• 18-09-2025, 19:44:28
    #1
    Selamün Aleyküm. Hayırlı akşamlar çalıştığım şirkette kaçak mal satılıyor yani örnek veriyorum ismi nike ama aslında aynı ürünün kopyasını yapmışlar markanın adı da geçiyor denetlemeye gelseler patlarlar saklanıyor bende buna göz yummak istemiyorum insan sahteliği gibi bir şey oluyor bir avukatla görüşmek istiyorum adamlar senelerdir saklanıyor var mı görüşe bileceğim birisi bu konu hakkında teşekkürler.
  • 18-09-2025, 19:46:22
    #2
    Resmi Shopify Partner
    Çakma ürünü Orjinal diye satıyorlar ve sizde buna göz yummak istemiyorsanız tebrik ediyorum.
  • 18-09-2025, 19:47:33
    #3
    ZimmeR adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Çakma ürünü Orjinal diye satıyorlar ve sizde buna göz yummak istemiyorsanız tebrik ediyorum.
    Ürünün aynısı gibi yapıyorlar maalesef ki göz yummak istemiyorum burama kadar geldi ama uzaktan birisi denetleme gelince arka kapı var maalesef ki. teşekkür ederim
  • 18-09-2025, 19:51:20
    #4
    Anlattığınız durum “aynı ürünün kopyasını yapıp markanın adını kullanarak satış” olduğu için sadece disiplinlik bir mesele değil; 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre marka hakkına tecavüz kapsamında doğrudan cezaî yaptırımı olan bir fiil. Kanunun 30. maddesi, başkasına ait markayı yetkisiz kullanarak ürün üretip satmayı suç sayar ve bir yıldan üç yıla kadar hapis ile adlî para cezası öngörür. Bu nedenle “denetime yakalanma”dan bağımsız olarak burada korunan hukuki değer bizzat marka hakkıdır. İşyerinde bu fiile bilerek ve isteyerek katkıda bulunan kişiler de sorumluluk riski taşır.

    Çalışan gözüyle bakınca iki hattınız var. Birincisi, kendinizi hukuken riske atmayacak şekilde bu fiile katılmamak, size verilen iş talimatları açıkça hukuka aykırıysa yazılı talep edilmedikçe yapmamak ve mümkün olduğunca iletişimleri yazılı tutmak. İkincisi, resmî yollardan ihbarda bulunmaktır.

    Kaçakçılık/sahtelik şüpheleri için Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza’nın ALO 136 hattı ya da çevrimiçi ihbar sayfası kullanılabiliyor.

    İş sözleşmeniz bakımından, işverenin açıkça hukuka aykırı işlemlerini sürdürmesi “ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık” başlığında değerlendirilebildiği için, şartları oluştuğunda 4857 sayılı İş Kanunu m.24 uyarınca haklı nedenle derhal fesih ve kıdem tazminatı talebi gündeme gelebilir.
  • 18-09-2025, 19:56:23
    #5
    Günaha girmemeniz için acilen o iş yerinden ayrılmanızı tavsiye ederim!

    Laleli, Merter vb. toptan ürettirir. Antalya vb. perakende satar bu ürünleri. Uçakla Almanya'ya da giderler...
  • 18-09-2025, 19:56:54
    #6
    Webbilgim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Günaha girmemeniz için acilen o iş yerinden ayrılmanızı tavsiye ederim!

    Laleli, Merter vb. toptan ürettirir. Antalya vb. perakende satar bu ürünleri. Uçakla Almanya'ya da giderler...
    Günaha girmemek için ayrılıyorum ve hakkımı alacağım.
  • 18-09-2025, 20:04:23
    #7
    ayazbey adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Günaha girmemek için ayrılıyorum ve hakkımı alacağım.
    Hayırlısı olsun.
  • 18-09-2025, 20:45:12
    #8
    aslında işin bir çakallığı var. İlgili firmaların hukuk departmanlarını kontrölü telefondan arayın. "Kul hakkı yememek için işten ayrılacağınızı" söyleyin. Eşşoğlu eşek değillerse en azından 3-5 birşey ihbar tazminatı gibi verirler.