Profesyonel Hizmet Link;
https://www.r10.net/server-optimizasy...n-hizmeti.html
Merhabalar. Konu başlığını sihirli karışımlar olarak da değiştirebiliriz.
Herkesin sunucusunda kullandığı çeşitli yazılım ve servis kombinasyonları var.
Konu altında kişisel veya kurumsal sunucularınızda kullandığınız kombinasyonlar hakkında değerlendirmelerinizi yazmanızı rica edeceğim.
Böylece beyin fırtınası yaratıp birbirimizin bilgilerinden faydalanabilir, zaman kayıplarının önüne geçebilir, eksik taraflarımızı tespit edebiliriz. Ne de olsa birimizin denediğini bir başkası denememiş olabiliyor.
Benim yoğun araştırmalarım ve testlerim hala devam ediyor.
Sıradaki deneyeceğim kombinasyon
NGINX + PHP-FPM + Varnish + OpCache + MemCached olacak.
(Wordpress siteler ağırlıkta, wordpress sitelerde cache plugini mevcut, bu durumda Varnish geçersiz de olabilir, fikirlerinize açığım)
Benim konfigurasyonum hakkında öneri ve eleştirilerinizi bekliyor, sizlerin de konfigurasyonlarını öğrenmek istiyorum.
Herkese hızlı ve sorunsuz açılan siteler dilerim.
Sunucu Hızı İçin Servis ve Yazılımlar
33
●6.150
- 02-01-2016, 16:18:55Güncel;
Yeni test bilgilerim:
Şu an bir test için üzerine çalıştığım karışım:
Apache + Nginx (Reverse Proxy) + OpCache + Memcached
Wordpress sitelerde cache sistemi kurulu olduğu halde, bir de bu sistem üzerine Varnish kurup sonuçları inceleyeceğim. - 02-01-2016, 16:25:50Ben şu şekilde kullanıyorum.
PHP-FPM + FASTCGI Cache + Redis + Nginx + Percona + Memcached - 02-01-2016, 18:51:06kadir58 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Apache + Nginx + OpCache + MemCached + Varnish şeklinde test ediyorum.
Benim olay biraz Apache varken en yüksek performans nasıl alınır şekline döndü.
FCGI da aktif edebilirim fakat cpu dan çok ram kullanımına önem verdiğimden pasif tutuyorum. - 02-01-2016, 18:55:40cculha adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
sizin ayarlamanızda iyi ancak opcache önermem hatta apache bile önermem direk saf nginx fazlasıyla yeteceğini düşünüyorum.tabi ne amalı kullanacaksınız bilmiyorum - 02-01-2016, 19:04:00kadir58 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Fakat OpCache neden önermediğinizi anlamadım. - 07-01-2016, 15:01:50Güncel bir bilgi vereyim.
Test sunucum şu an;
Apache + Nginx + Varnish + Memcached + Opcache şeklinde çalışmakta.
Bu şekilde hız konusunda başarılı bir sonuç alınabiliyor fakat, online user sayısı konusundaki ram tüketimi konusunda malesef fazla bir yol kat etmeniz mümkün değil.
Yani saymış olduğum 5 sistemi güzelce konfigure edebilirseniz, online sayısının makinanın kaynaklarını aşırı derecede aşmadığı durumda makineyi iş görecek hale getirebilirsiniz.
Handikapı Apache'nin yarattığı ortada, fakat, belli başlı sebeplerden ötürü Apache'dan vazgeçemeyecek, yeniden sunucu kurmaya ve taşımaya zamanı ve sabrı olmayan kullanıcılar bu bileşimi kullanabilirler.
Eklemek istediğim önemli bir not; tüm sistemlerin (web,dns,sql,ftp) aynı makinada çalıştığı düşünüldüğünde, apache'nin makineyi öldürmeden kaldırabileceği anlık online kullanıcı sayısı 5 ila 10 arasında kalıyor. Zor durumlarda cihazın tamamen durmasını engellemek için bu sayının 5 de bırakılması taraftarıyım. 512 ram ile apache malesef böyle bir sonuca imza atıyor.
Fakat yapılan optimizasyonlar ve kurulan programlar neticesinde, 5 olan bu anlık user sayısı, makinanın hızlı çalışması ve tepki sürelerinin kısalması vb. gibi sebeplerden ötürü, sayfaları ziyaret eden kullanıcıların fazla beklemelerinin önüne geçiyor.
Yani her ne kadar anlık kullanıcı sayısı 5 de olsa, 25-30 civarı anlık bir giriş olduğunda, bekleme süresi en aza indirgenmiş oluyor. Tabi konfigurasyonu düzgün ayarlamaz ve kullanıcı sayısını yüksek tutarsanız bu durumda ram yetersizliği ve swap kullanımı meydana geliyor. Böylece sayfa açılması çok daha uzun sürüyor ve kullanıcının siteyi kapatmasıyla sonuçlanıyor.
Sorusu olan arkadaşlar var ise yardımcı olabilirim.
Diğer test sunucumu hazırladım.
Nginx + PHP-FPM kurulu, gerekli optimizasyonları yaptıktan sonra, opcache + memcached ve varnish kurarak testlere devam edeceğim. - 09-01-2016, 21:48:07
- 23-01-2016, 18:51:39Ben ne kadar servis varsa o kadar kaynak tüketimi olacağı anlayışındayım.
O yüzden 3lü kombinasyonlar tercih ederim.
1. Apache2.4 (mod_php) + Varnish 4 + xcache veya opcache
2. Nginx (PHP-FPM) + Varnish 4 + opcache
Apache Reverse Proxy olarak Nginx kullanmayı tavsiye etmiyorum. Hem kaynak kullanımını artıracak hemde tepki süresini uzatacaktır. Apache zaten iyi optimize edilmediğinde zaten hantallaşıyoruz, yanıt süresi sonunda Proxy çalışan nginx de hata kodlarının dönmesine neden olabilir.
1. sırada ki bileşenler iyi iş görüyor. Lakin burada ki anormal durum şu. Varnishin çok RAM tüketmesi. RAM kapasitesi varnish den ayarlansa bile varnish bu kez anlamını yitirmiş oluyor maalesef.
Eğer wordpress üzerinden HTML Render yapılarak bir ön bellek eklentisi kullanılıyor ise NGINX daha sağlıklı çalışıyor. Hem resim, css ve JS dosyalarının Streaming yapılması hemde html olarak çıktıların buffer edilmesi daha düşük bir CPU kullanımına neden oluyor.
Yukarıda bahsettiğim şekilde wordpress + cache eklentisi ile aşağıda ki bileşenlerden de iyi sonuçlar alınabilir.
3. NGINX(PHP-FPM) + opcache
4. Apache(mod_php) + xcache
Açtığınız konu çok güzel ve faydalı bilgiler üretecek türden, o yüzden konunuzu takip ediyor olacağım.