• 06-09-2013, 03:45:11
    Merhaba değerli forum üyeleri ,

Bu gece uyku tutmadı . Aklımda bir sürü iş projesi dönüyor . Başarılı olabilecek istatistiğini ve ürün & hizmetinin ne kadar ihtiyaç duyulabileceğini ölçtüğüm ve ölçmediğim bir sürü projem var .

Bunların başında çok güvendiğim 1 web projesi 1 de android / iOs uygulaması var . Ve en güvendiğim arkadaşlarıma bu projelerimden bahsettiğimde gerçekten olabileceğine inandılar . Açıkcası kendimi ve yaptığım işleri acımasız eleştirebilen bir yapım var ve bu projelere başkası yapmış gözüyle baktığımda bu hizmetleri kendiminde kullanabileceğine inandığım projeler . Yani örneğin bu uygulama , uygulama marketlerinde olsa evet bende telefonumda bulundururdum dediğim bir uygulama . Yani okuyan arkadaşlar şizofren bu kendi projelerini çok beğeniyor demesin Baya eleştirdim gözden geçirdim .

Gelelim sıkıntıya ve bu gece kafamı çok kurcalayan bu duruma . Projelerim var ama elim kolum bağlı hiçbirşey yapamıyorum sermayesizlikten .

Ha öneri olarak diyeceksiniz belki yatırımcı bul diye ama , elimdeki projelerin patentini almadan kimseye açmak istemiyorum fikrimi , çalınmasından korkuyorum . Patentimide sadece Türkiye patenti değil uluslarası bir patent olarak belirlemek istiyorum bu iki projeme çünkü ikiside uluslararası projeler . Yani yatırımcıya giderken patentlerim var alın projelerim demek istiyorum . Tasarım , demo yazılım masraflarınıda koyarak düşünüyorum , heralde sadece 1 proje için 10-15 bin lazım ve buda şu anda bende yok .

Akılcı fikirleri veya tecrübeleri olan arkadaşlardan bir öneri bekliyorum acaba korkum boşunamı ? Git al yazdığın projelerin dökümanlarını ve yatırımcıların kapılarını çal diyormusunuz ? Veya nasıl bir yol çizmeliyim uykum kaçtı :/

Yorumlarınızı bekliyorum ...
  • 06-09-2013, 03:59:09
    Üyeliği durduruldu
    Yazını iki bölümde inceleyeceğim, umarım bana kızmazsın.

Öncelikle patent kısmını incelemek istiyorum. Bu kısım hemen hemen önemsiz. Şuanda aklında hangi fikir olursa olsun (sene 2013, gerçeklerle yüzleşelim), bunun patenti büyük ihtimalle başka birindedir. O yüzden "anlatırsam çalarlar bunu, patentim yok" şeklinde düşünmek pek doğru değil. Sen projeni yap, yeterli büyüklüğe(!) ulaş, patent başkasında da olsa bir şekilde gasp edersin. (Evet, gasp yazdım.)

14 yıl önce (internet deneyiminiz kaç yıl bilmiyorum) size "bi site açacağım, arkadaşlarını ekleyeceksin" desem "nasıl para kazanacaksın, olmaz o iş" derdiniz. Oldu ama. Facebook'tan önce binlerce sosyal ağ/arkadaşlık sitesi vardı, facebook doğru hamleleri yaparak (bana göre) aralarından sıyrıldı. (Üye olduğunda arkadaşlarını kolayca davet edebilme, diğer platformlardan liste yükleme izni vb vererek virüs gibi yayıldı.)

2005 yılına geldik, birisi de "video sitesi açacağım, herkes kişisel videolarını yükleyecek" dedi, al sana youtube.
    Ardından "140 karakter" fikri geldi, al sana twitter.
    Birisi "site işleriyle uğraşmayacaksın, öyle birşey yapacağım ki 10 saniyede blogun olacak" dedi, al sana wordpress/blogger
    Birisi "resim sitesi açayım, ama herkes kendisi içerik paylaşsın dedi, al sana pinterest. Resim sitesi yahu, resim paylaşıyorsun. Bunu sana 5 yıl önce söylesem "e bu resim sitesi ?" derdin. Öyle değil ama...

Bunlar yatırımsız olmaz, bu da bir gerçek. "Garajda site kurduk sonra popüler oldu" diye birbirimizi kandırmaya da gerek yok, yatırımsız bu tür şeylerin gerçekleşmeyeceğini ikimiz de biliyoruz.

Son olarak Türkiye'deki melek(???????) yatırımcılarla ilgili bilgi vereyim, vaktini boşa harcama. Melek yatırımcılar sadece "işleyen, hazır gelir modeli olan" projeye DAHA FAZLA KAZANMAK İÇİN yatırım yaparlar, seni sevdikleri için değil. Örneğin biçtikleri değer 1 milyon ve sana 300 bin lira yatırım sözü verdiler, artık projenin %30'u onların. Şirketin değeri 10 milyon oldu diyelim, 3 milyonu onların. Bunu büyük ihtimalle biliyorsun ancak ben konuyu okuyan başka arkadaşların da faydalanması için detaylı bir mesaj yazmak istedim.

Bu tür projelere karşılıksız yatırım yapacak Türkiye'de birkaç "çılgın adam" var mı bilmiyorum, varsa da ben göremedim.
  • 06-09-2013, 04:10:34
    Girişimcinin sermayesi yoksa, öncelikle sermayesiz işlere yönelerek küçük küçük sermaye oluşturmaya çalışmalıdır. Sermayesizlik girişimci için bence içinden çıkılmaz bir durum değil bahanedir.
    Ülkemizde ne yazık ki çemberin içinde olmazsan ne devlet teşviklerinden ne hibelerden yararlanamıyorsun. Ya da yararlanmaman için mümkün olduğu kadar fazla prosedür ve güçlük var.
    Yanılmıyorsam Kanada'da iş kurmak isteyen herkese kredi veriliyor ve iflas edersen kredinin üstüne çizgi çekerek borcunu siliyorlardı.
    Hele de şanslı doğmadıysan işin daha zor. Bahsettiğiniz gibi iş fikrinin çalınma ihtimali ya de değersiz bulunma ihtimali, hayal kırıklığı riski bir yandan. Bu realiteler üzerinden yola çıkarak sermaye edinim yollarını denemeli ve mevcut imkanlar üzerinden zar atmak gerekiyor.

Sorunuza gelince de; Gerçekleşmeyecek bir projeyle, çalınmış bir proje arasında ben bir fark göremiyorum. Birilerinin kapısını çalmalısınız.

Bol şans.
  • 06-09-2013, 04:12:54
    Üyeliği durduruldu
    Benim de çıldırtıcı fikirlerim var 10.000 liram olsa yürüyüp gideceğim resmen ama yok yapılması gereken şey bol emek harcayıp önce sermayeyi kazanmak sonra kazanılan parayı çalıştırarak daha fazla kazanmak başka çare görünmüyor öylece durmamalı sermayeyi kendimiz yaratmalıyız
  • 06-09-2013, 04:20:00
    success_oath adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Benim de çıldırtıcı fikirlerim var 10.000 liram olsa yürüyüp gideceğim resmen ama yok yapılması gereken şey bol emek harcayıp önce sermayeyi kazanmak sonra kazanılan parayı çalıştırarak daha fazla kazanmak başka çare görünmüyor öylece durmamalı sermayeyi kendimiz yaratmalıyız
    Hocam kazanıcağınıza yürekten inanıyorsanız gidin 10.000 TL kredi çekin.Benim olsa öyle bi projem olsa düşünmem krediyi çeker girerim risk almadan bir şey kazanılmıyor maalesef kazanmakta var kaybetmekte.
  • 06-09-2013, 04:22:31
    Üyeliği durduruldu
    Cuslaw adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Hocam kazanıcağınıza yürekten inanıyorsanız gidin 10.000 TL kredi çekin.Benim olsa öyle bi projem olsa düşünmem krediyi çeker girerim risk almadan bir şey kazanılmıyor maalesef kazanmakta var kaybetmekte.
    İnançta sıkıntı yok da kredi almak sıkıntı henüz yeni mezun oldum ve işim yok şuan kredi vermezler kolay kolay
  • 06-09-2013, 05:56:21
    Yeni mezun olduysanız ve iş kurmak istiyorsanız, KOSGEB ve Avrupa Birliği projeleri konusunda araştırma yapmanızı öneririm. Şu anda gençlere ve kadınlara yönelik çok ciddi destekler bulunmaktadır.
  • 06-09-2013, 11:51:10
    Hocam yanlış anlamayın ama ben Türkiye'de fikri olmayan tek insan tanımıyorum.
    Herkesin bir şeylere yönelik bir fikri muhakkak var.
    Sizin de fikriniz var, projeniz değil. Ve maalesef fikirler para etmiyor.
    İlk tavsiyem hiç fikrinizi yatırımcıya götürmekten korkmayın ama bir şey de beklemeyin.
    O adamlara günde kaç defa bu "proje kesin tutar", "süper proje", "dünyada yok böyle bir şey" gibi düşünülüp başvurulmuş fikirler var kim bilir.

Ben sizin fikrinizi küçümsemiyorum yanlış anlamayın ama durum vaziyet bu.

İkinci tavsiyem madem bu kadar çok inanıyorsunuz, kesin diyorsunuz. Risk alın!
    Risk alırsanız zaten yatırımcının gözünde artı puan kazanırsınız. Risk almaktan kastım; Öğrencisiniz, paranız yok ve kredi vermiyorlar. Eş, dost, akrabadan yardım isteyin en yakın akrabalarınızdan, en yakın arkadaşlarınızdan.. En değerli eşyalarınızı ortaya koyun. Hem böylece 2 elle değil 4 elle sarılırsınız işe.

İlk önce 35 tane projeye odaklanmanıza gerek yok. Bir tanesinden başlayın. Konuda demişsiniz 10 - 15 bin TL gerekiyor diye bu miktarı yukarıda bahsettiğim çevrenizden karşılayabilirsiniz. Tabi eğer risk alabiliyorsanız..
  • 06-09-2013, 12:08:32
    Hocam Ankara'ya yolunuz düşer mi?
    Düşerse görüşelim.
    Düşmezse lütfen skype adresinizi veya ne tür bir iletişim kurmak isterseniz o bilgileri iletiniz.

Saygılar