Dün ve daha önceki aylarda sıklıkla yaşadığım bir olayı tekrar yaşamam ile beraber araştırmaya girdim.
"Şuan yaşadığım bir anı, daha önce aynı şekilde yaşamış gibi oldum" bu duruma DEJAWU deniyormuş.
Örneğin : Bir ses duyuyorsunuz ve o sese ait cümleleri daha önce duymuş gibi oluyorsunuz gibi benzetme yapılabilir.
Bu hissi %50 oranında insanların yaşadığı açıklanmış.
DEJAWU hakkında geniş bilgi (google kaynaklı)
Bilinçlilik durumunun ve gerçeği algılamanın bozulduğu, ilk kez görülen bir yerin sanki daha önce görülmüş gibi ya da ilk kez yaşanan bir olayın sanki daha önce yaşanmış gibi algılandığı patolojik durum.
Dejavu, yaşanılan bir olayı daha önceden yaşamışlık veya görülen bir yeri daha önceden görmüş olma duygusudur. Ânı daha önceden yaşamışlık halidir. Fransızca; déjà (daha önceden) ve voir (görmek) fiilinin geçmiş zamanda çekimi olan vu’nun birleşiminden türemiştir.
Beynin, yorgunluk veya başka sebeplerden dolayı bir görüntü, ses, vb. herhangi bir girdiyi, giriş anı sırasında algılayamamasından kaynaklanabilir. Beyin bu girdiyi algıladığında kişi bu olayı daha önce yaşadığı hissine kapılabilir. Ayrıca, beynin sağ lobu ile sol lobunun milisaniyeden daha küçük bir zaman farkı ile çalışmasından da kaynaklanabilir. Bir taraf diğer taraftan önce algıladığı için, geç algılayan taraf bu olayın daha önce yaşanmış olduğu yanılsamasına kapılır. Bu durum sinir aksonlarındaki küçük bir sapmadan kaynaklanır.
Dejavu’nun zıttı jamais-vu dur. Bu durumda insanlar, tanıdığı bir çevrede yabancılık çekebilirler. Dejavu ya benzer sebeplerle ortaya çıkar. Araştırmalara göre insanların %50 den fazlası hayatlarında en az bir kere dejavu durumunu yaşamıştır. İnsanların çoğu bir süre sonra, en son ne zaman dejavu yaşadığını unutur.
Deja vu , Fransızca kökenli bir terim ve “daha önce görülmüş” anlamına geliyor. günlük hayat boyunca sıkça yaşanan bu görüngü, bir anın daha önceden yaşanmış olduğu hissini veriyor. veya ilk defa gittiğimiz bir yerde sanki daha önceden de bulunmuş olduğumuzu hissedebiliyoruz. kendi kendimize açıklamakta güçlük çektiğimiz bu durum, hafızada meydana gelen ufak karışıklıkların bir sonucu olarak açıklanıyor.tabii ki daha farklı yaklaşımlar da mevcut, örneğin daha önceden hafızaya alınmış olan bir görüntünün veya olayın, belirli bir anda yeniden yarı gerçekçi bir imaj halinde zihne yansıması ( flashback) olarak da tanımlanıyor. arthur funkhoser, farklı inirsel uyarılara bağlı olarak gelişen 3 tip “déjâ vu” fenomeni olduğunu ileri sürüyor ve bunları şöyle sınıflandırıyor: “déjâ vecu” (önceden tecrübe edilmiş), “déjâ senti” (önceden hissedilmiş) ve “déjâ visité” (önceden gidilmiş). önceden yaşanmışlık hissine getirilen en güncel açıklamalardan birisi de, beyindeki kısa ve uzun dönem hafıza mekanizmalarında kısa süreli bir tutukluk meydana geliyor olması. algılanan bilgilerin ( veya duyumların) kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya geçişi esnasında, normal yoldan saparak bir anlamda “yolunu kısaltması” sonucunda o anki algı, kişi tarafından uzun dönem hafızadan gelmesi nedeniyle “geçmişte yaşanmış” olarak nitelendiriliyor. Normalde algı ve tepki arasında geçen ve aslında bizim farkında olmadığımız gecikme süresini, kısaldığı zaman fark ediyoruz ve bunun sonucunda huzursuzluk hissine kapılıyoruz. ayrıca, çeşitli sinirsel hastalıklarda, örneğin sara nöbetleri öncesinde, çoğunlukla “déjâ vu” hissi daha sık yaşanıyor.
Dejavu olayının sık yaşanması, bir tür sara hastalığının,belirtisidir. Çocuklukta ve ergenlikte eğer çocuklarımız bize bir olayı sıkça yaşadıklarını söylüyorlarsa mutlaka bir doktora başvurup sara yani epilepsi olup olmadıklarını kontrol ettirmeleri gerekir. Daha ileri yaşlarda ise bu durumun sıkça yaşanması beyinde bir bozukluğun olduğunu gösterir.
Dejavu yaşadığınız mı?
7
●630
- 20-10-2012, 02:28:03Biraz fantastik biraz fizik biraz da bilim kurgu olarak düşünürsek, dünya ve gezegenimiz bir ayna, farklı boyutta, farklı bir zamanda önce ya da sonra bir eşimiz olabilir, daha önce yaşadığımız şeyleri anımsıyor olabiliriz. Daha da açıklamak isterdim ama şimdi biri sen dinsizsin der diye çekiniyorum.
“déjâ vecu” (önceden tecrübe edilmiş), “déjâ senti” (önceden hissedilmiş) ve “déjâ visité” (önceden gidilmiş), güzel açıklanmış.
Diğer açıdan bir hastalık belirtisi de olabilir pekala. - 20-10-2012, 03:19:12Hocam açıklayın da bilgi sahibi olalım, merak ettim şimdi.Maeglin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 20-10-2012, 03:35:56Üyeliği durduruldubanada çok oluyor sanki daha önce başıma gelmiş gibi bazı olaylar fakat yani bilinen evrende ve inanclarımızda böyle birşey yok varsada benim haberim yokMaeglin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 20-10-2012, 03:41:47Haklısınız bazı kişiler bilim ile ilgili varsayımsal düşünceleri "ataist" olarak tanımlıyor. Aslında bizim dinimize veya vatandaşımıza özel birşey değil.Maeglin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bazı dizilerde özellikle paralel evren veya zaman kaymalarına yer verilmişti. Zaman kavramı biraz derin bir kavram olduğu için bazı arkadaşlar anlamakta güçlük çekebilir. Başka bir zaman diliminde o anı yaşamak sonrasında bu aslında hiç olmamış gibi geçmişe dönüldüğünde zihnimizde bazı lekeler bırakmasıyla o an tekrar geldiğinde lekeler yüzünden o anı tekrar yaşıyormuş gibi (dejavu) olunması hakkında teorilerde var. "Zaman göreceli bir kavramdır."
Kendime gelecek olursam; son zamanlarda oldukça sinirli ve değişen bir ruh yapısına sahibim. Bu yüzden olacağını düşünüyorum, sık sık dejavu yaşıyorum. Belki beyinsel belki fizik belki başka birşey ancak tek bildiğim bu aralar sıklaştığı
- 20-10-2012, 03:45:16KarcanOzbal adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüleHocam ortak cevap vereyim, hani ben bu konuda bir uzman değilim ama ilgim olduğu için bol, bol araştırma fırsatı buldum. Evet, inançlarımız içerisinde böyle bir şey yok ya da varsa da biz bilmiyoruz ama şöyle bir olay var.F3rh4t adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Evren bir ayna, yani dünyadan yayılan her ses ve görüntü burada dağılmaya yankılanmaya devam ediyor. Evren, en iyi arşiv aslında. Göndermiş olduğumuz hiç bir şeyi unutmuyor ve bir gün bir şekilde geri dönüyor.
Bununla birlikte daha açık olmak gerekirse, bir nevi reenkarne gibi düşünülebilir. Ama anlatılmak istenen tabi ki bu değil. Yani bu konu içerisinde önceki hayat yok şu var. Paralel evren gibi düşünün. Bir yerlerde bir ikizinizin olduğunu sizin ya da onun tüm yaşananları sizden önce ya da sonra yaşadığını düşünün. Sizinde bazen yaşadığınız dejavu gibi durumları daha önce yaşadığınızı hesaplayın. İşte burada anlatılmak istenen bu. Bir eşimiz var bir yerlerde bizden önce yaşadığı şeyleri ,zaman zaman biz tekrar yaşadığımız için tereddütte kalıyoruz.
Henüz böyle bir şey kanıtlanmış değil, bana kalırsa hiç bir zaman da kanıtlanamayacak. Yani çok fantastik olacak ama hawkingin bir teorisi vardı. Bir uzay aracı düşünün 6 yıl hiç bitmeyecek bir yakıtı var ve ışık hızına yakın bir hızda 6 yıl boyunca ilerliyor. Ancak 6 yıl sonunda ışık hızının %99.99'una ulaşabiliyor. Hiç %100 olmuyor. Kara delik olarak tabir ettiğimiz solucan yuvaları ve zamanda yolculukta buradan geliyor. Bu bir teoriden öte gerçek bir durum. Uzayda bizim dünyamıza oranla zaman daha yavaş akıyor. Yani örlnek vermek gerekirse, dünya'da 10 yıl geçerken uzayda 5 yıl geçiyor. Siz 5 yıl sonra dönüyorsunuz ve tüm akranlarınız sizden 5 yıl daha yaşlı oluyor gibi.
Değerleri tamamen sallama şeklinde verdim ama buna yakındı, şuan aklımda değil.
İşte o biryerlerde olan ruh eşimizde bizden önce ilerlediği için bazı şeyleri dejavu olarak yaşıyoruz.
Ama bu yukarıda da söylediğim gibi bir hastalığın haberciside olabilir. Eşim benden önce yaşıyor ondandır diyipte doktora gitmemek olmaz.
Biraz konudan uzaklaştım ama Stephen Hawking'in teorilerini izlemenizi, okumanızı tavsiye ederim. İlginiz de varsa ki yoksa da merak edersiniz, kalıp düşünceleriniz yoksa bazı şeylere sizde hak vereceksiniz. - 20-10-2012, 05:02:51Bilgi için teşekkür ederim, birden ilgimi çekmeye başladı konu...Maeglin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle