Programlama
Programlama, çeşitli algoritmaların makinelere tanıtılması ve oluşturulan kodlama sistemi ile çözümlerin üretilmesini sağlayan tekniktir. Günlük hayatımızda kullanmış olduğumuz her dijital cihaz, belirli programlar üzerinde çalışır. Farklı iş ve amaçlar için yapılan programlamada, farklı program dilleri kullanılır. Programlama nedir ve kullanılan dil seçenekleri hakkında kısa bilgilere R10.net üzerinden ulaşabilirsiniz. Günümüzde herkes, programlama hakkında azda olsa bilgi sahibidir. Hangi programlama dili hangi alanda kullanılır, konularını R10.net’te bulabilirsiniz.
Programlama Nedir?
Programlama, yaşamın her alanındaki özel ya da genel problemlerin makinelere tanıtılmasını ve öğretilmesini sağlayan kodlama sistemidir. Programlama sayesinde, bilgisayar sistemleri, verilen komutlara göre nasıl davranacağını ve hangi sonuçları göstereceğini bilir. Programlama yapılmadan, bilgisayar sistemleri çalışmayacaktır. Makinelerin çalışabilmesi için kullanım alanlarına ve amaçlarına göre özel program yazılımları yapılır.
Programlama Ne İçin Kullanılır?
Programlama, geliştirilen yazılım dilleri ile yapılır. Günlük hayatta programlama birçok farklı alanda farklı işlemlerin yapılması için kullanılır. Genel bir tanımlama yapılacak olursa, bilgisayar dili olarak açıklama yapılabilir. Bilgisayar sistemlerinin işlem yapmasını sağlayan komut dizinlerinden oluşur. Programlama, bilgisayar sistemli tüm cihazların yapılacak olan işe göre çalıştırılması amacıyla kullanılır. Yapılan kodlamalar, bilgisayara hangi işi nasıl yapacağını öğretir.
Bilgisayar Programlama Dilleri Nelerdir?
Bilgisayar programlama dilleri sayısı çok fazladır ve bilgisayara istenilen talimatın verilmesini sağlayan yazılımların oluşmasını sağlar. Programlama işlemleri için geliştirilmiş olan her dilin özelliği ve kullanım amacı birbirinden farklıdır. Bilgisayar programlama dilleri, karmaşık ve büyük verilerin hızlı bir şekilde işlenmesini ve gösterilmesini sağlar.
Birçok alanda kullanılan en önemli bilgisayar programlama dilleri şunlardır;
- Python.
- Java.
- Ruby/Ruby on Rails.
- HTML.
- JavaScript.
- C Dili.
- C++
- C#
Programlama Dili Nasıl Öğrenilir?
Bilgisayar programlama dillerini öğrenmek için yazılım sistemlerine ilgi duymak ve meraklı olmak gerekiyor. Programlama dillerinin ne işe yaradığını öğrendikten sonra yapılmak istenilen projelerin hazırlanmasında kullanılan diller öğrenilir.
Programlama dillerini öğrenmek için şunlar yapılır;
- Bir Programlama Dili Seçmek.
- Hangi Alanda Program Geliştireceğine Karar Vermek.
- Programlama Dilleri Temelleri Hakkında Araştırma Yapmak.
- Bol Bol Pratik Yapın.
- Sosyal Medyada Topluluklara Katılın.
- Kurs ve Seminerlere Katılın.
- Proje Geliştirin.
Programlama dillerini öğrenmek isteyenler öncelikle ihtiyaçlarını belirlemeli, araştırmalar yapmalıdır. İnternetten kendi kendinize ya da özel kurslar alarak istediğiniz dilleri öğrenebilirsiniz.
Programlama Temelleri Nedir?
Bilgisayar programlarını yapmak isteyen herkes, programlama dillerini rahatlıkla öğrenebilir. Programlama yapabilmek için yazılım dillerini bilmek gerekiyor. Programlama temelleri nedir denildiğinde, kullanılan dil seçeneklerinin temel yapıyı oluşturduğu görülür. Programlama bir bilgi ve beceri sürecidir. Programlamanın temelini oluşturan dilleri öğrenebilmek için yüksek zekaya ihtiyaç yoktur. Sabırlı ve ısrarcı olmak istenilen dilin öğrenilmesini sağlayacaktır.
Programlama temelini oluşturan dil seçenekleri ile ilgili öğrenme çabalarını gösterenler, ders notlarından faydalanarak, birçok projeyi hazırlamaya başlayabilir. Sürekli geliştirilen ve farklı programların yapılmasını sağlayan programlama dillerinin her birisinin yazılımcılara sunduğu çeşitli avantaj ve dezavantajlar vardır. Programlama dili ve temellerini doğru anlayabilmek için sabırlı olmak ve sürekli yenilikleri öğrenmeye çalışmak gerekiyor.
Programlamanın temelini oluşturan dilleri öğrenmek isteyenler, programlama dil ve çeşitleri, yazılım çeşitleri, sayı sistemleri, makine dili, algoritma, derleyici ve akış şemaları hususlarını çok iyi anlamaya çalışmalıdır. Her dil için oluşturulan ders notlarını takip etmek ve faydalanmak en iyi şekilde öğrenmeyi sağlayacaktır.
Api Nedir? Ne İşe Yarar?
API (Application Programming Interface - Uygulama Programlama Arayüzü), bir uygulamanın, platformun sahip olduğu yeteneklere izin verilmesini sağlayan, oluşturulan sınırlandırmalar ile erişilebilir olmasını sağlayan arayüzdür. Uygulamanın kendisine ihtiyaç duymadan, fonksiyonları ve özellikleri ile içeriklere ulaşılmasını ve gönderim yapılmasını sağlar.
Mırc Scripting Nedir?
Mırc scripting, mirc kodlama tekniği kullanılarak hazırlanmış toplu haldeki doyalar demektir. Mırc scripting kodlama sisteminin temel amacı, mırc kullanımında, komutlarla uğraşmaya gerek kalmadan, menüler yardımı ile platformun kullanılmasını sağlamaktır.
Programlama Hangi Alanlarda Kullanılır?
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatın her aşamasında çeşitli dijital cihazlar kullanılmaya başlanmıştır. Her dijital cihazın çalışmasını ve istenilen işi yapmasını kullanılan programlar sağlar. Programlama, bilgisayar sistemleri ile kontrol gerektiren ve kullanılabilen tüm alanlarda kullanılır.
Programlama denildiğinde kullanıldığı alanlar için şu örnekler verilebilir;
- Web programlama,
- Masaüstü uygulama programlaması,
- Oyun programlaması,
- Gömülü sistem programcılığı,
- Robotik programlama,
Geliştirilmiş olan programlama dilleri ile her kullanım alanı için çeşitli projeler geliştirilebilir. Dijital makine sistemlerinin tümünde çeşitli programlama türleri kullanılır.
Python Programlama Dilini Kimler Kullanır?
Python, nesne odaklı, esnek yapılı, gelişmiş programlama dillerinden birisidir. Birçok alanda, sistem komut dosyalarının entegre edilmesini ve hızlı çalışmasını sağlar. Uygulama geliştirme için tercih edilir. Python programlama dilini daha çok yazılım geliştiriciler, yazılım mühendisleri kullanırlar. Profesyonel hizmet ve tasarımların, bilişim teknolojilerinin geliştirilmesi için kullanılır. Python programlama dilini kullanan kuruluşlar arasında, Google, youtube, ınstagram, pinterest, dropbox gibi dünya genelinde popüler olan kuruluşlar var. En önemli özelliği, kolay öğrenilebilmesi ve okunabilir olmasıdır. Web tabanlı uygulamaların geliştirilmesi için yazılım iskeletlerinin oluşturulması ile ilişkilidir. Python dili ilk olarak 1980 yılında tasarlanmış ve 1991 yılından sonra dünya genelinde kullanılmaya başlanmıştır.
Java Programlama Dili
Java programlama dili 1990 yılında C++ programlama dilinin geliştirilmesi için oluşturulmuştur. Java, günümüzde oracle firmasına ait yazılım dili olarak piyasada yer alıyor. Java, web tabanlı geliştirilebilir, nesne yönelimli, genel amaçlı, yüksek seviyeleri programlama dili olarak piyasada yer alıyor. Java programlama dilini, java geliştiriciler ve yazılım mühendisleri, iletişim, finans, eğitim, sağlık bilimleri ve kamu hizmetleri gibi alanlarda programlama yapmak için kullanıyor. Java, mobil uygulama, video oyunları ve çeşitli kurumsal uygulamaların geliştirilmesi için kullanıyor. Java programlama dili ile yazılmış programlar, openoffice, minecraft, lotus notes, eclipse, adobe creavite suite gibi programlardır.
İyi Bir Programın Özellikleri
Programlama dilleri temelini oluşturan algoritmalar, bilgisayarların problem çözümünü anlamasını ve doğru sonuçları göstermesini sağlar.
İyi bir programın özellikleri şunlardır;
- Doğruluk: Kodlama ile verilen görevi eksiksiz yerine getirir,
- Dayanıklılık: Beklenmedik hata durumlarında bile program çalışmaya devam eder,
- Geliştirilebilir olma: İhtiyaca göre yeni eklemelerin yapılabilmesi,
- Basitlik: Karmaşık tasarımların ortadan kaldırılması,
- Modülerlik: Oluşturulan kodlar başka programlarda da kullanılabilir,
- Kontrol Edilebilirlik: Kullanıcıyı bilgilendirmek için hata olma ihtimali olan yerlere hata mesaj kodlarının eklenmesi,
- Uyumluluk: Çeşitli bilgisayar ve sistemlerde çalışabilir,
- Kolay Kullanım: Kullanıcı ara birimi sayesinde kullanımın kolay olması,
- Anlaşılırlık: Başkaları tarafından okunabilir olması,
- Parçanalabilirlik: Küçük parçalar halinde hazırlanabilir,
- Koruma: Ayrı ayrı yazılan modüller birbirine müdahale etmemeli,
Bilgisayar ve sistemlerin çalışması için yapılan programlama çalışmalarında kullanılan diller, cihazın kullanım amacına göre görevlerin öğretilmesini sağlar.
R10.net Programlama Konuları
Programlama ve programlamanın temelini oluşturan yazılım dillerinin neler olduğunu öğrenerek bilgisayar yazılımları yapmaya başlayabilirsiniz. Programlama hakkındaki bilgilere R10.net üzerinden ulaşabiliyor ve forum sayfasında uzmanların programlama dilleri ile ilgili paylaşımlarını bulabiliyorsunuz. Programlama konularının R10.net’te bulunabiliyor olması, kullanıcıların zaman kaybetmeden istedikleri bilgileri ulaşmasını sağlıyor. https://www.r10.net/programlama/ Linkteki kategorileri incelediğinizde, programlama dili nasıl öğrenilir? Programlama dilleri, dil yapıları gibi farklı konularda bilgilerin yer aldığı görülür.