Merhaba aradaşlar aile apartmanı olduğu için özen göstermem gerekiyor kiracı konusunda internetten bir kaç şey okudum ama bunun dışında evini kiraya veren kişiler varsa öneriniz varsa dinlemek isterim.
Kira sözleşmesi yapacam.
Evde ankastre set , kombi ve maliyeti yüksek kalıcı bir dolap yaptırdım (gizli çamaşır makinesi yeri, askılık geniş, kirliler için yer birde havluluk) 2000 tl depozito lmayı düşünüyorum zaten sorunsuz çıkarsa teslim edeceğim.
Kirayı elden mi veriyorlar yoksa banka hesabıma mı atıyorlar ?
Kira vergisini ne zaman nasıl ödüyorsunuz ?
5 yıllık daire 5 yıldırda ben kalıyordum bu sürede boya hiç yapmadım tavan muhakkak istiyor ama yan duvarlar isteğe bağlı
kombi veya ankastre arıza veririse ev sahibi mi öder ? okuduğum bir yerde ev sahibi öde yazıyor ama bakım hizmetini kiracı yaptırması gerekiyomuş.
ilk görmeye bir aile akşam 5 gibi gelecek (fiyatta telefonda indirim istedi nasıl yol izlemeliyim ?
İlk kez ev kiraya verecem nelere dikkat etmeliyim?
14
●324
- 22-10-2020, 13:18:39Dairedeki tüm demirbaşlar kontrata ilave edilmeli, alınan tüm para kontratta yazmalı. Paranın ne için alındığı, ne şartlarda geri iade edileceği mutlaka belirtilmeli. Eğer daha sağlam olsun istiyorsanız iki taraflı ilave tutanak tutup kontrata ek yapabilirsiniz. Kira bankadan alınmalı, kontratta gönderilmesini istediğiniz iban yazmalı.
Evin demirbaşlarında çıkan arızalar ev sahibine ait. Darbe veya kullanıcı hatası olmadığı sürece kendiliğinden arıza verirse yaptırmanız gerekebilir. Fakat darbe sonucu veya kullanıcı hatası ile bir arıza çalışmama durumu olursa bunu kiracıya yükleyebilirsiniz. Bu durumu da kontrata veya tutanağa yazıp imza altına alabilirsiniz. Bunu yapmak için de tüm demirbaş çalışır durumda teslim edilmeli. - 22-10-2020, 13:19:49Kira sözleşmenize demirbaşları ekleyerek kiracının hasar vermesi durumunda aynı ürünü almayı kabul ettiğine dair madde ekleyiniz. Evi boyasız olarak verirseniz, Kiracınızda çıkarken boyatmadan çıkacaktır. Tavsiyem; Boyatarak teslim edin ve yine sözleşmenize ekleyerek boyatarak çıkılacağını yazın.
Aldığınız kapora hasar durumunda kiracınız masrafı karşılamaz ise veya boyatmadan çıkmak isterse kendinizi garanti altına alabileceğiniz bir tutar olmalıdır. Genel de 1 veya 2 kira bedeli depozito olarak alınır.
Son olarak, elektronik cihazlar kullanım kaynaklı değilde ( düşürme, vurma & kırma, yer değişirken yanlış tesisat v.b ) harici ev sahibi karşılayacaktır. Örneğin; Kombi bozulur ise bunu kiracı değil, ev sahibi karşılar. - 22-10-2020, 13:26:43Kiracının yanında götüremeyeceği ve ömrü uzun olan temel şeyleri sen tamir ettirirsin. Tut ki kombi bozuldu. Bir kombinin ömrü kadar evde kalma garantisini sana o veremez. Sende ona veremezsin. o malzeme evin demirbaşıdır. Boyası badanası vs. Temiz verirsen temiz alırsın, pis verirsen onlara da yaptır diyemezsin, nasıl bırakılır Allah bilir. Kira bankaya yatırılır. Elden alınması yasak diye biliyorum. Ama şartı falan var mı bilmem.
- 22-10-2020, 13:38:12O kadar basit bir iş gibi görünüyor ama malesef değil. Umarım iyi bir kiracıya denk gelirsiniz. Şayet takım elbiseli eli ayağı düzgün birilerine evimi kiraya verip dolandırılmışlığım var. 1 seneye yakın mahkeme sürünce o süreçte de evi kiraya verememiştim, zarar üstüne zarar etmiştim. İyi insanlara denk gelesiniz..
*Kirayı kesinlikle elden almayın.. Bir de kira sözleşmesine içinizi rahat ettirecek her maddeyi ekleyin.. - 22-10-2020, 13:42:43eskiden imzalanmış tahliye taahhütnamesi hiç bir yasal yükümlülüğü yoktur.
tarih sonradan atıldığında belli olacaktır ve hükümsüzdür yasalarca.
umarım iyi bir kiracı bulursun çünkü tüm yasalar kiracıdan yana ev sahibini koruyan bir yasa malesef yok.
kombi gibi evde kalankolay kolay kullanım hatası olarak bozulmayacak şeyler ev sahibi tarafından yaptırılmalıdır. örneğin elektrik sigortası çatı akması gibi şeyler.
onun dışında kapı kırılır pencere kırılır vs bunları kiracı yaptırır.
yine de karşılıklı iyi niyetle çözülmelidir her sorun. aksi halde kiracıyı evden çıkartmak çok zor hatta imkansıza yakındır