ARkadaşlar bugün bi arkadaşla bi tartışmaya girdik...
Kuveytin dünyanın en zengin gizli ülkesi olduğunu hepimiz biliyoruz...
konu buradan açıldı ve arkadaş kuveytin Amerikan sömürgesi bir devlet olduğunu söyledi
ben de böyle birşey olmadığını söyledim...
Durumun aslı nedir arkadaşlar?Kuveyt Amerikan sömürgesi midir yoksa değilmidir?
Siyasi Bilgileri olan arkadaşlar lütfen yardımcı olsun
36
●2.375
- 23-12-2009, 20:54:30Üyeliği durdurulduSömürge falan gibi bir olay yok. Eskiden "Birleşik Krallığa" bağlı idi. Ama şu anda öyle bir durum yok.
Amerika ile Kuveyt arasındaki tek ilişkinin "Kuveyt'in, Amerika'dan silah satın alması" diye biliyorum.
Tamam, Kuveyt'te Amerika'lılara ait petrol istasyonları var, ancak onları da satın almışlardı, el koyma ya da al gülüm ver gülüm ilişkisi olmamıştı.
Ama yinede ilişkilerinin iyi olduğunu biliyorum. Amerikan askerleri konaklıyor Kuveyt'te, tıpkı burda Incirlik'te olduğu gibi.
Zaten bu yüzden Kuveyt ile Irak'ın ilişkisi ciddi derecede bozulmuştu.
Ayrıca Kuveyt'in müthiş bir petrol zenginliği var, zaten tüm gelirleri Petrol'den. %90 çöl olunca tarım gibi işler olmuyor.
Ayrıca Kuveyt'in nüfus sayısı da çok düşük. Mesela Adana kadar nüfusu var. Kişi başına düşen parada düşük olunca ülkenin zenginliği kaçınılmaz oluyor.
Dipnot: Kuveyt bir zamanlar Osmanlı'ların egemenliği altındaydı
- 23-12-2009, 20:58:29Olabilir çünkü Iraka girecekleri zaman kuveytten giriş yapmışlardı...
Türkiye nasıl sömürülüyorsa orasıda öyledir
- 23-12-2009, 21:00:03Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.Amerikan sömürgesi demeyelim de Amerika kendi çıkarları için Kuveyti koruyordu diyelim bir nevi himaye. buna en iyi açıklama saddamın kuveyte saldırmasından sonra başı bu kadar belaya girdi.körfez savaşı vs. sonunu biliyoruz zaten. o yüzden Kuveyt görünürde Amerika sömürgesinde olmasa da koruması altındadır. Ve tarih bize gösteriyor ki: Amerika çıkarı olmayan hiç bir kişi yada ülkeyi korumaz.
- 23-12-2009, 21:00:09Üyeliği durdurulduişte cevabı bu..FaTaL_eRRoR adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Tercümesi : Kucağa alınan ve zıplatılan ülkelerden biri - 23-12-2009, 21:27:48Sömürge nedir? Nasıl yapılır? Nasıl işletilir? Bunları bilmeden gereksiz tartışmaya girmişsiniz. Kuveyt Amerikan sömürgesi mi sorusuna şöyle yanıt vereyim. Kuveyt petrollerinin ciddi bir kısmını Amerikalılarişletir. Kuveyt şirketlerinin zenginlerinin Amerikan bankalarında yüz milyar dolarları aşan hesapları vardır. Küçücük alanda büyük bir yer altı kaynağı üzerinde otururlar. Ve Amerika Rusya Çin gibi devler dünyayı yönetmenin enerjiyi yönetmekten geçtiğini bilirler.
Sömürgecilik yani kolonizm bir ülkeni doğrudan başka bir ülke tarafından yönetilmesini anlatır. Sömüren devlet sömürülen devlet üzerinde yönetimi ve denetimi elinde bulunduran bir seçkinler azınlığı kurar ki bu yerli insanlardan da oluşabilir. Ve sömürülen ülkenin kaynaklarını ve insanlarının emeklerini kendi çıkarları için karşılığını vermeden ya da az vererek kullanır. Yani bu devirde doğrudan sömürgcilik yoktur ve Kuveyt Amerikanın sömürgesi değildir.
Ama NEO KOLONİZM denilen bir şey var. Bugün kürt-türk meselesinin ve enerji çatışmalarının asıl çatışma noktasıdır. Büyük devletler stratejik ülkelerin ekonomilerini, siyasetini ve ordusunu kendilerine bağımlı hale getirir.
Yani Kuveyt in sermayesi, ordusu ve başındaki şeyhi aristokrasisi yani siyaseti amerika ile çok yakından irtibatlıdır.
Ama bankaları yabancıların ve şirketleri teker teker yabancıların eline geçen, amerikan başkanı ile görüşmeden toprak bütünlüğüne yapılan saldırılara yanıt veremeyen başbakanların yaşadığı, ordusu nato tarafından eğitilen ve silahlarının %90 ını yabancılardan alan bir ülkede yaşayıp KUVEYT SÖMÜRGE MİDİR DEĞİL MİDİR TARTIŞMASI YAPMANIZI GARİP KARŞILADIM.
Eminim Kuveyt'te de 2 arap oturmuş Türkiye Amerikan'ın sömürgesi midir değil midir diye tartışıyorlardır
))))
- 23-12-2009, 21:37:42Kuveyt emiri 1913'de şunları söyledi: "İngiltere hükümetinin tayin etmediği kimseye kullanım ve imtiyaz hakkını katiyen vermeyeceğiz."
http://www.islamdevleti.org/content/view/18131/96/ - 23-12-2009, 22:22:46Üyeliği durdurulduAsya'da Bağımsızlık:
Asya kıtasında Batılı ülkelerin sömürge yönetimleri altında bulunan toplumlarda milliyetçilik eğilimleri ve bağımsızlık hare*ketleri, dünyanın diğer yerlerine göre daha erken başlamış ve Afrika ve Amerika'daki bağımsızlık hareketlerini etkilemiştir. Os*manlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'nda ye*nilmesi üzerine, Batılı emperyalist ve sö*mürgeci devletlerin işgaline uğrayan Ana*dolu'dan işgalcilerin çıkarılmaları, Mustafa Kemal Önderliğinde başlatılan Millî Kurtu*luş Savaşı ile mümkün olmuş ve Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur (1923). Osmanlı ülkesinden koparılarak manda yönetimleri şeklinde örgütlenen Filistin, Irak, Suriye ve Lübnan'da karışıklıklar devam etti. Milli*yetçi önderler devamlı bağımsızlık fikrini işlediler. Irak'a 1932'de bağımsızlık veril*diyse de İngiliz nüfuzu 1958'e kadar devam etti. Lübnan ve Suriye'ye Fransa savaş yıllannda sözde bağımsızlık verdi; fakat bu ül*kelerden Fransız askerlerinin çekilmesi an*cak 1946'da gerçekleşti. Ürdün 1946da ku*rulurken Filistin, 1947'de Birleşmiş Millet*ler tarafından Yahudiler ile yerli Araplar arasında (aksim edildi. Yahudiler derhal İs*rail Devleti'ni kurdular (1948). Arapların bu karara karşı koymaları üzerine başlayan çatışmalar ve Filistin sorunu henüz çözüm*lenmemiştir. Suudi Arabistan 1932'de kral*lık olurken güneydeki ve Basra Körfe-zi'ndeki İngiliz sömürge ve protektuların bağımsız olmaları 1972'de tamamlandı. Es*ki ingiliz Sömürgesi Aden'de Kuzey Ye*men Arap Cumhuriyeti ile Güney Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti doğdu.
Milliyetçilik düşüncesinin ve bağımsız*lık hareketinin XIX. yüzyılın sonlarına doğru ciddi bir şekilde ortaya çıktığı İngiliz Hindistanı nda; Hint ulusal kongresi ülkeyi bağımsızlığa götürecek hareketi Örgütle*mede en etkin rolü oynadı. Mahatma Gandi tarafından başlatılan sivil itaatsizlik hare*keti, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Hint yarı*madasında Hindistan ve Pakistan adıyla iki bağımsız ülkenin doğmasını sağladı (1947). M. Ali Cinnah liderliğindeki Müs*lüman Cemaat (Müslim League) Pakistam kurarken, Gandi'nin Konfre Partisi Hindis*tan'ı kurdu. Hindistamn bağımsızlığını al*ması batıda büyük etki yaptı. Hemen ardın*dan Buruna (1948) ve Seylan (1948) ba*ğımsızlıklarını aldılar. Burma 1974'te Bir*manya, Seylan da 1972'te Srilanka adlarını aldılar. Pakistan'a bağlı Bengal (Doğu Pa*kistan), kanlı bir iç savaş sonrasında Bang*ladeş adıyla bağımsız bir devlet oldu (1971) n. Dünya Savaşı'nda Japonya tarafından iş*gal edilen Filipinler (1942) Endonezya (1963), Singapur (1965) ve Bunınei (1984)
bağımsızlıklarım aldılar. Asya'nın bağım*sızlık açısından en karmaşık ve kanlı müca*deleye sahne olan bölgesi Fransa'nın sö*mürgesi olan Çinhindi oldu. Japonya son yıllarında işgal ettikten sonra burada Laus, Vietnam ve Kamboçya adlan ile üç ayn ba*ğımsız devlet kurduysa da, Japonya'nın tes*lim olması üzerine Fransız biriikleıi savaş*tan sonra geri döndüler (1946). Laus ve Kamboçya Fransız birliğine girmeyi kabul edip yeniden sömürge haline gelirlerken Vietnam şiddetle karşı koydu ve savaş 1954'e kadar devam etti. Nihayet Fransa Uluslararası Cenevre Konferansı (1950)'na göre bölgeden ayrılmayı kabul etti ve bura*da dört devlet doğdu: Laus (1954), Kuzey Vietnam Demokratik Cumhuriyeti (1954), Güney Vietnam Cumhuriyeti (1954) ve Kamboçya (1955). Ne var ki, Kuzey Viet*nam ile Güney Vietnam arasında patlak ve*ren savaş, ABD'nin Güney Vietnam safla*rında savaşa katılmasıyla 1975'e kadar sür*dü. Binlerce insan Öldü, milyarlarca dolar malzeme harcandı ve daha da önemlisi dün*yanın en büyük devleti, Vietnam bataklı*ğında yenildi ve çekilmek zorunda kaldı. ABD'nin buradan çekilmesi üzerine iki Vi*etnam birleşti. Aslında Vietnam Kuzey ve Güney (17. enlemde) diye ikiye bölünmesi soğuk savaş döneminin acı ve anlamsız Ör*neklerinden biridir. Benzer bir durum Ko*re'de meydana gelmiştir. Burada da Kuzey ve Güney Kore diye iki ayn devlet oluştu*rulmuştur. Kuzey Kore Güneye saldırınca (1951) ABD Birleşmiş Milletleri devreye soktu ve buraya birlikler gönderdi. Soğuk Savaş'ın acı meyvelerinden biri olan Kore savaşı Z954'te sona erdi ve Kore'de iki ayrı devletin varlığı kabul edildi. Japonya da 1952'de müttefiklerden bağımsızlığını alırken Çin'de 1949'da komünist bir yönetim kuruldu. Sovyetler Birliği bünyesindeki Orta Asya sömürgeler bağımsızlıklarını ka*zanamadılar ve siyasal rejime entegre oldu*lar.
Kuveyt Kesinlikle Abd Nin Bir Yaptırımanına Maruz Kalmamıştır
Saygılar.