Yazını iki bölümde inceleyeceğim, umarım bana kızmazsın.

Öncelikle patent kısmını incelemek istiyorum. Bu kısım hemen hemen önemsiz. Şuanda aklında hangi fikir olursa olsun (sene 2013, gerçeklerle yüzleşelim), bunun patenti büyük ihtimalle başka birindedir. O yüzden "anlatırsam çalarlar bunu, patentim yok" şeklinde düşünmek pek doğru değil. Sen projeni yap, yeterli büyüklüğe(!) ulaş, patent başkasında da olsa bir şekilde gasp edersin. (Evet, gasp yazdım.)

14 yıl önce (internet deneyiminiz kaç yıl bilmiyorum) size "bi site açacağım, arkadaşlarını ekleyeceksin" desem "nasıl para kazanacaksın, olmaz o iş" derdiniz. Oldu ama. Facebook'tan önce binlerce sosyal ağ/arkadaşlık sitesi vardı, facebook doğru hamleleri yaparak (bana göre) aralarından sıyrıldı. (Üye olduğunda arkadaşlarını kolayca davet edebilme, diğer platformlardan liste yükleme izni vb vererek virüs gibi yayıldı.)

2005 yılına geldik, birisi de "video sitesi açacağım, herkes kişisel videolarını yükleyecek" dedi, al sana youtube.
Ardından "140 karakter" fikri geldi, al sana twitter.
Birisi "site işleriyle uğraşmayacaksın, öyle birşey yapacağım ki 10 saniyede blogun olacak" dedi, al sana wordpress/blogger
Birisi "resim sitesi açayım, ama herkes kendisi içerik paylaşsın dedi, al sana pinterest. Resim sitesi yahu, resim paylaşıyorsun. Bunu sana 5 yıl önce söylesem "e bu resim sitesi ?" derdin. Öyle değil ama...

Bunlar yatırımsız olmaz, bu da bir gerçek. "Garajda site kurduk sonra popüler oldu" diye birbirimizi kandırmaya da gerek yok, yatırımsız bu tür şeylerin gerçekleşmeyeceğini ikimiz de biliyoruz.

Son olarak Türkiye'deki melek(???????) yatırımcılarla ilgili bilgi vereyim, vaktini boşa harcama. Melek yatırımcılar sadece "işleyen, hazır gelir modeli olan" projeye DAHA FAZLA KAZANMAK İÇİN yatırım yaparlar, seni sevdikleri için değil. Örneğin biçtikleri değer 1 milyon ve sana 300 bin lira yatırım sözü verdiler, artık projenin %30'u onların. Şirketin değeri 10 milyon oldu diyelim, 3 milyonu onların. Bunu büyük ihtimalle biliyorsun ancak ben konuyu okuyan başka arkadaşların da faydalanması için detaylı bir mesaj yazmak istedim.

Bu tür projelere karşılıksız yatırım yapacak Türkiye'de birkaç "çılgın adam" var mı bilmiyorum, varsa da ben göremedim.