi olarak neredeyse hiç destek olmuyor. Hatta çocuğun bezi yokken bez parasını bile kumarda kaybedip Ablayı ve çocuğunu sefil durumda bırakıyor. Bu durum son bir aydır daha da abartılı bir hale gelmiş ve Ablaya seni istemiyorum artık al çocuğunu evi terket demiş. Hatta istersen "anlaşmalı" boşanalım bile demiş. Ablada zaten boşanmak istiyor ancak anlaşmalı olayını kabul etmiyor.

    Abla şuanda küçük çocuğu ve bazı sağlık problemleri olduğu için dışarda uzun süre çalışamıyor yani tek başına maddi geliri yok. Oğlu askerden önce çalışıyordu ve bu konuda Ablaya destek oluyordu. Evi terketme ve boşanma konusunda adım atabilmesi için oğlunun askerden gelmesi ve çalışarak maddi gelir sağlaması gerekiyor buda yaklaşık 4 ay kadar sürecek.

    Şuanda istanbulda ikamet ediyorlar ve oturdukları ev adamın annesinin üzerine, adamın üstüne bir mal varlığı yok bilerek almıyor.

    Sorum şudur, bilmediğim için soruyorum; boşanma sürecini şimdi başlatırsa devlet bu durumdan kaynaklı olarak oğlu askerden gelene kadar ufak çocuğu ile beraber ona kadın koruma evleri gibi yerlerde oturmasına izin verebilir mi. Yasal olarak ne gibi haklara sahip olabilir? Adam bazen sigortalı bazen sigortasız çalışıyor bu durumda ufak çocuğu için nafaka alabilir mi?

    Aramızda bu konu hakkında bilgisi olan varsa hak konusunda bildiklerini paylaşabilirse sevinirim.
  • 02-11-2021, 11:58:19
    #2
    Oncelikle gecmis olsun. Askerde cocugu olmasa da nafaka alir ancak sigortasiz calisiyorsa cok birsey alamaz. Ancak oturduklari evin taksidini ya da parasinin bir kismini tanik disinda dekont,uygulamadan para gonderimi ya da baska resmi delille ispat ederse ve ev evlilik icinde alinmissa alir yarisini.sonradan almamissa nafaka ya zenginlesme oraninda etkisi olur.yani geliri var kirasi yok nafaka artirilsin diye.bir yere yerlestirme gibi devletin hizmeti yok.kadin siginma evleri var ama onlarda kapasitenin cok ustunde.ailesi varsa yardim istemesi daha mantikli.bosanma surecinde de hakim tedbir nafakasi verir ancak Miktar sigortasiz oldugu ici yuksek olmaz
  • 02-11-2021, 11:58:58
    #3
    "Şuanda istanbulda ikamet ediyorlar ve oturdukları ev adamın annesinin üzerine, adamın üstüne bir mal varlığı yok bilerek almıyor. "

    Adamın çocuğu olduğu için anneannesinin üstünde ev olduğu için başka vasi yoksa bildiğim kadarıyla oğluna yani ondan da ablanın çocuğuna kalacak ilerde. Şuanki durumu hakkında bir fikrim yok hocam inşallah bi yolu tez zamanda bulunur Allah ıslah etsin böyle insanları
  • 02-11-2021, 12:09:26
    #4
    Öncelikle konuyu tek taraftan dinleyerek yorum yapmak yanlış olur (diğer tarafı da dinleyecek mahkeme), zaten biz de adli bir süreç işletmiyoruz burada. konuya gelecek olursak.

    Adamın üstüne birşey olmaması, onun olmadığı anlamına gelmiyor, kira sözleşmesi soracak mahkeme, eğer kira sözleşmesi yoksa niye burada kalıyorsunuz gibi durumlar hasıl olacak. Evlilikten önce edinmiş varlıklara mahkeme karışmaz, evlilikte edinilen mal varlığı ile ilgilenir, nadiren de olsa öncesine de karışır mahkeme.

    Aile mahkemelerinde hakime insiyatif hakkı çok tanınır. Adamın çalışıp çalışmadığına bakmaz, nafakaya hükmeder nafaka çeşitleri var avukattan bilgi alabilirsiniz. Ödemediğinde eğer hanım abla mahkeme açarsa (icra mahkemesi) ve ilk celsede genelde adama süre verilir ve nafakayı ödemesi istenir, eğer ödemezse 3 aylık sonrasında 6 aylık disiplin hapsi var (sicile işlenmez), içeride yattığı sürenin nafakası düşmez yine devam eder, ödemezse tekrar hapis kararı verilir. Gerçi hapis adama biraz tatil gibi olabilir emin değilim.

    Mal varlığı için bilirkişi atanabilir, mahkemeyi kimin açtığı önemli değil kadın her zaman ön plandadır (her ne kadar bu konudan nefret etsem de, sizin konunuz farklı).

    Girdiğim boşanma davalarının haddi hesabı yok, izin alıp girip izleyebiliyorsunuz yani. Bu süreçler kendinizi acındırarak olmazsa da yine de mahkeme bu konulara çok titiz davranır. boşanma davalarında eğer karşı tarafın kumar ve alkol aldığını ispatlarsanız uzaklaştırma cezası da verebilir. Bulunduğu eve koca giremez.

    Bu konular hassastır, net bir kanunu yoktur hele çocuk konusunda bilirkişi raporunu bile hakim dikkate almayabilir insiyatif kullanır. Avukat bulmanız şart, burada kim ne anlatırsa anlatsın bizzat yaşadım bu olayları. Eşime asla hakaret etmedim, el kaldırmadım, kumar oynamadım, içkim sigaran gece hayatım hiç olmadı. ama eski eşim sıkılmış olacak ki boşadı beni neyse eski defterleri açmayayım. Gülücük trajikomik halimi simgeliyor yanlış anlamayın.
  • 02-11-2021, 13:37:23
    #5
    Oncelikle gecmis olsun ailede olan bir olayi anlatayim Benim yigen 3 yil once evlendi ve kizla anlasamadilar evlendikten 6 ay sonra kiz hamileydi ve bobasinin evine geri gitti. Iki tarafta avukat tuttu diyer taraf cok para istedigi icin anlasmali bosanmaya olumlu bakmiyorlar. Tabiki bu arada cocuk dunyaya geldi ve annesiyle kaliyor 1 ay once nafaka davasini kazandilar ve cocuga 350 ve kadina 350 her ay 700tl nafaka baglandi ve mahkeme tarihi 10 ay once oldugu icin toplu nafakayida 7000tl aldilar. Yigen sigortali calisiyor avukatina sordu sigortasiz olsa nafaka odermi diye avukat sigorta olsun olmasin bu parayi her ay alirlar cevabini aldi. Avukat bulup konusursaniz size daha iyi bilgi verir.